רזרבה קוגניטיבית

חוסר דופמין משנה את הדינמיקה של הרשת המאקרוסקופית במחלת פרקינסון

במחקר זה נבחנה השפעת השינויים המוחיים בפרקינסון המשנים את תפקוד הרשת המוחית

05.05.2019, 17:20
פעילות מוחית, מחלת פרקינסון (צילום: אילוסטרציה)

מחלת פרקינסון מאופיינת בעיקר ע"י היעלמות התפקוד הדופמינרגי. עם זאת, השפעת לקויות אלו על דינמיקות במוח נשארה לא ברורה, לאור קושי לבודד את ההשפעות הישירות של פרקינסון מאלו של השינויים הנלווים המשנים את התפקוד של כל הרשת המוחית.

כדי להעריך את התפקיד הסיבתי של חוסר דופמין ברמת הרשת, החוקרים בחנו שינויים לאורך זמן במבנה הרשת ב-37 מטופלים עם מחלת פרקינסון אדיופטית, עם וללא טיפול תחליפי עם דופמין, במקביל ל-50 מקרי ביקורת שהותאמו לפי גיל על ידי שימוש ב-MRI פונקציונלי במצב מנוחה.

החוקרים עקבו אחר הטופולוגיה של דינמיות הרשת ומצאו כי מחלת פרקינסון ללא טיפול עם דופמין קשורה ביחס הופכי לחומרת הסימפטומים המוטוריים, מה שמצביע על כך ששינוי לכיוון טופולוגיה משולבת יותר עשוי להיות מנגנון פיצוי הקשור לתפקוד מוטורי שמור במצב של חוסר דופמין. יתר על כן, החוקרים הדגימו כי המדידות הן של המצב הקוגניטיבי וכן של הרזרבה המוחית (אינטליגנציה טרם המחלה ונפח החומר האפור) הינם ביחס חיובי עם העליה היחסית באינטגרציה הרשתית שנצפתה בחוסר דופמין.

ממצאים אלו מספקים בסיס מכאני להבנת חוסר הדופמין בפרקינסון וכן מספקים קשר קונצפטואלי נוסף לרה-קונפיגורציה ברמת הרשת. ביחד, ממצאים אלו מדגישים את המנגנון האחראי לשינויים פתולוגיים ופיצויים במחלת פרקינסון.

מקור: 

shine, J.M. et al. (2019) Brain. 142(4)

נושאים קשורים:  רזרבה קוגניטיבית,  דופמין,  חומר אפור,  מחקרים,  פרקינסון
תגובות