כבד

שינויים מורפולוגים במשתית ומאפיינים אימונופנוטיפים של נגעים טרום ממאירים וקרצינומה הפטוצלולרית

מחקר מצא כי זיהוי מבנים מורפולוגים מסויימים במשתית וביטוי מספר ביו-מרקרים ספציפיים, יכול לסייע באבחנה מבדלת של גידולים בכבד. כאשר מדובר בגידולים דיספלסטיים בדרגה גבוהה, או ממאירים מסוג קרצינומה הפטוצלולרית בשלב מוקדם או בגודל קטן

סרטן כבד, HCC, קרצינומה הפטוצלולרית (צילום: אילוסטרציה)

מטרת המחקר הייתה להעריך את המאפיינים ההיסטופתולוגים במשתית (Stroma) ואת הביטוי של צביעה אימונית, למטרת ביסוס אבחנה מבדלת. במצבים של גושים (Nodules) עם דיספלזיה בדרגה נמוכה וגבוה, לסרטן של הכבד מסוג קרצינומה הפטוצלולרית (Hepatocellular Carcinoma, HCC) בשלב מוקדם ומתקדם.

במסגרת המחקר הוערכו המאופיינים המורפולוגים של עלייה במספר הנימים בסינוסואיד (Sinusoid Capillarisation), נוכחות עורק בודד (Solitary Artery), תגובה צינורית (Ductular Reaction) וחדירה למשתית. כמו כן הוערך הביטוי של 6 ביו-מרקרים (GPC3, HSP70, GS, CD34, CK19, EpCAM). המאפיינים המורפולוגים וביטוי הביו-מרקרים הוערכו בסדרה של 97 מקרים.

במחקר הוכח כי השינויים המורפולוגים במשתית, אשר כללו עלייה במספר הנימים בסינוסואיד (Sinusoid Capillarisation), נוכחות עורק בודד (Solitary Artery) ותגובה צינורית (Ductular Reaction) הדגימו הבדלים משמעותיים בביסוס האבחנה המבדלת. באחד המדדים שנבדקו,  למורפולוגיה של עלייה במספר הנימים בסינוסואיד (Sinusoid Capillarisation) הודגמה הרגישות הכי טובה (90%) והדיוק הכי גבוה (85.42%). לעומת זאת קיומו של עורק בודד (Solitary Artery) הדגים את הספציפיות הכי גבוהה ב-88.89%. תוך שילובים שונים, בדיקה שנמצאה חיובית לעלייה במספר הנימים בסינוסואיד (Sinusoid Capillarisation) ונמצאה חיובית לקיומו של עורק בודד (Solitary Artery) הוכחה כעדיפה ואופטימלית. התגובתיות האימונית (Immunoreactivity) של GPC3, HSP70 ו-GS עלתה משמעותית, בהתאמה להתקדמות ההדרגתית של גדילת הגידול הסרטני בכבד. גידול מסוג קרצינומה הפטוצלולרית (Hepatocarcinogenesis).

מסקנת המחקר הייתה כי מאפיינים היסטופתולוגים במשתית הינם שימושיים לאבחון גושים דיספלסטים בדרגה גבוהה, וקרצינומה הפטוצלולרית בשלב מוקדם. כמו גם לאבחון קרצינומה הפטוצלולרית בגודל קטן. עוד נמצא כי הפאנל של הצביעה האימונית שכולל GPC3, יHSP80, ו-GS יכול לסייע באבחנה.

מקור: 

Chen D. et al. (2019) Journal of Clinical Pathology. 72, 295

נושאים קשורים:  כבד,  סרטן בכבד,  קרצינומה הפטוצלולרית,  צביעה אימונולוגית,  ביו-מרקרים,  מורפולוגיה,  משתית,  מחקרים
תגובות