דעות

בשוך הסערה - מישהו יזכור את הפנימאים שעומדים בחזית המבצע ההרואי?

כאילו אין ולא היה משבר, מנהלי המחלקות הפנימיות נענים בעת חירום זו לקריאת משרד הבריאות ועושים המתבקש מהם בהתגייסות מלאה. אבל האם בשוך הסערה יקרה הנס ויינתן מענה קבוע לפעילות הרפואית השוטפת

תחלואת החורף מורגשת היטב במרפאות קופות החולים, בחדרי המיון ובמחלקות הפנימיות. צילום: איגוד הפנימאים

ברגע האמת, המחלקות הפנימיות, שהן הכי צפופות בבתי החולים, ניצבות בחזית לטפל בחולי הקורונה. אבל יש לזה מחיר. "הנפגעים העיקריים מהקורונה בארץ הם החולים שלנו במחלקות, כי יש לנו כעת פחות רופאים לטפל בהם, מאחר שחלק מהצוותים גויס להיערכות ולטיפול בחולי הקורונה", סיפר בהתכתבות פנימית מנהל מחלקה פנימית מבית חולים, שמבקש לא להזדהות.

ובמציאות זו שבה התפוסה היתה למעלה מ-100%, עוד לפני אירוע הקורונה, גובר העומס ביתר המחלקות הפנימיות, שממשיכות לתפקד כרגיל, ויש כעת יותר מיטות במסדרונות. קצב קבלת החולים החדשים מואט, מתארכים העומסים בחדרי המיון וההמתנות לאשפוז והנטל על הצוותים הרפואיים מוכבד עוד יותר.

"ראש הממשלה ומשרד הבריאות יצאו למבצע הרואי. זה מרכז תשומת לב תקשורתית מרובה, וזה חשוב מאוד כדי לצמצם את הסיכוי שנוצף בחולי הקורונה. אבל איפה הם כאשר מדובר בתחלואה מידבקת וקשה כל ימות השנה כמו שחפת וחצבת או כשמדובר במגיפת החורף הקטלנית – השפעת?".

"חשוב לתת פתרון אד הוק לאירוע הנוכחי, אבל האם יקרה נס נוסף ויינתן מענה קבוע לפעילות הרפואית השוטפת ולטובת אירועים עתידיים, או שרגע אחרי שוך הסערה, ישכחו אותנו?", תוהה מנהל מחלקה פנימית אחרת. "אנחנו כרגיל בעיצומו של קרב, עם קורבנות רבים. 50 חולים אצלנו על 38 מיטות במחלקה. אבל זה אירוע שבשגרה, שמעלה פיהוק בדרג ההנהלה ובמשרד הבריאות", הוא מוסיף.

הקמת מתחמי הבידוד במחלקות הפנימיות וגיוס הצוותים, כדי לעמוד בנטל הטיפול בחולי הקורונה, מאירים מחדש את המשבר העמוק ברפואה הפנימית. המערכת כבר שנים במצב ספיגת יתר. שחיקת התשתיות – במספר המיטות, בתקני הרופאים והאחיות ובציוד הרפואי - מתנפצת כעת בפנים. האוכלוסיה גדלה ומזדקנת. התחלואה מורכבת יותר ויותר, ובינתיים, קצב תוספת המיטות מתקדם בזחילה, כמו צב, ולא מדביק את המציאות. גם תקינת הרופאים במחלקות, תקועה עוד בשנות שלטון מפא"י, 1976.

והנה, כאילו אין משבר, מנהלי המחלקות הפנימיות נענים בעת חירום זו לקריאת משרד הבריאות ועושים המתבקש מהם בהתגייסות מלאה. ברור לרופאים הפנימאים, בעלי הראייה ההוליסטית ויכולת האינטגרציה בין הדיסציפלינות הרפואיות השונות (על רקע ניסיון בטיפול במחלות מרובות, במגוון תרופות וטכנולוגיות מתקדמות) - כי זהו אתגר לאומי ומקצועי לבלום את המגיפה ואין זו העת לבוא חשבון עם מקבלי ההחלטות.

ובכל זאת, לפני שמונה חודשים הונח על שולחן משרדי הבריאות והאוצר דו"ח טור כספא לשיפור הרפואה הפנימית. הדו"ח הכיר לראשונה במשבר העמוק במחלקות והתווה  את תכנית ההבראה. אלא שבניגוד לרצינות המאפיינת את התמודדות הממשלה עם נגיף הקורונה, הרי שהדו"ח החשוב מעלה אבק. אפילו לא דיון רשמי רציני אחד התקיים בעניינו. מראש הממשלה, ועד אחרון השרים, אף אחד לא צייץ, לא התבטא, לא יצא לתקשורת כדי לעדכן מהי תכנית השיקום אליה נערכת הממשלה (זמנית ככל שתהיה), עבור המחלקות הפנימיות, בהן מתאשפזים למעלה מ-330 אלף מאזרחי המדינה מדי שנה!

