פוליסטאטין

תפקידו של פוליסטאטין ברגולציה של גלוקוז במטופלים בריאים ובסובלים מהשמנת יתר

מחקר מצא כי עליה ברמת הגלוקוז וניתוחים בריאטרים גורמים לירידה ברמות הפוליסטאטין בדם. מצאים אלו מעלים את השאלה האם ניתן להשתמש בהשבתת פוליסטאטין לטיפול בסוכרת מסוג 2

מנגנון פעולת אינסולין (צילום: אילוסטרציה)

לאחרונה עולה כי פוליסטאטין (follistatin) והחלבון ההומולוגי לו follistatin-like 3, יכולים לשמש כמטרה טיפולית בסוכרת מסוג 2. זאת בזכות האפקט הרגולטורי שלהם על גלוקוז, כפי שנצפה במכרסמים.

במחקר זה, נבדקה השערה זו בבני אדם. זאת על ידי למידת הפיזיולוגיה של מעגל המשוב השלילי, הקיים לפי ההשערות, בין גליקמיה לפוליסטאטין. כלומר, האם צריכת גלוקוז אך לא שומנים (דרך הפה או דרך הוריד), יכול לגרום לרגולציה ברמות הפוליסטאטין והחלבון ההומולוגי לו בדם. זאת כפי שנבדק במטופלים בריאים (32 משתתפים). בנוסף נבדק, האם רמות הפוליסטאטין משתנות בתגובה לסוגים שונים של ניתוחים בריאטרים. זאת במטופלים הסובלים מהשמנת יתר חולנית, עם או בלי סוכרת סוג 2 (41 משתתפים). ולבסוף נבדק, האם שינויים אלו קשורים פרוספקטיבית לשיפור באיזון הגלוקוז או לרגישות לאינסולין.

תוצאות המחקר הראו, כי במטופלים בריאים רמות הפוליסטאטין בדם ירדו, לאחר נטילת גלוקוז דרך הוריד או פומי. זאת בהשוואה לקבוצת הביקורת. מה שמאשש את הנוכחות של מערכת הגורמת למעגל משוב שלילי. במטופלים הסובלים מהשמנת יתר, הן לאחר ניתוח מעקף קיבה (Roux en-Y) והן לאחר ניתוח שרוול קיבה, ירדו כל המדדים שנבדקו: התנגודת לאינסולין, גליקמיה, רמות הפוליסטאטין והחלבון ההומולוגי לו בדם (ב-22-33%). יתר על כן, השינויים ברמות הפוליסטאטין, 3 חודשים לאחר הניתוח הבריאטרי, היו קשורים פרוספקטיבית לשינויים ברמות הגלוקוז, אינסולין, HOMA-IR והמוגלובין A1c. כפי שנצפו 6 חודשים לאחר ניתוח, הן במטופלים עם סוכרת מסוג 2 והן במטופלים ללא סוכרת מסוג 2.

מסקנת המחקר הייתה כי ממצאים אלו מעידים על חשיבותו של הפוליסטאטין בשמירה על איזון רמות הגלוקוז במטופלים בריאים. כמו גם במטופלים הסובלים מהשמנת יתר חמורה, עם תנגודת לאינסולין וסוכרת מסוג 2. נתונים אלה מרחיבים את התוצאות שנתגלו לאחרונה מניסויים בבעלי חיים לתוצאות בבני אדם. מכאן הסיקו החוקרים כי תוצאות אלו תומכות בצורך להמשך בדיקת אסטרטגיות הגורמות להשבתה של פוליסטאטין כטיפול בהיפרגליקמיה ותנגודת לאינסולין.

מקור: 

Perakakis N. et al. (2018) Diabetes, Obesity and metabolism. 21, 683

נושאים קשורים:  פוליסטאטין,  גליקמיה,  גלוקוז,  תנגודת לאינסולין,  מחקרים
תגובות