נגיף הקורונה

נגיף הקורונה עבר מוטציה לשני סוגי זנים - אחד מהם אגרסיבי ומתפשט יותר

מחקר שבוצע בסין גילה כי לנגיף הקורונה שמתפשט כיום בעולם יש שני זנים השונים זה מזה במידת האגרסיביות וביכולת ההתפשטות שלהם, מה שהופך את פיתוח החיסון לנגיף למורכב יותר

הדמיה של נגיף הקורונה. מקור: שאטרסטוק

אנליזה גנטית מפורטת מאוד שבוצעה במעבדת מחקר בסין הצביעה על כך שלנגיף הקורונה שמתפשט כיום בעולם יש שני זנים - שתי מוטציות - שונים זה מזה במידת האגרסיביות שלהם. דיווח על ממצאי המחקר פורסמו בשבוע שעבר ב-National Science Review, כתב עת מקוון שצמרת המערכת שלו סינית והוא עוסק, תחת ביקורת-עמיתים, בדיווחים על חידושים ופיתוחים בתחומי המדע והטכנולוגיה במדינה זאת וגם בעולם.

המחבר הראשון של הדיווח על המחקר החדש הוא חוקר במעבדה לחלבונים ומחקר גנטי והמרכז לביו-אינפורמטיקה בבית הספר למדעי החיים באוניברסיטת פקינג שבבירת סין, בייג'ינג.

הצוות דיווח כי מצא שונות והבדלים מולקולריים בין הנגיף SARS-CoV2, מחולל ההתפרצות הנוכחית, לבין נגיפי קורונה אחרים. הגם שהשונות היא בשיעור של 4% בגנומיקה של הנוקליאוטידים (genomic nucleotides) בין ה-SARS-CoV2 לבין נגיפי SARS הקשורים בעטלפים (SARSr-CoV; RaTG13), ההבדלים היו גדולים יותר 17% ב"אתרים הניטרליים", מה שמצביע על כך שהשונות בין שני זני הנגיף גדולה יותר מכפי שהעריכו עד כה.

עוד דיווחו החוקרים כי ממצאי מחקרם ב-103 דגימות של נגיפי קורונה שנלקחו מחולים הצביעו על כך שהתפתחו שני וריאנטים באתרי התפקוד שבזיזי קולטן ההיצמדות של הנגיף (functional sites in the receptor-binding domain (RBD) of the spike) כפי שרואים זאת בנגיף SARS-CoV2 ובנגיפי אותה משפחה שנמצאו למשל אצל משפחת יונקים ייחודית בשם "פנגולין", הדומה ללטאה עם קשקשים וגחון שעיר, ששלושה ממיניה מוכרים בסין ועל גופה נמצאו נגיפי קורונה אופייניים לה (pangolin SARSr-CoVs) – וזו הצביעה על המוטציות שעבר הנגיף.

החוקרים ציינו כי ה-SARS-CoV2 עבר שינוי והתפתח לשני סוגים עיקריים של אותו הזן, שסומנו באותיות S ו-L. ההבדלים ביניהם נמצאו ב-SNPי(Single Nucleotide Polymorphism) הרב צורני של נוקלאוטיד בודד ווריאציה של רצף הדנ"א.

שכיחותו של סוג L כ-70% לעומת סוג S. אבל S הוא כנראה הגירסה היותר קדומה של זן הנגיף. L היה שכיח יותר במיוחד בשלבים המוקדמים בהתפרצות בעיר ווהאן, שהיא המוקד הראשוני שממנו החלה התפשטות הנגיף. שכיחותו ירדה בתחילת ינואר. ההתערבות האנושית לבלימת התפשטותו, כתבו מחברי הדו"ח, יצרה כנראה החמרת לחץ בסלקטיביות על סוג L והוא נעשה אגרסיבי יותר והתפשטותו נעשתה מהירה יותר. מנגד, סוג S שמבחינה אבולוציונית הוא יותר קדום ופחות אגרסיבי, נעשה יותר שכיח כנראה עקב לחץ-סלקטיביות חלש יותר יחסית.

התפתחות זאת עלולה, כך סבורים, להוביל לקושי נוסף במציאות חיסון למחלה כיוון שכאשר יושלם פיתוחו של תרכיב החיסון הוא יצטרך למעשה לתת מענה התגוננות מפני שני סוגים שונים של אותו זן נגיף.

דגימת הנגיף שנלקחה מחולה בסין ב-21 בינואר ועברה בדיקה גנטית מפורטת הציגה מצב לפיו הנשא למעשה נדבק בשני סוגי הזן.

נושאים קשורים:  נגיף הקורונה,  SARS-CoV2,  מגיפה,  סין,  מחקר,  חדשות,  חיסון
תגובות
09.03.2020, 23:40

ברצוני להזכיר שבעת מגיפת ה"שפעת הספרדית" היו שלושה גלים של המגיפה: הגל הראשון היה בניגני ,יחסית, הגל השני היה הקטלני ביותר.יתכן שהוירוס עבר מוטאציה. אגב, למיטב ידיעתי ,עד היום לא ידוע בדיוק איזה וירוס גרם למגיפה הנוראה. ב1918 עדיין לא היו מיקרוסקופים אלקטרוניים, וחיסונים.הסיוע הרפואי שהיה אז ,כנראה, מתן אספירין להורדת חום, ומתן חמצן במסיכה. לא הי ואז מכונות הנשמה וטובוסים וכמובן גם לא אנטיביוטיקה לטפל בבקטריות כמו המופילוס אינפלואנזה שהחמירו את דלקת הריאות.

10.03.2020, 18:40

מאד מעניין לדעת. יש להניח שאספירין, שניתן אז במינונים גבוהים בהרבה מהמקובל היום, הועיל לחולים אפילו פחות מכוסות רוח. ומתן חמצן היה עניין נדיר למדי.

אנונימי/ת
16.03.2020, 14:47

למיטב ידיעתי כן יודעים את זן הנגיף מ1918 על סמך אנליזה של דגימות של גופה שהייתה קבורה בתנאי קיפאון באלסקה. https://www.nature.com/articles/nature04230