חדשות

"אם למדינה יש מיליארדי שקלים לבזבז על בחירות נוספות, יש לה תקציב נוסף גם למערכת הבריאות"

"פורום חמישה מיליארד" פנה לראש הממשלה בדרישה לא לקצץ בתקציב הבריאות ודורש מיו"ר הכנסת להקים מיד ועדה מיוחדת לדיון בתקציב מערכת הבריאות נוכח החשש שתקציבה ייפגע בקיצוץ הרוחבי המוצע עתה

תקציב מערכת הבריאות. אילוסטרציה

בסוף השבוע האחרון שיגר "הפורום החירום הלאומי 5 מיליארד שקל" פנייה דחופה ליו"ר הכנסת יולי אדלשטיין, להקים בדחיפות ועדה מיוחדת שתתמקד בסוגיית תקציב מערכת הבריאות. כמו כן פנה הפורום לרה"מ בנימין נתניהו בקריאה שלא לפגוע בתקציב הבריאות בישראל.

ישיבת הממשלה שהיתה אמורה להתקיים היום (א') ובה תכננה הממשלה במעמד של ממשלת מעבר זמנית, לאשר שורת צעדים שהציע האוצר כדי לתקן מעט את הגירעון בתקציב המדינה, נדחתה לשבוע הבא. בנוסף לשינויי מיסוי גם מוצע לבצע "קיצוץ רוחבי" בכל משרדי הממשלה. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן כבר הודיע שיתנגד לקיצוץ בתקציב משרדו.

במכתב שהעבירו לנתניהו הסבירו נציגי הפורום כי "צמצום תקציב הבריאות יביא לפגישה אנושה בביטחון הבריאותי של תושבי המדינה, שכבר עתה מתמודדים עם קושי בקבלת מענה סביר ממערכת, הנמצאת שנים רבות בהרעבה תקציבית ועל כן אינה מדביקה את קצב גידול האוכלוסיה וההתקדמות הטכנולוגית. הביטחון הבריאותי שלאזרחי המדינה, הביטחון שבמקרה חירום רפואי יהיה לאדם טיפול רפואי טוב, נגיש וזמין, בדיוק כפי שמבטיח חוק ביטוח בריאות ממלכתי, חייב להיות לנגד עיניך ועיני הממשלה כולה. זוהי חובה המוסרית של ממשלת ישראל".

בפנייה ליו"ר הכנסת נאמר: "המצב השלטוני אליו נקלעה מדינת ישראל ושבו תכהן ממשלת מעבר קרוב לשנה ובו תקציב משרדי הממשלה ממשיך במתכונת חודשית המתבססת על התקציב שנקבע בעבר, מביא לכך כי נחסכות שלל התוספות למשרדים הנלוות כל שנה לקביעת התקציב.

"בריאותם של אזרחי מדינת ישראל לא יכולה להמתין עוד. נדרש פתרון חירום למצב מערכת הבריאות הסובלת מתת תקצוב מתמשך ומתקשה להתאים עצמה לגידול האוכלוסיה והזדקנותה ולקצב ההתפתחות הטכנולוגית של הטיפולים החדשים.

על הפנייה חתמו ד"ר זאב פלדמן סגן יו"ר הר"י ויו"ר ארגון רופאי המדינה (אר"מ), שמוליק בן יעקב יו"ר האגודה לזכויות החולה, פנינה רוזנצוייג, העומדת בראש עמותת נאמן – נפגעי אירוע מוחי ואורי פליישמן, נציג הסתדרות האחים והאחיות. אלה הם רק כמה מנציגי קואליציה שבה התאגדו יותר מ-50 ארגוני בריאות ורפואה לפעולה להעלאה מיידית של בסיס תקציב מערכת הבריאות הציבורית.

"פורום חמישה מיליארד" נולד מתוך איחוד נדיר של כל הכוחות המרכזיים במערכת הבריאות והוא מונה למעלה מ-50 ארגוני רופאים, הסתדרות האחים והאחיות, חולים, מטפלים וארגונים המסרבים לקבל את המציאות שבה חולים נדחסים במסדרונות, צוותים במחלקות בתי החולים קורסים מרוב עבודה, תורים ארוכים במרפאות כגזירת גורל. פעילות הפורום נולדה מתוך רצון להבטיח את האיתנות והעמידות של מערכת הבריאות ואת יכולתה לספק את שירותי הבריאות בצורה ראויה ושוויונית לכלל התושבים לאורך זמן.

