חדשות

המערכה של מחר: הצצה אל הטכנולוגיות החדשניות בחיל הרפואה

שעון חכם המוצמד לפצוע לאורך כל שרשרת הפינוי, משקפי מציאות רבודה, רחפן חרוץ שמעביר ציוד רפואי לשטח ומנות דם ייחודיות הם בין הטכנולוגיות החדשות שמטמיע חיל הרפואה במערך הטיפול בשדה הקרב

תרגל טיפול בפצועים בשדה הקרב. צילום: דובר צה"ל

באחרונה מקדיש חיל רפואה תשומת לב רבה בהטמעת טכנולוגיות חדשניות ומיוחדות שישנו את פניו של החיל מקצה לקצה. במאמר שפרסם ליאור נוישטיין במערכת אתר צה"ל הוא חשף כמה מהן ובראשן: פינוי פצועים מהשטח ומשדה הקרב כאשר שעון מתוחכם מעביר בלחיצת מתג אחת את כל המידע הרפואי הנחוץ להמשך הטיפול בפצוע בבית החולים אליו יגיע.

החידושים, כתב נוישטיין, "שינו בחיל רפואה את תפיסת הפינוי הרפואי על בוריה, תוך הגדרת משימת הפינוי כמשימה מרכזית ולא כמשימת צד, במטרה להביא את הפצוע כמה שיותר מהר אל בית החולים".

במסגרת תרגיל שנערך לאחרונה בנושא הזה התבצע גם ניסוי מבצעי ראשון מסוגו בשם "פרויקט 101" הכולל שימוש בשעון חכם המוצמד לפצוע לאורך כל שרשרת הפינוי - מנקודת הפציעה ועד לבית החולים. לשעון מוזנים כל הנתונים המספקים תמונה שלמה על מצבו הרפואי של פצוע בזמן אמת. כיום כבר נמצאים 30 צמידים ועשר ערכות מטפל מסוג זה בשימוש ביחידות שונות בצה"ל. הם הוכחו כיעילים בהליך המיון של הפצוע ולאורך הטיפול כולו.

כמו כן תורגל פיילוט הנמצא עדיין בפיתוח המחדד את נחיצותו של השעון המיוחד ויוסיף עליו גם הסתכלות של עין בכירה ומקצועית. בעזרת משקפי מציאות רבודה שירכיבו הצוותים הרפואיים בשטח, רופאים מומחים שאינם נמצאים במקום עצמו יוכלו להכווין בצורה מדויקת ככל שניתן את המטפלים ומה עליהם לעשות. הדבר יאפשר טיפול איכותי ומקצועי יותר.

לתרגיל הגיעו גם רופאים אזרחים מתחום הטיפול הנמרץ. הם חנכו את הרופאים הצבאיים כחלק מסדרת אימונים משולבים של פלוגות הרפואה החטיבתיות עם "צוות 101" – שהוכשר לבצע ניתוח בשדה הקרב.

כחלק מהמאמץ לשדרוג איכות הטיפול הרפואי, הוכנס לשימוש גם ציוד ומכשור רפואי שניתן לכל לוחם, כמו חוסם עורקים מסוג "CAT". כן תורגל אימון מיוחד להכשרת רופאים וחובשים קרביים בטיפול בדימום בצורה טובה יותר, תוך שימוש בגדמים מפלסטיק הממחישים דימום מאסיבי.

בתרגיל שיזם אגף לוגיסטיקה וטכנולוגיות, שולבו גם אחים ואחיות בגדודים השונים - מה שלא נעשה קודם לכן. השילוב הכפיל את הכוח הרפואי בשטח ואפשר לכל מי שהשתתף בו לבצע את עבודתו באופן המיטבי. הרופא מתפקד כרופא, והאח מתפקד כאח.

