חדשות

לראשונה במרכז הרפואי לגליל: ניתוח לעצירת דימום בתסמונת אוסלר וובר רנדו

קופות החולים היו מטיסות עד כה את החולים במחלה נדירה זו לטיפול בגרמניה | ההליך שנעשה במחלקת אף-אוזן-גרון הוא ככל הידוע הראשון שבוצע בארץ על ידי רופא ישראלי

ד"ר טל מרשק, מנהל יחידת ניתוחי אף, סינוסים ובסיס גולגולת בבית החולים לגליל נהריה, והמטופל בבדיקה לאחר הניתוח. צילום: דוברות בית החולים

במרכז הרפואי לגליל בוצע לראשונה ובהצלחה ניתוח במטופל הסובל מהמחלה הגנטית הנדירה תסמונת אוסלר וובר רנדו, הגורמת להיצרות כלי דם ומתבטאת בין השאר בדימומים תכופים מהאף וממערכת העיכול. בית החולים מסר כי ההליך שנעשה במחלקת אף-אוזן-גרון שבראשה ד"ר אייל סלע הוא, ככל הידוע, הראשון שבוצע בישראל ועל ידי רופא ישראלי.

הטיפול נעשה בגבר בן 77 מנהריה הנמצא מאז עלייתו לישראל לפני ארבע שנים במעקב במחלקה להמטולוגיה. בחודשים האחרונים חלה החמרה במצבו והוא הופנה למחלקת אף-אוזן-גרון.

את הניתוח שהוגדר כמציל חיים ונמשך כשעתיים וחצי ערך מנהל יחידת ניתוחי אף, סינוסים ובסיס גולגולת, ד"ר טל מרשק, בשיתוף פעולה עם ד"ר איתן סודרי, המשמש באותו תפקיד בבית החולים בילינסון. מטרת הניתוח היתה  לעצור את הדימומים מהאף תוך התערבות בכלי דם.

קופות החולים היו מטיסות עד כה את מבוטחיהן עם בעיה זו לטיפול בגרמניה, שם פותחה שיטה ניתוחית יעילה המובילה לעצירת הדימומים והצוות המקומי צבר ניסיון עשיר בנושא הזה. עד כה, מסר בית החולים בנהריה, לא היה מנתח ישראלי שהתמחה בסוג זה של ניתוח.

בעקבות ההחמרה במצבו של המטופל הוא נזקק לשתי מנות דם מדי יומיים. מאז הניתוח הוא כמעט שלא נזקק להן יותר, הדימומים פסקו ומצבו השתפר.

תסמונת אוסלר-וובר-רנדו היא מחלה תורשתית המשפיעה על כלי הדם בכל הגוף ופוגעת בהם. בחלק מהמקרים ניתן לזהות את התסמינים בקלות. בחלק אחר מהמקרים המחלה מאובחנת לראשונה רק עם הופעת הסיבוכים הכרוכים בסכנת חיים. המחלה פוגעת בכלי דם עוריים, ברירית האף והפה, בריאות ובמקומות נוספים בגוף.

המחלה, כאמור, מאופיינת בעיקר בדימומים מהאף. אלה מופיעים בדרך כלל בגיל הילדות המאוחר או אצל מבוגרים צעירים, ועם השנים יש נטייה להחמרה. חומרת הדימומים משתנה בין החולים – יש שהם דימומים קלים ביותר ויש שהם דימומים ויומיומיים המצריכים טיפול קבוע בתוספי ברזל ובעירויי דם תכופים.

ד"ר מרשק מסר: "עצם העובדה שיש עכשיו מנתחים ישראלים המסוגלים לבצע את הניתוח בארץ היא בשורה חשובה לסובלים ממחלה זו וזקוקים לניתוח. המטופל הגיע אלינו עם ההידרדרות במצבו וכאשר רמת ההמוגלובין בדם נמוכה במיוחד. מומחי המחלקה ההמטולוגית הדגישו בפנינו, כי אם לא יעבור את הניתוח מצבו עלול להידרדר עוד יותר. הניתוח הוכתר בהצלחה, מצב המטופל משתפר ורמת ההמוגלובין עולה".

נושאים קשורים:  תסמונת אוסלר וובר רנדו,  תסמונת גנטית,  מחלות נדירות,  ד"ר טל מרשק,  ד"ר איתן סודרי,  ד"ר אייל סלע,  חדשות,  המרכז הרפואי לגליל בנהריה
תגובות
אנונימי/ת
03.06.2019, 20:20

איזו מין כתבה זו? מה ניתן ללמוד ממנה חוץ מאשר שבנהריה יודעים לנתח?
למה לא מפרטים איזה ניתוח נעשה, מה מיוחד בו ומה החידוש?

03.06.2019, 21:00

מדובר בפעולה ניתוחית מודיפיקציה ל ׳s procedure Young’. המטרה העיקרית מבחינתי היתה להעביר למוטופלים הסובלים מהמחלה שניתן לעבור את הפרוצדורה בארץ ואין צורך לטוס לגרמניה לעבור אותה שם...

אנונימי/ת
03.06.2019, 20:27

אני במתח לדעת איזה ניתוח זה ? אפילו בקווים כלליים. טכניקה. משהו....

כל הכבוד לד"ר מרשק!!

04.06.2019, 06:38

כל הכבוד ד"ר מרשק.

04.06.2019, 22:05

יישר כוח וחג שמח !

05.06.2019, 19:14

ישר כוח לדר מרשק ולדר אייל סלע,המביאים את החידושים האחרונים דווקא לתושבי הגליל.

10.06.2019, 21:43

כל הכבוד!
למנהל אאג נהרייה ד"ר איל סלע

ולראש היחידה ד"ר טל מרשק

2 רופאים צעירים

דר טלמור רפי
רופא משפחה

ד"ר איל סלע

ולראש היחידה
ד"ר טל מרשק

15.11.2019, 17:13

האם דימות תלת מימדי איכותי, מהיר ומופחת קרינה, היה מביא ערך מוסף משמעותי לפני ובזמן הפעולה הניתוחית?