אספירין

שימוש באספירין במינון נמוך קשור לסיכון מוגבר לדימום תוך גולגולתי

בקרב אנשים ללא מחלת לב וכלי דם סימפטומטיים, השימוש באספירין במינון נמוך היה קשור לסיכון מוגבר לדימום תוך גולגולתי, ובקרב חולים ממוצא אסייתי או בעלי BMI נמוך אף לסיכון מוגבר לדימום תוך-מוחי

21.07.2019, 12:01
דימום מוחי (אילוסטרציה)
דימום מוחי (אילוסטרציה)

השימוש באספירין במינון נמוך למניעה ראשונית של אירועים קרדיווסקולריים נשאר שנוי במחלוקת משום שהסיכון המוגבר לדימום עשוי לגבור על התועלת הכוללת מהטיפול. מבין סוגי הדימומים המשמעותיים, דימום תוך גולגולתי קשור בשיעורי תמותה גבוהים במיוחד ובתלות תפקודית לאחר האירוע. קבוצת מחקר בהובלת נוירולוגים מאוניברסיטת קליפורניה שבארה"ב פרסמה ב-JAMA סקירה שיטתית שניסתה להעריך את הסיכון לדימום תוך גולגולתי הקשור לנטילת אספירין במינון נמוך בקרב אנשים ללא מחלת לב וכלי דם סימפטומטית.

החוקרים הסתמכו על מאגרי נתונים PubMed, Embase, הרשם המרכזי של Cochrane של ניסויים מבוקרים ו-ClinicalTrials.gov מינואר 1966 עד 30 באוקטובר 2018. החוקרים בחרו  ניסויים קליניים אקראיים אשר השוו בין קבוצה של נוטלי אספירין במינון נמוך (מינון יומי של כ-100 מ"ג) לקבוצת בקרה, והתייחסו לדימום תוך גולגולתי כתוצא מרכזי עצמאי של המחקר.

תוצאות הסקירה זיהו 13 ניסויים קליניים אקראיים של שימוש באספירין במינון נמוך למניעה ראשונית, שהגיעו יחד לסך של 134,446 חולים. החוקרים מצאו שאספירין במינון נמוך, בהשוואה לבקרה, היה קשור בסיכון מוגבר לדימום תוך גולגולתי (8 ניסויים, סיכון יחסי, 1.37, 95% CI,י 1.13-1.66, 2 דימומים תוך גולגולתיים עודפים על כל אלף איש) עם פוטנציאל הסיכון הגבוה ביותר עבור דימום סב-דוראלי או אקסרא-דוראלי (4 ניסויים, סיכון יחסי, 1.53, 95% CI,י1.08-2.18) ופחות לדימום תוך-מוחי ולדימום תת-עכבישי. מוצא אתני ו-BMI נמוך נמצאו קשורים עצמאית בסיכון מוגבר לדימום תוך-מוחי עם אספירין במינון נמוך.

מקור:

Huang W, Saver JL, Wu Y, Lin C, Lee M, Ovbiagele B. Frequency of Intracranial Hemorrhage With Low-Dose Aspirin in Individuals Without Symptomatic Cardiovascular Disease: A Systematic Review and Meta-analysis. JAMA Neurol. Published online May 13, 2019. doi:10.1001/jamaneurol.2019.1120

נושאים קשורים:  אספירין,  דימום תוך מוחי,  דימום,  מחלות לב,  מחקרים
תגובות