כמו כן תורגל מבנה חדש של הצוות הרפואי. הוא יכלול מעתה שלושה מטפלים בכירים - רופא, פרמדיק ואח, שהוכשרו לבצע את הטיפול תחת אש אויב ובצורה המקצועית ביותר. השילוב הנוכחי הוביל לעבודה רציפה ויעילה יותר ואפשר לכל אחד מאנשי הצוות להעניק טיפול למספר רב יותר של פצועים.

כלי חשוב נוסף שצפוי להיכנס בקרוב ליחידות הלוחמות: אמבולנס מיוחד המותאם לצרכים המבצעיים. עד סוף 2019, הובטח שחיל הרפואה יקבל לאחזקתו כ-100 אמבולנסים שמטרתם תהיה להעניק מענה בשעת חירום.

נושא אחר: שימוש במנות דם פלזמה, שכבר נעשה בהן שימוש מבצעי. מדובר במנות "דם מלא" מסוג O בעלות שיעור נוגדנים נמוך, כלומר מנות דם המכילות בשקית אחת את התאים השונים, המעניקות אפקטיביות רבה יותר בטיפול בפצועים בשדה הקרב ומאפשרות הצלת חיים רבים יותר במצב לחימה. כיום נעשה בהן שימוש ביחידת 669 אך הן צפויות להיכנס לכלל היחידות בהמשך.

איתור התורמים הפוטנציאליים למנות דם ייחודיות אלו הוא גם כן מהלך חדשני. מנות "דם מלא", כיוון שאינן עוברות תהליך סינון והפרדה, עוברות למטופל כאשר הן מכילות את הנוגדנים המצויים בדמו של התורם. לפיכך, תורם פוטנציאלי הוא רק מי שסוג דמו הוא O ושיעור הנוגדנים בדמו נמוך, כך שלא תיווצר סתירה בין מנת הדם לדמו של המטופל, העלולה לסכן את חייו של המטופל.

האיתור נעשה על ידי בדיקות דם בטכנולוגיה חדשנית - חיל הרפואה בשיתוף צוות המעבדה לסיווג דם בשירותי הדם של מד"א, גיבשו שיטה אוטומטית וממוחשבת לבדיקת רמת הנוגדנים של התורם, דבר שיאפשר לזיהוי התורמים המתאימים ביחידות הרפואה המבצעיות עוד לפני שיתרמו את מנת הדם בשטח.

בתרגיל הוצג גם הפיתוח המעניין "שיירה מנוהגת", כלומר שיירת רכבים הנעה למרחב הלחימה עם כלל האמצעים הנדרשים לכוחות הלוחמים באותו אזור. "ממש כמו מכוניות צעצוע", תנועת השיירה", נכתב במאמר, "מתבצעת בהתאם לציר המוכתב לה מבעוד מועד ומופעלת על ידי כוח ייעודי מוגדר ממקום אחר באמצעות ג'ויסטיק. השיירה כוללת שתי משאיות והאמר. היא מסוגלת לספק ולתחזק גדוד בצורה מתוחכמת ומבלי לסכן איש".

חידוש נוסף הוא שימוש ברחפן המסוגל לשאת משקל של עד כ-30 ק"ג אספקה ללוחמים ולנוע לכעשרה קילומטרים בצורה חלקה, בעודו מנחית כמויות אדירות של ציוד רפואי, מים ומזון.

חידוש אחר מכונה "הגמל": מכולה מיוחדת עם מקור אנרגיה המהווה תחליף למכליות הקיימות בגדודים כיום. המערכת המתוחכמת מסוגלת לשאוב מים בעצמה והיא נוחה לניוד ולקיבוע בכל תנאי השטח. עוד חידוש שנוסה בתרגיל: "פרובוט", הרובוט המיוחד המופעל בשליטה ידנית ומסוגל לשאת עד כ-500 ק"ג וכן "גור" - מכל ממוגן בנפח של 5,000 ליטרים להובלת סולר, תחמושת ואמצעים אחרים, בגרירה.

נושאים קשורים:  חיל הרפואה,  פצועי קרב,  חדשות,  מנת דם,  רחפן
תגובות