מחקרים - נגיף הקורונה

נגיף ממשפחת הקורונה תואר בספרות הרפואית כבר ב-1965

התיאור הראשון של נגיף קורונה אנושי פורסם בכתב העת הרפואי BMJ לפני 55 שנה על ידי וירולוג מהיחידה הרפואית לטיפול בהצטננות במחוז ווילטשייר באנגליה

צורתה של משפחת הנגיפים חדשה תוארה כ"הילה של השמש". צילום אילוסטרציה

באיזה כתב עת רפואי תואר לראשונה נגיף ממשפחת הקורונה? ה-British Medical Journal צלל בסוף השבוע לארכיונו ומצא בו "אוצר היסטורי": התיאור הראשון בעולם של נגיף ממשפחת הקורונה התפרסם בגליונו מ-5 ביוני 1965. במשפחת הקורונה נכלל גם ה-SARS-CoV2, הגורם לפנדמיית ה-COVID19 הנוכחית.

את המחקר שהוביל לפרסום התיאור הראשון של נגיף קורונה אנושי הוביל לפני 55 שנה הוירולוג ד"ר דיויד טיירל מהיחידה הרפואית לטיפול בהצטננות/ התקררות שכיחה (common cold) במחוז ווילטשייר באנגליה. הוא וחברי הצוות שלו נטלו דגימות של נזלת מכמה מתנדבים ונמצא שניתן לגדל בתרבית כמה נגיפים הקשורים להצטננות השכיחה, אבל לא את כל הסוגים. אחת הדגימות שסומנה B814 היתה זו שהתבררה כקשורה למה שידוע כיום כנגיף קורונה.

הדגימה נלקחה מנער מנוזל שהפגין "הצטננות שכיחה טיפוסית" ב-1960. החוקרים נטלו עוד דגימות מאנשים אחרים, מתנדבים שפיתחו הצטננות לאחר שהוחדר לאפם תרבית (intranasal inoculation) מאותו זן מקורי.

במאמר שפרסם ד"ר טיירל הוא ציין שבוצעו יותר מ-20 ניסויים בהחדרת תרכיב באמצעות מערכות בדיקה שונות. בדיקות אלו אמורות היו להציג נוכחות של זני נגיפים influenza A, B או C, זני pars-influenza 1,2,3, או 4, נגיפים נשימתיים מסוג respiratory syncytial viruses, הנגיף הרפס סימפלקס, אדנו-וירוסים, cytopathic enteroviruses ורינו-וירוסים, mycoplasma ו-mycoplasmapneumoniae, אלא שאלה לא נמצאו.

בהמשך בוצעו ניסויים שאישרו שהם עוסקים בנגיף: "ניסויים אלה הבהירו שזיהום מ-B814 יכול לעבור דרך מסנן Bacteria tight filter שאיננו פעיל באוויר אבל משרה הצטננות אצל המתנדבים שקיבלו נוגדנים מספקים כדי להחלים באופן מלא מהזיהום. תוצאות אלו הראו כי B814 הוא נגיף, לא מיקרופלזמה וגם לא אדנו-וירוס, אנטרו-וירוס או רינו-וירוס אלא שהוא לא יציב באוויר (ether labile).

"לאחר שנשקלו ספקות שונים שעלו במהלך המחקר אנחנו מאמינים עתה שזן B814 הוא נגיף שאיננו קשור למשפחת נגיפים אחרות שמוכרת לנו ופוגעת בדרכי הנשימה האנושיים ומאחר שאיננו יציב באוויר, ייתכן שהוא סוג שניתן לסווג כ-myxovirus", כתבו החוקרים.

שלוש שנים לאחר מכן, הוירולוגית ג'ון אלמידה-הארט (June Almeida Hart) שנודעה כחלוצה בשיטות חדשניות של הדמיות נגיפים ושיטות אבחון, יחד עם טיירל בקבוצה שכללה שמונה וירולוגים כתבו על כך מאמר שפורסם ב-nature ב-1968 ובו נמסר לראשונה תיאורו של אותו נגיף ואז גם ניתן שם למשפחת הנגיפים שנתגלתה – קורונה.

באותו מאמר ציינו החוקרים כי נגיפים אלה הם "בני משפחה" שקודם לכן לא היתה מוכרת ואז הציעו לקרוא לה "משפחת קורונה", כדי לבטא את מאפייני הופעתה כפי שזוהו בתמונה שהושגה במיקרוסקופ-אלקטרונים.

באותו מאמר ניתן תיאור צורתה של אותה משפחת נגיפים חדשה "שמזכירה הילה של השמש", צורה אופיינית שהיא חולקת דומה לזו של נגיף ההפטיטיס של עכבר ונגיפים נוספים שנמצאו לאחר מכן בבני אדם, בנוסף לאותו זן שסומן B814, כמו זן 229E ואחרים.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  ספרות רפואית,  חדשות,  נגיפים,  קורונה,  מחקרים
תגובות