פגמים לבביים

האם טיפול אנטי רטרו-וויראלי משפיע על ההיארעות וההתקדמות של פגמים לבביים בקרב ילדים עם HIV?

החוקרים ביצעו מחקר עוקבה פרוספקטיבי ומצאו כי על אף טיפול אנטי-רטרוויראלי, ילדים עם HIV סובלים מפגמים לבביים שונים שהולכים ומתקדמים לפי ממצאי אקו לב

לב אנושי (צילום: אילוסטרציה)

ישנם דיווחים על שכיחות גבוהה של פגמים לבביים בקרב ילדים עם HIVי(human immunodeficiency virus) שמטופלים בתרופות אנטי-רטרוויראליות (ART – antiretroviral therapy) באפריקה שמדרום לסהרה. החוקרים בדקו את ההיארעות וההתקדמות של פגמים לבביים בקרב ילדים המטופלים עם ART בזימבבואה.

המחקר הנוכחי הוא מחקר עוקבה פרוספקטיבי שבוצע במרפאה לטיפול בילדים עם HIV בשנים 2014-2017. במחקר השתתפו ילדים עם HIV בגילאי 6 עד 6 שנים שנטלו ART במשך 6 חודשים ומעלה. המשתתפים במחקר עברו אקו לב חזי (Transthoracic) בנקודת ההתחלה של המחקר ולאחר 18 חודשים.

תוצאות המחקר הראו כי מתוך 197 משתתפים בתחילת המחקר, 175 השלימו את תקופת המעקב (89%; 48% נשים; חציון הגיל 12 שנים, טווח בין רבעוני 10-14 שנים). החוקרים מצאו כי ההיארעות של פגמים לבביים בצד שמאל וצד ימין של הלב היו 3.52 ו-5.64 למאה שנות אדם, בהתאמה.

תוצאות המחקר הראו כי Stunting נמצא קשור להתפתחות של כל פגם לבבי (יחס סיכויים מותאם 2.59, רווח בר סמך 95%: 1.03-6.49: P=0.043). בנוסף, הרחבה של חדר ימין (RV – right ventricular) נותרה קבועה במעקב אצל 92% מהמשתתפים ופגיעה בתפקוד הדיאסטולי של חדר שמאל (LV – left ventricular) נותרה קבועה במעקב אצל 88% מהמשתתפים. החוקרים זיהו 11 מקרים (6%) של נרמול פגמים לבבים שהופיעו בנקודת התחלה ונעלמו לאחר תקופת המעקב. בנוסף, נמצאה עליה כוללת בציוני ה-Z הממוצעים של הקוטר של LV, עליה שמאל (LA – left atrium),יRV, המחיצה הבין חדרית והקיר האחורי של LV לאחר 18 חודשים (P<0.001).

החוקרים הסיקו כי על אף הטיפול עם ART, ישנה היארעות גבוהה יותר של פגמים לבבים בקרב ילדים עם HIV, כאשר רק מעט מהם הפיכים. בנוסף, הם מצאו כי ציוני ה-Z הממוצעים של הקוטר של LV, LA, RV, המחיצה הבין חדרית והקיר האחורי של LV עלו במשך תקופת מעקב קצרה יחסית, מה שמעלה את האפשרות כי ישנה התקדמות של הפגמים הלבביים. החוקרים סברו כי יש צורך במעקב ארוך יותר על מנת להבין את ההשלכות את הקליניות של אותם פגמים.

מקור: 

Majonga, E.D. et al. (2020) Clinical Infectious Diseases 70,7.

נושאים קשורים:  פגמים לבביים,  אקו לב,  מחקר עוקבה פרוספקטיבי,  טיפול אנטי-רטרו-ויראלי,  מחקרים
תגובות