במסגרת פורום החירום הוקמה ועדת חקירה אזרחית לבחינת מדיניות האוצר וקריסת ביטוח הבריאות הממלכתי. הוועדה, בראשות השופטות בדימוס ד"ר דפנה אבניאלי ומיכל לויט, שמעה עשרות עדויות שחשפו תמונת מצב מדאיגה המאיימת על המשך איתנותה של מערכת הבריאות הציבורית בישראל.

הוועדה מצאה כי מדיניות האוצר וממשלות ישראל נכשלה והביאה לכך שמדינת ישראל הפרה את מחויבותה כלפי תושביה: המערכת איננה מספקת עוד שירותי בריאות באיכות סבירה, בתוך זמן סביר ובמרחק סביר ממקום מגורי המבוטח/ת.

"תמונת המצב שנתגלתה בעדויות שנמסרו בוועדה, ושעליהן ניתנה התייחסות בדו"ח הסיכום, צריכה להדיר שינה מעיני תושבי ישראל וממשלת ישראל ומחייבת שינוי מיידי של סדר העדיפויות הלאומי, תוך הקצאת תקציבי חירום לשיקום מערכות הבריאות ותיקון מנגנוני התקצוב שלה", ציינו נציגי הפורום.

"המשמעות המיידית של גניזת מסקנות הוועדה, שאומצו על ידי מפלגות רבות במערכת הבחירות האחרונה - ביניהן יהדות התורה, מפלגת העבודה ומפלגת האיחוד הלאומי - היא מכה אנושה למערכת הבריאות כולה ולתקציב סל התרופות בפרט, כאשר קיים חשש שלא יגדל ל-750 מיליון שקל בשנה כפי שהובטח, לא יתווסף תקציב למחלקות הפנימיות ולא יתרחש שינוי בשיטת התקצוב של קופות החולים".

בהמשך המכתב מפנים מחבריו את תשומת לב יו"ר הכנסת גם לדו"ח מכון טאוב על "מצב המדינה" שהתפרסם בתחילת החודש וש"רק מחזק את מסקנות ועדת החקירה אבניאלי–לויט ומעלה גם הוא תמונה עגומה של מערכת הבריאות ומחזק את מסקנות הפורום כי מערכת הבריאות בישראל לא מותאמת עוד לקצב גידול האוכלוסיה והתרחבות הצרכים הרפואיים שלה".

בהקשר לכך מוצג שוב הנתון לפיו ההוצאה הלאומית על בריאות בישראל עומדת על 7% בלבד מהתוצר, בעוד שהממוצע במדינות ארגון המדינות המפותחות ה-OECD, שישראל גאה להשתייך אליו, הוא 8.9% ומדובר במדינות המפעילות מערכות בריאות בדומה לזאת שבישראל.

"זה מה שהביא את מדינת ישראל להפר את מחויבותה בחוק ביטוח בריאות ממלכתי.

"לבסוף, לא ניתן להתעלם מהעובדה שאם יש למדינת ישראל מיליארדי שקלים כדי לבזבז על בחירות נוספות, אזי יש לה תקציב שיכול לעבור באופן מיידי כדי להוסיף את הנדרש לבסיס תקציב הבריאות".

עוד צוין בפנייה כי בשבוע שעבר "אושרה במליאת הכנסת הקמתה של ועדה מיוחדת לתקציב הביטחון. אולם הביטחון הבריאותי של אזרחי המדינה, הביטחון שבמקרה חירום רפואי יהיה לאדם טיפול רפואי טוב, נגיש וזמין, בדיוק כפי שמבטיח חוק ביטוח בריאות ממלכתי - חשוב לא פחות".

יו"ר הכנסת נתבקש להקים ועדה מיוחדת לתקציב מערכת הבריאות, "שתפעל בהקדם להקצאת תקציבי החירום לשיקום מערכת הבריאות ולהשבת האמון של האזרחים במערכת הבריאות.

נושאים קשורים:  פורום 5 מיליארד לבריאות,  ועדת אבניאלי–לויט,  תקציב הבריאות,  ממשלת מעבר,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
18.06.2019, 07:12

הטענה הזו היא עלבון לאינטלגנציה.
אם יש לי 4000 שקל לתקן את האוטו אז יש לי 5000 נוספים לחופשה ביוון? הלוואי

אנונימי/ת
18.06.2019, 09:58

קשה לי לחשוב על טיעון יותר דמגוגי מ"אם יש כסף לבחירות יש גם כסף לבריאות". תת רמה של התבטאות.