חדשות

חממה לסייבר רפואי תוקם במרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע

המעבדה, ראשונה מסוגה בישראל, תתמקד בפיתוח אפליקציות רפואיות ופתרונות אבטחת תשתיות, מאגרי מידע ומכשור רפואי שמפעיל בית החולים מפני מתקפות ואיומי סייבר

המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע. צילום: דוברות בית החולים

המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע הודיע אתמול (ג') כי הוא מקים בשיתוף הרשות לחדשנות (המדען הראשי) מעבדה ראשונה מסוגה בישראל לסייבר רפואי. המעבדה תתמקד בפיתוח אפליקציות הקשורות לנושאי רפואה וגם תפתח פתרונות שיובילו להגנה על בית החולים והמכשור הרפואי שהוא מפעיל מפני מתקפות ואיומי סייבר.

הצורך במעבדה כזאת נולד עם ההבנה שככל שהרפואה נעשית מתקדמת יותר, היא עוברת במהירות טרנספורמציה דיגיטלית וטכנולוגית, עם הרבה פעילויות אבחנתיות וטיפוליות המבוצעות מרחוק. תהליכים קליניים ואדמיניסטרטיביים רבים תלויים כיום באופן הדוק במערכות מבוססות מחשב.

כבר עתה ובעתיד עוד הרבה יותר, מרבית המכשירים הרפואיים, אפילו הפשוטים שבהם, הם בעלי חיבוריות וקישוריות לרשת אינטרנט ותקשורת וכוללים יישומים שהם תוצאי ההתפתחויות הטכנולוגיות. אלא שכל זאת חשף את עולם הרפואה לצורך בהיערכות בתי החולים למערך הגנה שיאפשר לזהות מפגעים בטרם התרחשותם, הגנה מפני זליגת המידע, אבטחת מכשירים ומדדים שהם מנטרים, תוך התמודדות בזמן אמת.

המעבדה לסייבר רפואי שתוקם ב"סורוקה" תתמקד לכן גם במתן הגנות על המכשור הרפואי מפני התקפות הסייבר – מה שיחייב תכנות של חומות הגנה חדשות על המידע הרפואי, תוכנות לאבטחת המכשור הרפואי מפני איומי הסייבר, התייחסות מקיפה למערכות המינהל הרפואי, הבטחת הנגישות למאגרי מידע רפואי באופן מאובטח והתמודדות עם אתגרי אבטחה חדשים הנולדים חדשות לבקרים בעידן הרפואה המודרנית.

שימוש באמצעים שמכונים "בריאות דיגיטלית" שינה את האופן שבו ניתן טיפול רפואי ומביא לחידושים רבים בעולם הרפואה. למשל: שימוש במערכות מידע לשיפור האפקטיביות הקלינית והניהולית; מכשור רפואי הכולל מרכיבי תקשוב; ניטור רפואי מרחוק אחרי מצבם של המטופלים; יישומים נוספים של רפואה מרחוק ושיתוף מידע רפואי לצורכי מחקר ופיתוח. אלא שמערכת הבריאות נמצאת גם תחת איומי סייבר רבים כמו גניבת מידע רפואי לצורכי מסחר, פגיעה במערכות מידע רפואי, בשירותים ובציוד רפואי.

חממת הסייבר הרפואי תאפשר בדיקת טכנולוגיות ומכשירים, פיתוח טכנולוגיות לניטור ואבטחת המידע, מתן פתרונות טכנולוגיים עתידיים ב"ענן ייעודי" עבור המתחם הרפואי וכיוונים נוספים. במסגרת הפרויקט המתוכנן ייבחרו מיזמים טכנולוגיים בתחום הרפואי עם ליווי טכנולוגי ועסקי וכן מסגרת תומכת ומרחב עבודה.

ירדן נבו, המשנה למנהל המרכז הרפואי "סורוקה", אמר: "הפרויקט יאפשר פעילות משותפת לזיהוי מרכיבים של מערכת הבריאות בכלל ושל 'סורוקה' בפרט ובאמצעותו תתאפשר חשיפה של המעבדה למחלקות השונות בבית החולים והסגל הרפואי יהיה שותף לפרויקטים המחקריים".

ישראל גולדנברג, הממונה על הגנת המידע והסייבר בשירותי בריאות כללית, הוסיף: "עוצמות הסיכון בתחום הרפואה גדלים בצורה משמעותית ומשנים את מפת איומי הסייבר כפי שהכרנו אותה בעבר. מורכבות המערכות והציוד הרפואי מהווים אתגר משמעותי מעבר לעולם ה-IT הסטנדרטי. בנוסף לכך, בעולם הבריאות קיים איום משמעותי גם בתחום התשתיות - OT/SCADA - ועל כן אנו נדרשים לחשוב מחוץ לקופסה ולהכניס טכנולוגיות חדשניות כדי להגן על הנכסים שלנו ולאפשר רציפות תפקודית מלאה תוך שמירה על פרטיות המטופל לצד שיפור רמת השירות".

עוד ציין גולדנברג כי "החממה לסייבר רפואי תאפשר לפתח תפישות הגנה ייחודיות ומובילות תוך השענות על הידע בנושא זה שנצבר ב'כללית' בשיתוף עם חברות סטארט-אפ ושילוב הטכנולוגיות הרפואיות הקיימות בבית החולים. שיתוף הפעולה ימלא חלל שקיים כבר עתה בתחום זה. ה'כללית', כארגון הרפואי הגדול בישראל עם 14 בתי חולים וכ-1,500 מרפאות בקהילה, תיהנה מיישום הטכנולוגיות שיפותחו בחממה".

המעבדה תפעל בשיתוף פעולה הדוק עם אוניברסיטת בן גוריון, עם פארק ההייטק וקריית התקשוב בבאר שבע. ותשמש כבסיס לשילובם של גופים רלוונטיים נוספים בתחום הסייבר.

נושאים קשורים:  בית החולים סורוקה,  סייבר,  רפואה מרחוק,  אוניברסיטת בן גוריון,  סטארט אפ,  חדשות
תגובות