חדשות

טכנולוגיה חדשה תקל על ילדים חולי COPD, סיסטיק פיברוזיס וברונכיוליטיס

כלי לסילוק הפרשות מדרכי הנשימה, פיתוח משותף של אוניברסיטת בן גוריון, "סורוקה" ובית החולים לילדים בסינסינטי, יאפשר לילדים החולים לנשום בחופשיות ולקצר את משך האשפוז

ילד חולה CF. אילוסטרציה

צוות מאוניברסיטת בן גוריון, המרכז הרפואי סורוקה בבאר שבע ובית החולים לילדים בסינסינטי, ארה"ב, הודיע בתחילת השבוע כי פיתח טכנולוגיה חדישה לפתיחת דרכי הנשימה שיאפשר לילדים ותינוקות החולים באסתמה, ברונכיוליטיס, COPD וסיסטיק פיברוזיס (FC) לנשום בחופשיות, כמו גם למנוע סיבוכים ובכך לקצר את משך האשפוז.

הטכנולוגיה משלבת גלי זרימה וגלים אקוסטיים והיא מאפשרת פריצה מהירה של חסימות ריריות (מוקוס) וסיוע לחולה בהוצאתם. הטכנולוגיה מספקת פולסים של לחץ אוויר גבוה ופולסים אקוסטיים אל דרכי האוויר והריאות על גבי זרם אוויר בלחץ נמוך. מטרתה לטפל בבסיס המחלות החסימתיות של דרכי האוויר ובהצטברות ריר בדרכי האוויר הקטנות. הרעיון הוא לספק במקביל שילוב של גלי זרימה בתדר נמוך עם גלים אקוסטיים בתדר גבוה כדי לסייע בניתוק הריר מדופנות דרכי האוויר וסילוקו על ידי שבירת גושי ריר.

פרופ' דוד קטושבסקי, היחידה להנדסה סביבתית באוניברסיטת בו גוריון. "אין כיום טיפול יעיל המתייחס ישירות או בעקיפין לדרכי האוויר הקטנות". צילום: דני מכליס

COPD היא מחלה נשימתית נפוצה המאופיינת על ידי הגבלת זרימת האוויר בגלל שילוב של מחלה בדרכי האוויר הקטנות עם הרס מחיצות נאדיות הריאה ופינוי לקוי של הפרשות מהריאות. COPD משפיעה על יותר מ-5% מהאוכלוסיה וקשורה לשיעורי תחלואה ותמותה גבוהים. זו סיבת המוות השלישית בארה"ב - מעל 120,000 אנשים מתים ממנה שם מדי שנה. מכשיר לסילוק הפרשות יכול לעזור בצורה משמעותית לחולים אלה, שמחלתם מאופיינת בעיקר על ידי ברונכיטיס. עד כה לא פותח מכשיר יעיל לסלק באופן ישיר או עקיף את ההפרשות מדרכי האוויר הקטנות.

הטכנולוגיה מפותחת בשיתוף פעולה בין פרופ' דוד קטושבסקי מהיחידה להנדסה סביבתית באוניברסיטת בו גוריון, ד"ר יובל כוורי מהיחידה לטיפול נמרץ ילדים ב"סורוקה", פרופ' אפרים גוטמרק מבית הספר להנדסה ומדעים יישומיים באוניברסיטת סינסינטי וד"ר איריס ליטל מהמחלקה לאנדוקרינולוגיה בבית החולים לילדים בסינסינטי.

פרופ' קטושבסקי: "למרות שהפרשות המצטברות בדרכי הנשימה מהוות מרכיב מרכזי בפתופיזיולוגיה של מספר מחלות, אין כיום טיפול יעיל המתייחס ישירות או בעקיפין לדרכי האוויר הקטנות. עמיתינו בבתי החולים סורוקה וסינסינטי העלו את הצורך הרפואי ושילבו את הידע הקליני עם היכולות הטכניות וההנדסיות שלנו באוניברסיטת בן גוריון. יחד פיתחנו את הפתרון החדשני שיאפשר לחולים במחלות הללו לנשום בחופשיות".

ד"ר כוורי: ״בחודשי החורף, מחלקות הילדים מתלאות בילדים הסובלים מברונכיוליטיס, מחלה שמתאפיינת בריבוי הפרשות בדרכי הנשימה. לו היה לנו כלי יעיל וזמין שהיה מסייע להם לפנות את ההפרשות, יכולנו להקל עליהם בצורה משמעותית, למנוע סיבוכים ולקצר במשך אשפוזם״.

ד"ר ליטל: "אנחנו מתעניינים במיוחד במציאת טיפול במחלות של דרכי הנשימה הקטנות משום שדרכי הנשימה של ילדים רגישות יותר לחסימה על ידי הפרשות. בית החולים לילדים בסינסינטי הוא מוביל עולמי בטיפול בחולי CF. פינוי דרכי הנשימה הוא חלק אינטגרלי מהטיפול הקליני בחולים אלה".

פרופ' גוטמרק: "השילוב של פולסים של אוויר ופולסים אקוסטיים התגלה כיעיל בסדרת ניסויי מעבדה שדימו את דרכי האוויר והריאות האנושיות. לאור ניסויים אלה, אנחנו עתה בתהליך של המשך פיתוח השיטה על סמך פרוטוקול קליני ייחודי שיציע אפשרות טיפול עדיפה על הטיפולים הקיימים כיום".

יש לציין כי ב-2012 חתמו אוניברסיטת בן גוריון, המרכז הרפואי סורוקה והמרכז הרפואי לילדים בסינסינטי על הסכם שיתוף פעולה רב שנתי כדי לענות על החוסר במכשור רפואי המתוכנן במיוחד עבור ילדים. מטרת שיתוף הפעולה לשפר את תוצאות הטיפול בילדים על ידי תכנון מכשור רפואי שמותאם לפיזיולוגיה והצרכים הרפואיים הייחודיים של הילדים.

נטע כהן, מנכ"ל BGN Technologies, חברת מסחור הפיתוחים באוניברסיטת בן גוריון ציינה שעתה מחפש הצוות המשותף שותף אסטרטגי להמשך הפיתוח והמסחור של ההמצאה.

נושאים קשורים:  CF,  ברונכיוליטיס,  COPD,  מחלות נשימה בילדים,  חדשות,  בית החולים סורוקה,  ד"ר יובל כוורי,  ד"ר איריס ליטל
תגובות