קורונה בישראל

למרות ההבטחות, מספר בדיקות הקורונה צנח בתוך שבוע בכ-4,000

במשרד הבריאות מסבירים את הפער בין ההבטחות למציאות בשטח: "הקצב ירד בגלל מחסור בריאגנטים, מעבר לתוצרת מקומית וירידה ברצון הציבור להיבדק בחג"

מעבדה רפואית, פיענוח בדיקות קורונה. צילום: יוסי אלוני/ פלאש 90

השבוע צפויות ארבע קופות החולים להגביר מעורבותן בנטילת בדיקות הדיגום לקורונה. לקופות היתה ביקורת על ההליך המסורבל שבו הדגימות נלקחות ממד"א, מועברות למעבדות שאינן של הארגון, והתוצאות נמסרות קודם למשרד הבריאות ורק אחר כך לנבדקים. הסרבול גורם לעיכובים ואף לשגיאות בתוצאות הבדיקות.

בסוף השבוע (ו') חתם סוף סוף משרד הבריאות על הסכם עם מכון ויצמן כדי להשתמש במעבדה המכון לצורך ביצוע פיענוח הבדיקות. דובר המשרד מסר כי המעבדה "תתחיל לפעול באופן מיידי בהיקפים של כ-1,000 בדיקות ביום".

בשבת, אף זאת באיחור ובעקבות דרישות חוזרות ונשנות של התקשורת לקבלת נתונים מדויקים, פרסם משרד הבריאות את נתוני בדיקות המעבדה שבוצעו בימים האחרונים. מההודעה עולה שב-3 באפריל בוצעו 3,990 בדיקות, ב-5 באפריל – 9,274 אבל מאז ועד יום ו' האחרון חלה ירידה יומית הדרגתית.

ב-6 באפריל כבר נעשו רק 7,250 בדיקות, ב-7 באפריל 6,592, ב-8 באפריל 5,570, ב-9 באפריל 5,521 וב-10 באפריל 5,980 בלבד. כלומר, בתוך שבוע צנח מספרן בכ-4,000 וזאת לעומת הבטחות חוזרות ונשנות של ראש הממשלה ובכירי משרד הבריאות שהופיעו באולפני הטלוויזיה כי "בתוך ימים אחדים יבוצעו לפחות 10,000 בדיקות דיגום ועד 30 אלף".

תמונת מצב זאת נובעת, בין השאר, ממחסור בציוד נחוץ לביצוע פיענוח הבדיקות. כמו כן התברר שהיו פערים בנתונים שנמסרו מהמעבדות לעומת אלו שעליהם מסר משרד הבריאות. נימוק אחר: קשיים בהתאמת תוכנה המחשב לצורך הליך קבלת תוצאות הפיענוח שנעשה באמצעות ריאגנט חדש. בישראל גם המתינו להגעת ריאגנטים שהוזמנו מחו"ל.

ממשרד הבריאות נמסר כי "המספרים שפורסמו הם למעשה מספר בדיקות המעבדה שפוענחו. מספר הדגימות שנלקחות על ידי מד"א בבתי הנבדקים וגם בחניוני ״חנה וסע״ (דרייב אין) הוא בקצב גבוה של אלפי דגימות ביום דבר שמציב את ישראל בין המקומות הראשונים בעולם.

"הקצב ירד בימים האחרונים גם כתוצאה של מחסור בריאגנטים ומעבר לתוצרת מקומית וירידה ברצון הציבור להיבדק כתוצאה מהחג. לצורך כך המעבדות עברו תהליכי עדכון פנימיים שנועדו לאפשר לעבוד על ריאגנטים מתוצרת מקומית. תהליך זה מצריך התאמה של כל מעבדה למספר שעות עד יום שלם. כפועל יוצא מכך, היתה ירידה בפעילות המעבדות שתיפתר בקרוב".

עוד ציינו במשרד הבריאות כי כחלק מסל הפתרונות נוסף גם הציוד החדש שנרכש – שש מכונות נוספות של חברת BGI-AID - שיגביר את הקצב ל-20,000 אלף בדיקות מעבדה ביום וזאת לאחר התאמת המכשור החדש והצבתו בקופות החולים ולאחר מכן המשך עלייה עד ליעד שהציב ראש הממשלה.

"יחד עם הכשרת מעבדות אוניברסיטאיות נוספות בהן מכון ויצמן שעימה כבר נחתם הסכם ועם המעבדה באוניברסיטת תל אביב, שאמור להיחתם עימה הסכם, נמשכות במעבדות הפעולות הדרושות להסבת הציוד המותאם לסוג החדש של הריאגנט".

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  מכון ויצמן,  קופות החולים,  ריאגנטים,  קורונה,  19-COVID,  בדיקת קורונה
תגובות