יום המודעות הבינלאומי להשמנה

בין הרופא למטופל - כיצד ניתן לשפר את איכות הטיפול בהשמנה

ד"ר רז הגואל, מומחה בטיפול בהשמנה, מדגיש: השמנה היא מחלה והאדם השמן אינו אשם במצבו. יש לבחון מחדש את גישת הרופאים ואופן הטיפול במחלה המורכבת

04.03.2020, 09:31
רופאה ומטופל הסובל מעודף משקל, יחסי רופא-חולה (צילום: אילוסטרציה)

איכות הטיפול הרפואי איננה נמדדת רק ביעילות הקלינית שלו אלא גם על בסיס החוויה האישית של המטופל. הפגנת אמפתיה, הערכה הדדית והזדהות עם החולה הם חלק בלתי נפרד מהצלחת הטיפול.

מחקרים רבים מצאו קשר בין חווית חיוביות של חולים לבין היענות גבוהה שלהם לטיפול. לעתים מטופלים יתקשו להעריך את הטיפול הקליני שקיבלו מהרופא, אבל רובם יידעו להעריך את איכות השירות שניתנה להם. הם יזכרו איך הרופא גרם להם להרגיש, האם הוא התייחס אליהם בכבוד, האם הקשיב להם ושיתף אותם בהחלטות הטיפוליות.

קיימת גישה שגויה הסוברת שהאדם השמן אשם במצבו. יש הנוטים לחשוב ששמנים אחראים לגורלם מפני שלא הקפידו על תזונה מאוזנת, לא ביצעו פעילות גופנית ובאופן כללי הזניחו את בריאותם. לעיתים קרובות, השמנת יתר מתפרשת כחוסר כוח רצון, עצלות או סרבנות "לסגור את הפה ולהתחיל לזוז".

שמנים רבים חשים אשמים ומואשמים באופן קבוע, מפני שבחברה כולה – ובכללה גם רופאים, אחיות ואנשי צוות רפואי – עדיין לא מבינים שהשמנה היא למעשה מחלה. הסיבות להשמנת יתר – כמו כל המחלות הכרוניות – רבות ומגוונות. הן יכולות להיות מושפעות מגנטיקה, ממצב נפשי, תרבות, כלכלה וסביבה. השמנה היא לא רק בעיה התנהגותית.

חולים עם השמנת יתר מעידים כי לעתים העדיפו להימנע מקבלת טיפול בגלל היחס המשפיל שחשו, לפי הערכתם, מצד אנשי צוות רפואי.

במחקר שפרסם הארגון האמריקאי NAAFAי(National Association to Advance Fat Acceptance) נמצא שאחד מכל שלושה רופאים מתייחס בצורה שלילית למטופלים הסובלים מהשמנת יתר. מטופלם אלה נתפשים בעיניהם כעצלנים, מוזנחים, חסרי שליטה עצמית וטיפשים. 31% מהאחיות השיבו שיעדיפו לא לטפל בחולים שמנים ו-12% מהן העידו שהן מעדיפות להימנע מלגעת בהם. בסקר שערך הארגון בקרב נשים עם עודף משקל והשמנת יתר, כ-70% מהנשאלות חשו שלרופא יש סטיגמה כלפיהן בגלל המשקל העודף.

כשמטופלים עם השמנת יתר מגיעים למרפאה, הם מרגישים שהרופא קושר בין הסימפטומים של הבעיה הרפואית ממנה הם סובלים לבין השמנה. לעתים הרופא קובע את האבחנה מבלי לפתוח את התיק הרפואי שלהם או עוד לפני שערך בדיקה גופנית בסיסית. חלק מהמטופלים אף הביעו חשש שמא לא תאובחן אצלם מחלה קשה.

התופעה הזו גורמת לא רק לסבל נפשי עצום לבעלי המשקל הגבוה, אלא אף מונעת פעמים רבות את הצלחת הטיפול הרפואי מפני שהבעיה לא אובחנה כראוי. לכן, חלק בלתי נפרד מהתפקיד שלנו, הרופאים, הוא לחזק את הקשר עם המטופל ולנטוע בו אמון. עלינו להימנע מלשפוט את המטופל. עלינו להיפטר מסטראוטיפים ולהקפיד על שיח מכבד. צריך לפעול על מנת להגביר את המודעות שהשמנה היא מחלה כדי למנוע את הסלידה מאדם שמן.

הרופאים נדרשים בשיחה עם המטופלים להיות נטולי כל ביקורת; לבקש רשות להעלות את הנושא לדיון ולסייע להם להתמודד עם הבעיה ולהניע אותם לשינוי. שיח שכזה חייב להיות מלווה באמפתיה אמיתית, חיובית ומעודדת. הרופא צריך להסביר למטופל את מצבו האובייקטיבי באופן מכבד, על מנת לסייע לו להעלות את הביטחון העצמי ולתת בידיו דרכי התמודדות יעילים לבעיה, כדי למנוע את הכשלון הפוטנציאלי הבא שהמטופל חושש ממנו מאוד.

רופא שמכיר את מטופליו יכול לאתר את נקודות החוזקה שלהם, להמריץ אותם, לטעת בהם מוטיבציה ולסייע גם בהיבט המוראלי - כדי שאלה ייצאו מחוזקים לתהליך ההפחתה במשקל מתוך הבנה שהמטופל זקוק לעזרה של מספר גורמים מקצועיים.

כדי לשפר את איכות הטיפול בהשמנה, הרופא המטפל בהשמנה צריך לראות את המטופל כאדם הסובל ממכלול של בעיות ואתגרים רפואיים, רגשיים והתנהגותיים. ועל כן, ראשית, יש למפות את התמונה הרפואית והפסיכו-סוציאלית של המטופל ולהתאים למטופל תכנית אישית ורב תחומית.

תהליך הירידה במשקל צריך לכלול מערך תומך הכולל טיפול רפואי תרופתי, מותאם אישית לעניין ההשמנה; טיפול תזונתי התומך בשינוי בהרגלי התזונה; פיזיולוג או מאמן כושר, שיוכלו להתאים את האימון הגופני הנכון למצבו של המטופל, בהתאם לקצב הירידה במשקל העודף. במידת הצורך ישולב ליווי פסיכולוגי כדי לטפל בנושא אכילה רגשית ולהקל על התמודדות עם הקשיים במהלך התהליך.

זה הזמן לשבור את מעגל הבושה והאשמה, לייצר שיח מכבד עם המטופלים, להיות שותפים לדרך, להצלחה ולתוצאות שלהן ולבחון מחדש את הגישה שלנו והאופן שבו אנו מטפלים במחלה מורכבת זו שמשפיעה כיום על יותר מ-650 מיליון בני אדם בכל רחבי העולם.

נושאים קשורים:  יום המודעות הבינלאומי להשמנה,  חדשות,  ד"ר רז הגואל,  השמנה,  טיפול בהשמנה,  עודף משקל,  רפואת משפחה,  יחסי מטופל-רופא
תגובות
אנונימי/ת
04.03.2020, 22:39

מאד מעניין!