דעות

לעשות את המרב האפשרי למרב הנפגעים ולא את המיטב לכולם

נייר עמדה של הוועדה הציבורית לתיעדוף חולים קשים בתקופת מגיפת הקורונה שפורסם השבוע ינחה ויקל על הצוות המטפל בקבלת החלטות לגבי טיפול פרטני, כאשר העומס הרגשי עלול להיות מכביד מדי

19.04.2020, 08:40
"הצורך בהפסקת הפעילות האלקטיבית בבתי החולים מעולם לא התעורר. אם היה משהו שהעמיס על הצוותים הרפואיים, שעבדו במסירות עצומה, היו אלה נהלי עבודה נוקשים של מיגון במחלקות הקורונה שברובם לא היה צורך". צילום: נתי שוחט/ פלאש 90

בשבועיים האחרונים נכתב נייר עמדה של הוועדה הציבורית לתיעדוף חולים קשים בתקופת מגיפת הקורונה השתתפה בו קבוצה גדולה של מומחים מתחומים שונים. לשמחתנו נראה, נכון להיום, כי זה היה תרגיל מחשבתי חשוב באתיקה, משפט, דת ורפואה, ולא נראה כי נצטרך לו בישראל.

היה חשוב לכתוב את מסמך ההנחיות בטרם ייווצר מצב כמו באיטליה, בזמן חירום של חוסר משמעותי במשאבים מול נזקקים רבים. באיטליה נאלצו לקבוע כללים מהירים ללא הסכמות רחבות ושמירה על כללי אתיקה החשובים לנו בחברה הישראלית.

הצלחנו לשמור על הכללים הבסיסיים האומרים: באירוע רב נפגעים אין יכולת או האמצעים לעשות את המרב כדי להציל את כל הנפגעים. העיקרון המקצועי המנחה הוא "לעשות את המרב האפשרי למרב הנפגעים ולא את המיטב לכולם".

כמו כן רופא לא יהיה שותף להחלטות על הקצאת משאבים מוגבלים על בסיס שאינו רפואי, כגון: גיל, מין, גזע, דת, לאום, מצב כלכלי או סוציאלי.

חשוב כי הקריטריונים להנשמה יהיו ברורים לכולם. הן לצוותים המטפלים והן לציבור הרחב, במטרה לשמר את האמון במערכת הבריאות.

המטרה בהקמת צוות שהיה מורכב מהמועצה הלאומית לביואתיקה, הלשכה לאתיקה של ההסתדרות הרפואית בישראל ונציגי משרד הבריאות, היתה להגיע למסמך אשר ישמש את כל מתקני השירות הרפואיים בישראל, באופן שווה, ינחה ויקל על הצוות המטפל בקבלת החלטות לגבי טיפול פרטני, כאשר העומס הרגשי עלול להיות מכביד מדי.

במסמך יש תרשים זרימה של תיעדוף במצב חירום. יש שימוש בהגדרות המוכרות למרבית הרופאים מתחומי עבודה שונים. האחד, מדד תפקודי והשני, מדד החברה האמריקאית להרדמה. שני המדדים עוזרים לנבא שרידות המטופל במחלה נוכחית בטיפול או בהרדמה על רקע חולי קודם. אלה הם מדדים רפואיים הנקיים מכל אפליה.

אני מקווה כי לא ניאלץ להשתמש במסמך זה, כלומר המגיפה תדעך בעתיד הקרוב, ונשתמש בו ללימוד אקדמי בלבד של מצבי קיצון באתיקה רפואית.

באתר הר"י פורסם המסמך המלא עם המלצות ארבעת תת הוועדות - דיונים ושאלות אתיות כפי שבאו לידי ביטוי במסמך המשפטי ובמסמך של אנשי האמונה והדת והנחיות יישומיות בלבד.

נושאים קשורים:  ד"ר תמי קרני,  קורונה,  אתיקה,  הנחיות,  מונשמים,  תיעדוף חולים,  הר"י,  דעות
תגובות
21.04.2020, 08:08

נייר עמדה מאוזן ונכון.
יישר כח לחברי הוועדה כולם.

אנונימי/ת
21.04.2020, 17:40

דר קרני כותבת בנשימה אחת על גיל, דת, גזע ומין...., מצב סוציאלי כגורמים לא רפואיים ולכן לא רלוונטיים להנשמה. גיל מתקדם זה לגמרי עניין רפואי! מעל לגיל מסויים בד״כ לקראת גיל 90 ויותר אין רזרבות לגוף שנדרשות להחלמה בעקבות מצב קריסת מערכות שהביא להנשמה! הנשמה במקרים אלו חסרת כל תכלית ומביאה סבל וגורמת למוות קשה יותר.
בנוסף לתשומת לבכם בתרשים זרימה בקטגוריה שניה למשל מופיע ״לא עובד כלל״ - למה הכוונה?
כשמדברים על תיפקוד מבחינה רפואית לא מתכוונים אם מטופל עובד או לא אלא שהוא מתפקד פיזית... עובד לא עובד כסיבה לכן/לא הנשמה נשמע הזוי... לא?