אנמיה כרונית

השפעה של אנמיה על ריווי החמצן בשריר במהלך אימון תת מקסימלי

חוקרים סבורים כי הקורלציה בין ריווי חמצן התחלתי בשריר לבין ריכוז ההמוגלובין אינה חזקה מספיק על מנת לנבא את הצורך במתן עירוי דם

05.03.2020, 17:19
כוח השרירים (אילוסטרציה)
כוח השרירים (אילוסטרציה)

כיום ישנו חסר במדדים אובייקטיביים להערכת הצורך בעירוי דם באנמיה כרונית. ניתן להשתמש לשם כך בספקטרוסקופיה קרובה לאור תת-אדום, אבל יש הבדלים גדולים בתוצאות. ייתכן כי הערכה של ריווי החמצן בשריר במהלך פעילות גופנית, יכולה לשמש למדידת ההשפעה של אנמיה, על ביצוע פעולות יום יומיות.

החוקרים גייסו מטופלים המטולוגיים ונבדקי בקרה, מהם ביקשו לבצע מבחן בשם 6MWTי(6‐minute walk test) ותרגיל איזומטרי בן 20 שניות של לחיצת יד. ריווי החמצן בשרירים הפעילים נמדד לפני ובמהלך הפעילות. החוקרים תיארו את השינויים בריווי החמצן במהלך הפעילות,  ובחנו את הקורלציות בין משתנים שזוהו, ריכוז ההמוגלובין והמרחק במבחן ההליכה בן 6 הדקות. בנוסף, העריכו את ההשפעה של מתן עירוי דם בתת קבוצה שקיבלה עירוי כזה.

החוקרים מצאו כי בקרב 75 נבדקים שביצעו 95 סטים של פעילות גופנית, ריווי החמצן ההתחלתי בשריר היה בקורלציה עם ריכוז ההמוגלובין וביחס הפוך למרחק שהושג במבחן ההליכה. באופן פרדוקסלי, המוגלובין גבוה יותר היה קשור לנפילה משמעותית יותר בריווי החמצן השרירי במהלך ה-6MWT, ככל הנראה הודות לצריכה מוגברת במרחקים ארוכים יותר. הצניחה בריווי החמצן לא הייתה תלויה בהמוגלובין במהלך הכיווץ האיזומטרי, אם כי הרמות היו נמוכות יותר באופן כללי, כנראה בגלל ריווי התחלתי נמוך יותר. החוקרים מצאו כי הזמן עד להגעה לריווי חמצן מקסימלי היה ארוך יותר במהלך ההתאוששות לאחר פעילות איזומטרית, כאשר ישנה נוכחות של אנמיה. זאת ועוד, בבדיקה של 17 מבחנים מזווגים מיד לאחר השינוי בהמוגלובין, ריווי החמצן לא נמצא כמנבא את השיפור באלו ששיפרו את קיבולת הפעילות.

החוקרים הגיעו למסקנה כי בעוד ריווי חמצן התחלתי בשריר היה בקורלציה לריכוז ההמוגלובין, הקורלציה לא הייתה חזקה מספיק על מנת לנבא את הצורך בעירוי דם. בנוסף, התאוששות לאחר כיווץ איזומטרי של האמה היה בקורלציה עם ההמוגלובין, עובדה הדורשת חקירה נוספת.

מקור: 

Crispin, P. et al. (2019). Transfusion. 60(1), 36-44 https://doi.org/10.1111/trf.15588

נושאים קשורים:  אנמיה כרונית,  ריווי חמצן בשריר,  עירוי דם,  ריכוז המוגלובין,  מחקרים
תגובות