סיכון קרדיווסקולרי

המלצת איגוד הלב האמריקאי: אומגה 3 כתרופת מרשם לטיפול בהיפרטריגליצרידמיה

מתן חומצות שומן אומגה 3 בתרופת מרשם במינון של עד 4 גרם ליום מהווה אופציה טיפולית בטוחה ויעילה להפחתת טריגלצרידים כמונותרפיה וכטיפול נלווה לתרופות המפחיתות ליפידים

16.04.2020, 12:12
אומגה-3 (אילוסטרציה)
אומגה-3 (אילוסטרציה)

היפרטריגליצרידמיה עם ערכי טריגליצרידים בין 200-499 מ"ג/ד"ל היא מצב נפוץ בארצות הברית, בעוד שערכים גבוהים יותר הם נדירים למדי. בשנים האחרונות קיימת עלייה בהימצאות שני מצבים אלה בארה"ב ובעולם, הנגרמת ככל הנראה על ידי שיעורים גוברים של סוכרת והשמנת יתר.

בשנת 2002, ה-American Heart Association פרסם הצהרה מדעית שחומצות השומן מסוג אומגה 3, eicosapentaenoic acidי(EPA) ו- docosahexaenoic acidי(DHA) מומלצות במינון של 2-4 גרם ליום לצורך הפחתת ערכי טריגליצרידים בקרב מטופלים עם ערכי טריגליצרידים גבוהים. מאז שנת 2002, תרופות מרשם המכילות EPA ו-DHA או EPA בלבד אושרו על ידי מינהל המזון והתרופות האמריקאי לטיפול בערכים גבוהים מאוד של טריגליצרידים.

מטרת הודעה זו מטעם איגוד הלב האמריקאי היא לסכם את ההשפעה של חומצות שומן אומגה 3 על ליפידים וליפופרוטאין על סמך ממצאים ממחקרים עדכניים:

כאשר מבוצע שימוש בחומצות שומן אומגה 3 המכילות EPA ו-DHA או EPA בלבד, עם או ללא סטטין, לצורך טיפול בערכי טריגליצרידים גבוהים (בשונה מערכים גבוהים מאוד), יש ירידה דומה בטריגליצרידים ללא עלייה בכולסטרול LDL.

במחקרים הגדולים ביותר שבהם ניתנו חומצות שומן אומגה 3 במינונים של עד 4 גרם ליום, כולסטרול non-HDL ואפוליפופרוטאין B פחתו בצורה מתונה, ממצא המרמז על הפחתה של ליפופרוטאינים יוצרי טרשת.

החוקרים מסכמים כי מתן חומצות שומן אומגה 3 בתרופת מרשם במינון של עד 4 גרם ליום מהווה אופציה טיפולית בטוחה ויעילה להפחתת טריגלצרידים הן כמונותרפיה והן כטיפול נלווה לתרופות אחרות המפחיתות ליפידים.

נושאים קשורים:  סיכון קרדיווסקולרי,  סטטינים,  טריגליצרידים,  סוכרת,  אומגה 3,  מחקרים