111 מחלקות כאלו יש בבתי החולים בארץ. בכל אחת מהן בממוצע 12 רופאים בלבד (כשליש מומחים, כשני שליש מתמחים) וכ-35 מיטות, אלא שמספרי המאושפזים גבוהים בהרבה. מחלקות אלו הן עמוד השדרה של המערכת הציבורית, והאירוע הנוכחי מדגים את חשיבותן, שהרי חולי הקורונה לא מאושפזים בבתי החולים הפרטיים, או במחלקות ייעודיות לתחלואות השונות (אף אוזן גרון, או עור, או עיניים וכיו"ב).

דווקא כעת, ברגע האמת, כשהרופאים הפנימאים הם שבחזית הטיפול בחולי הקורונה, חשוב שמקבלי ההחלטות יפנימו: חשוב לחזק את הרפואה הפנימית בישראל!

נושאים קשורים:  פנינה אלעזר שלו,  מחלקות פנימיות,  קורונה,  נגיף הקורונה,  ועדת טור כספא,  משרד הבריאות,  דעות
תגובות
אנונימי/ת
19.03.2020, 13:18

באשר לשאלה המופיעה בכותרת, התשובה היא לא

אנונימי/ת
20.03.2020, 12:53

לשאלתך, זה יישכח ורק האקרדיטציה תעלה ותפרח...

אנונימי/ת
20.03.2020, 18:43

אינני יודע מה תהיה התשובה העתידית, אך חלק מאותם רופאים היו אמורים להיבחן בבחינת שלב ב' בשבוע האחרון לאחר שלמדו אליה לאורך תקופה ארוכה. ללא כל סולידריות או אתיות של חבריהם/הבוחנים שלהם הבחינה נדחתה. מתאים להחליט להעביר את אותם 115 הרופאים הפנימאים, כמו גם את רופאי המקצועות האחרים, את הבחינה כמחווה .על עשייתם בתקופה זו ובכך לא לפגוע בהמשך התקדמותם המקצועית והצורך ללמוד לבחינה פעם נוספת.

אנונימי/ת
20.03.2020, 21:14

ההבדל בין הרופאים לבין המורים.
המורים מקיימים מאבק בלי לעשות חשבון לאיש.
הרופאים, מאמינים כאשר אומרים להם "אל תדאגו".
אז... הרופאים צריכים בהחלט לדאוג! (אתם זוכרים את אנשי השייטת והקישון? סיכנו אתחייהם למען המדינה והשליכו אותם מכל המדרגות...)

אנונימי/ת
21.03.2020, 13:53

אתה טועה.
ההבדל בין המורים והרופאים הוא שהמורים משמשים כבייביסיטר מסובסד. ברגע שהם שובתים ואין בתי ספר - זה משפיע על כל המשק. לכן לשביתה שלהם יש הרבה כוח.
לעומת זאת , כאשר הרופאים שובתים זה משפיע בעיקר על זקנים וחולים.

21.03.2020, 13:10

אני מסכים שחלקם של הרופאים הפנימאים הוא חשוב מאד. עם זאת צורמת מאד ההתבדלות המייחדת את הרופאים הפנימאים על פני רופאים אחרים. רופאים רבים אחרים בקהילה ובמערכת האשפוז לא נופלים בחשיבותם ביחס לאחרים.
זוהי שעת המבחן של כל הרופאים וההכרה בחשיבותם חוצה התמחויות.
אני מקווה שבשוך הסערה, הציבור ומנהיגיו ידעו להעריך ולכבד את כל ״צבא הרפואה״ שעומד לימינו.

אנונימי/ת
21.03.2020, 20:06

מי יזכור את עובדי ומתנדבי מד"א, שהם הם עושים את העבודה המסוכנת ביותר!?

חובש מד"א שמגיע לחולה, כשהמיגון שלו מינימאלי (מסכת פה/אף וכפפות), לפעמים רק כשהוא מדבר עם החולה הוא מעלה חשד לקורונה! ואז הוא כבר שהה בתוך בית עמוס חיידקים!
חובש נהג זה בד"כ עובד שעות שמקבל 30 ש"ח לשעה (משכורת מינימום!!!) מישהו זוכר אותם? מישהו מעריך אותם? מישהו ספר, סופר או יספור אותם? אין לו שום בטחון כלכלי, אין לו כמעט שום תנאים.

הרופא לעומת החובש, מקבל את החולה אחרי בדיקות ותשאול חוזרות ונשנות. הסיכון שלו, אמור להיות, שואף לאפס!

אבל האחרון בשרשרת המזון, זה לא הרופא או האחות אלא החובש נהג האמבולנס שאף אחד לא מחשיב אות בשום צורה.