חדשות

ב"איכילוב" פיתחו מערכת רובוטית לטיפול בשברים ובעיוותים בגפיים

המערכת, פרי פיתוח משותף ל"איכילוב" ולחברת אורתוספין, היא מקבע חיצוני לגפיים שעד כה הופעל בצורה ידנית ומסורבלת וכעת הוא מופעל כמערכת אוטומטית החוסכת סבל למטופלים ומשפרת את הטיפול

מימין לשמאל, ד"ר רועי גיגי, לירון דהן - המטופלת הראשונה בעולם שעברה בהצלחה טיפול בטכנולוגיה זו וד"ר איתן שגב. צילום: ליאור צור/ איכילוב

מערכת רובוטית חדשנית שפותחה בשיתוף רופאים מ"איכילוב" תשנה את דרכי הטיפול בילדים ובמבוגרים הסובלים משברים ומעיוותים בגפיים.

המערכת היא מקבע חיצוני לגפיים, שעד כה הופעל רק בצורה ידנית וכעת הוא מופעל כמערכת רובוטית אוטומטית. הניסויים הראשונים במערכת הוכתרו בהצלחה גדולה. הם בוצעו לראשונה בעולם בבית החולים איכילוב בתל אביב ובארה"ב. ה-FDA העניק למערכת אישור ונרשמו עליה מספר פטנטים.

המערכת החדשנית. קיבלה את אישור ה-FDA. צילום: ליאור צור/ איכיולב

ד"ר איתן שגב, סגן מנהל המחלקה לאורתופדיה ב"איכילוב", ששימש יועץ רפואי לצוות ההנדסי יחד עם ד"ר רועי גיגי, רופא בכיר במחלקה לאורתופדיה בבית החולים לילדים ב"איכילוב", מסרו: "אין ספק כי החידוש הטכנולוגי יתרום רבות לטיפול הרפואי שעד כה היה מסורבל. המערכת תשנה את עולם המקבעים החיצוניים, תשפר את איכות הטיפול ואת יכולת הרופאים להתמודד טוב יותר עם האתגרים הקליניים בהקשר לשברים ועיוותים אורתופדיים ברגליים".

המערכת הממוחשבת פותחה בחברת הסטארט-אפ הישראלית אורתוספין, שהוקמה בדצמבר 2014 בחממה הטכנולוגית "טרנדליינס משגב" שבה מפתחים ציוד רפואי בתחומים שונים, בשיתוף הרשות הלאומית לחדשנות.

המקבע החיצוני ישמש לטיפול בבעיות אורתופדיות נפוצות, ביניהן הארכת גפיים, קיבוע שברים מורכבים ותיקון עיוותים. "בטיפול לבעיות אלו", ציין ד"ר שגב, "הרופא מחבר טבעות חיצוניות לשני צידי העצם ומזיז אותם האחד ביחס לשני. שיטת טיפול זו הומצאה לפני שנים רבות ושוכללה. למערכת שישה מאריכים ידניים אבל היא עדיין השאירה אחריות רבה לידי המטופל ובני משפחתו. מאריכים אלה צריכים להיות מופעלים על ידי מטפל או בן משפחה על פי תכנית שנקבעה מראש, ארבע פעמים ביום, בתקופה של עד שלושה חודשים. הצורך בטיפול הדוק ואינטנסיבי זה מייגע וחשוף לטעויות הפעלה, שבמקרים קיצוניים עלולות להצריך ניתוח נוסף".

בימים אלה, הוסיף ד"ר שגב, הסתיימו כמה ניסויים מוצלחים שנעשו במערכת החדשנית. היא מייתרת את התהליך הידני והופכת אותו לתהליך רובוטי, עצמאי לחלוטין שאינו מצריך התערבות המטופל. "זו בהחלט מערכת ידידותית הנותנת למטופל התראה לפני כל תזוזה בשעות נוחות לו על פני היום. היא מבטלת את הצורך לגעת או להזיז את המקבע החיצוני - מה שלעתים גורם לכאב או לחוסר נעימות, בעיקר לאחר הניתוח. היא מקלה מאוד על המטופל ובני משפחתו".

אורן כהן, מנכ"ל "אורתוספין", אמר: "מעבר לאתגר המקצועי המאתגר והמחייב, שמחנו לעזור למשפחות מטופלים ולראות כיצד המערכת משפרת את שגרת היומיום שלהם ואת איכות חייהם במהלך טיפול לא פשוט".

ד"ר שגב הוסיף: "הרופאים המובילים בתחום זה בעולם חלקו שבחים למערכת החדישה. הם רואים בה פריצת דרך בתחום שהיה עד היום שמרני ומסורבל. המכשיר הרובוטי עמיד, מותקן על רגל המטופל ופועל ברמת בטיחות גבוהה ביותר במשך תקופה ארוכה. המטופל מתנייד עם המערכת, מתרחץ והולך לישון איתה בלילה".

ד"ר גיגי ציין את יתרונותיה הנוספים של המערכת: "בהיותה מערכת ממוחשבת, היא אוספת פרמטרים ביומכניים. בעתיד היא תאפשר לשלוח עדכונים בזמן אמת לרופאים המטפלים לצורך מעקב אחרי התקדמות הטיפול וכדי לכוונן טוב יותר את תכנית הטיפול במידת הצורך, כולל הכנת תכנית טיפול מותאמת אישית לכל מטופל באופן ספציפי. הנתונים שיתקבלו מהמערכת ישמשו לניסויים קליניים חדשניים".

נושאים קשורים:  ד"ר איתן שגב,  ד"ר רועי גיגי,  מקבע לגפיים,  איכילוב,  סטארט אפ,  חדשות,  אורתופדיה
תגובות