חדשות

מחקר ב"שיבא": תרופה לאלצהיימר מסייעת לטיפול בילדים עם אוטיזם

מחקר נוסף שנעשה בבית החולים ספרא לילדים בתל השומר הראה את יתרונותיה של ליצנות רפואית בטיפולים לילדים אוטיסטים

ליצנות רפואית. אילוסטרציה

שני מחקרים העוסקים באוטיזם שבוצעו במכון להתפתחות הילד במרכז הרפואי שיבא בתל השומר פורסמו בחודש יוני האחרון בכתבי עת מקצועיים – ה-Journal of Molecular Neuroscience וכתב העת האירופאי לרפואת ילדים. את שני המחקרים הובילה נוירולוגית הילדים ד"ר לידיה גביס, מנהלת המכון להתפתחות הילד ב"שיבא".

במחקר הראשון נמצא לראשונה ששילוב תרופתי ייחודי שיועד עד כה לחולי אלצהיימר ומתוגבר על ידי תוסף מזון הציג שיפור בביצועי השפה בקרב ילדים הנמצאים בספקטרום האוטיזם. לדברי ד"ר גביס, מייסדת מרכז קש"ת לאוטיזם בבית החולים לילדים ע"ש ספרא ב"שיבא", השילוב התרופתי הזה לא נוסה בעבר כלל.

המחקר שנחשב ראשון מסוגו התמקד במאפייני הליבה של אוטיזם כמו לקות בשפה ובתקשורת החברתית כאשר הטיפול התרופתי ניתן בשילוב עם הטיפולים החינוכיים. המחקר בדק את השינוי השפתי אצל הילדים והראה שיפור מובהק בהבנת השפה שישה חודשים לאחר תום הטיפול, במיוחד בקרב ילדים בגילאי חמש עד עשר שנים.

ד"ר גביס: "קיימות הוכחות שבמוחם של אנשים בספקטרום האוטיזם קיים מחסור יחסי של המתווך המוחי אצטיל כולין שנמצא חסר גם אצל אנשים הסובלים מאלצהיימר. מתן השילוב התרופתי של דונפזיל וכולין לילדים אוטיסטים מבוסס על ההשערה הזאת ועליה התבסס המחקר שבו ניתן השילוב התרופתי הזה והשווה השפעתו מול פלצבו".

במחקר נטלו חלק 60 ילדים ומתבגרים בני חמש עד 16 עם לקות אוטיסטית בכל רמות החומרה של המחלה. ד"ר גביס מסרה כי "מהרעיון לטפל בשילוב הייחודי הזה ועד פרסום תוצאות המחקר עברו יותר מעשר שנים. הרעיון מבוסס על מחקרים מוקדמים יותר שבהם נראו, באמצעות בדיקות MRI, שינויים בחילוף החומרים המוחי באזורים מסוימים, בילדים עם אוטיזם. תוצאות המחקר והעדר תופעות לוואי מהוות עבורי השיג משמעותי מאוד".

ליצנות רפואית משפרת תקשורת והתנהגות חברתית בילדים עם אוטיזם

במחקר השני עלה כי טיפול קבוצתי עם ליצן רפואי משפר תקשורת והתנהגות חברתית בילדים עם אוטיזם. הטיפול הזה יכול לקדם הפקת שפה, תקשורת והתנהגות חברתית בילדים עם אוטיזם.

צוות המחקר בחן לראשונה את ההשפעה של ליצן רפואי על ילדים עם לקויות התפתחותיות ובספקטרום האוטיזם בפרט. הקבוצה כללה 24 ילדים בעלי לקות בספקטרום האוטיסטי, בני שנתיים עד שבע שנים. הם עברו מבחנים להערכת האוטיזם בנושאי הפקת מלל משמעותי, מסירות של כדור והתנהגויות חזרתיות ובעקבות הטיפול נמצאה הטבה שנמשכה לאורך שלושה חודשי הטיפול.

בתום תקופת המחקר נמצא כי לליצן הרפואי השפעות חיוביות על התקשורת ועל ההתנהגות החברתית אצל ילדים המאובחנים באוטיזם.

בבית החולים לילדים ספרא, כמו בבתי חולים אחרים בישראל, פועלים ליצנים רבים המשולבים במערך האשפוזי. ידוע על כך שהסחה והומור מסייעים להקל על כאב, להפחית חרדה ובאמצעות טכניקות המשחק של הליצן מבטאים הילדים טוב יותר את רגשותיהם וההליכים הטיפוליים שהם עוברים נעשים קלים יותר.

"לדוגמה", ציינה ד"ר גביס, "נמצא כי הליצן הרפואי מפחית חרדה לפני ניתוח אצל הורים וילדים. תפקיד הליצנות הרפואית במסגרת האשפוז, בפרוצדורות כואבות כמו לקיחת דמים מילדים, הוכחו כמסייעות. אולם, שימוש בליצנות כטיפול בילדים עם לקויות התפתחות ובכללם אוטיזם, לא נבדק עד כה. ילדים צעירים עם לקות בספקטרום האוטיזם עוברים לרוב טיפולים רב-מקצועיים רבים והם מתקדמים גם בזכות הטיפולים וגם בזכות ההתפתחות המהירה שלהם בגילאים הצעירים. האתגר המשמעותי הוא כיצד להוכיח שטיפול ספציפי, כגון ליצנות רפואית, הוא בעל ערך מוסף, ואכן הוכחנו שכך הדבר.

"במחקר הזה הצגנו סוג של טיפול נוסף שיכול לקדם את הילדים הצעירים המצויים בספקטרום האוטיזם. טכניקות משחק, הבעות מועצמות והומור הם כלים חשובים לשיפור התפקוד בילדים עם אוטיזם. אלה הם כלים שמשמשים את הליצנים הרפואיים ובהחלט יכולים לסייע למטפלים גם במקצעות אחרים. גם השיטה שבה בוצע המחקר היא חדשנית, מאחר שבתחום הטיפול באוטיזם קיים קושי רב בתכנון מחקר השוואתי המפריד סוג אחד של טיפול מטיפולים אחרים".

נושאים קשורים:  המרכז הרפואי "שיבא",  בית חולים לילדים ספרא,  אוטיזם,  ליצנות רפואית,  אלצהיימר,  ד"ר לידיה גביס,  חדשות
תגובות
28.08.2019, 19:33

שלום,
ברכות על ביצוע ופירסום העבודות!!
שאלתי היא על איזה מהליקויים השפיעו התרופות באופן חיובי? האם היה מעקב ארוך טווח?

אנונימי/ת
29.08.2019, 00:04

השיפור היה בשפה,בקבוצה הצעירה, והמעקב המשיך למשך חצי שנה לאחר הפסקת הטיפול.