חדשות

מנכ"ל מכבי שירותי בריאות: "שיטת הסכמי הייצוב מתאימה למאפיה, לאל קפונה ולא למדינה מתוקנת"

ועדת החקירה האזרחית לבחינת מדיניות האוצר, בראשות השופטות אבניאלי ולויט, הורתה לזמן את בכירי משרדי האוצר והבריאות כדי להשיב לטענות הקשות וההאשמות שעלו מעדויות בישיבות הוועדה עד כה

רן סער (צילום באדיבות דוברות מכבי)
רן סער, מנכ"ל מכבי שירותי בריאות. צילום: דוברות מכבי

יושבות ראש ועדת החקירה האזרחית לבחינת מדיניות האוצר שהביאה לקריסת מערכת הבריאות הממלכתית, השופטת בדימוס של בית המשפט המחוזי בתל אביב ד"ר דפנה אבניאלי והשופטת הבכירה בדימוס בבית הדין לעבודה בתל אביב, מיכל לויט, הורו להוציא זימון רשמי לבכירי משרד האוצר ובכירי משרד הבריאות כדי שיופיעו לפני הוועדה ויענו על כל הטענות הקשות ואף ההאשמות שהעלו גורמי מקצוע שונים, לרבות רופאים, מנהלי קופות חולים וגם חולים, בשלוש הישיבות שקיימה הוועדה עד כה.

"שמענו בכל ישיבה האשמות חמורות שראוי שאזרחי ישראל המשלמים בכל חודש מס בריאות יקבלו עליהן מענה מלא", הדגישו השופטות. את הזימון הרשמי של בכירי שני המשרדים יוציא "פורום החירום, חמישה מיליארד לבריאות", שגם יזם את ועדת החקירה.

בישיבה השלישית שהתקיימה שלשום (א'), נשמעו בין השאר עדויותיהם של מנכ"ל מכבי שירותי בריאות וכן של מנכ"לית ההסתדרות הרפואית וגם של מטופלת שתיארה את הקשיים שחוותה באחרונה.

הישיבה הוקדשה לסוגיית מדיניות התקצוב של מערכת הבריאות בשני העשורים האחרונים, זמינות רופאים מומחים ותקצוב ראוי לרפואה מונעת, בריאות הציבור ובריאות הנפש.

התובע, עורך הדין ד"ר עדי ניב-יגודה, מומחה למשפט רפואי, אמר כי המחסור בתקציבים גורם למלחמה בין קופות החולים לבין בתי החולים ומטפלים שונים. "הגירעון הוא כלי לניהול ושליטה. הרעבה תקציבית הובילה לקרב גלדיאטורים בין השחקנים השונים - תוך פגיעה בחיי המטופלים", אמר ד"ר ניב יגודה. הוא חשף בפני הוועדה את תשובת היועץ המשפטי לממשלה על פנייתו נגד דרישת משרד האוצר שהגורמים המתוקצבים יחתמו על מסמך "מיצוי תביעות" בתמורה לקבלת הכסף על פי הסכמי הייצוב, והדגיש: "עולה מדרישה זאת החשש לקיומה של פרקטיקה משפטית אסורה של הסכמי השתקה".

מנכ"ל "מכבי": "המצב מתאים לעולם השלישי. איבדנו את כבוד האדם"

מנכ"ל מכבי שירותי בריאות, רן סער, אמר בעדותו: "שיטת הסכמי הייצוב מתאימה למאפיה, לאל קפונה, לא למדינה מתוקנת. המדינה מזרימה כספים בהתאם להסכמי הייצוב כי היא רוצה שקט תעשייתי. המדינה מזרימה כסף רק כשהיא מבינה שאם לא תזרים אותו לבתי החולים ולספקים הפרטיים, הכל יקרוס. אז היא דואגת מהר-מהר לעשות הסכם ייצוב".

הוא סיפר כי המדינה דורשת מקופות החולים לחתום על "מיצוי תביעות" בתמורה להזרמת התקציבים: "משרד הבריאות לא באמת אחראי על התקציבים. פקידי האוצר הם אלה ששולטים  בתקציבים והעובדה היא שהם מצליחים לשמור על תקציבים נמוכים וזה בא על חשבוננו והאזרחים הם אלה שנפגעים" .

סער הוסיף: "אני חושב שגם הם (במשרד הבריאות) הבינו שהגענו לקצה. מספיק שתיכנסו למלר"ד בכל שעה, בכל ימות השבוע, ותראו אנשים המחכים שעות על גבי שעות בתנאים לא תנאים. זה מצב שמתאים לעולם השלישי. איבדנו את כבוד האדם. אנשים שוכבים במסדרון, בחדרי אוכל, במחסנים. זה לא מגיע לאזרחים שלנו. ביליתי בחורף שעבר באחד מבתי החולים עם חבר שהסתבכה לו השפעת. הוא שכב בפנימית 'מוגברת', כך קוראים לזה, כי לא היה מקום בטיפול נמרץ. זו היתה חוויה נוראית".

עוד אמר סער: "המדינה מקצצת למעשה את החולים. מאחורי הקלעים היא מכניסה יד ארוכה אל כיס החולים ולוקחת משם כסף לבריאות, אבל המדיניות הזאת גורמת לאובדן חיי אדם. יש לנו כלכלה חזקה, אבל יש חולים חלשים. אני אוהב להיות מתוכנן ומאורגן - ככה צריך להתנהל ארגון, אבל במצב הקיים יש לי חוסר ודאות תקציבית וניהולית. אני מוצא את עצמי מג'נגל. לצערי, תנאי קבלה לניהול במערכת הבריאות הם לא להיות רופא ולא בעל תואר בכלכלה או משפטן. אתה צריך להיות לוליין".

כשנשאל מה הוא מציע כדי להבריא את מערכת הבריאות, אמר מנכ"ל "מכבי": "נדרש תקצוב ראוי לקופות החולים בהתאם לגידול באוכלוסיה ושינוי במדד יוקר הבריאות. נדרש מתווה התייעלות ואחריות אישית של מנהלי קופות החולים כדי לעמוד בכך. המשימות המרכזיות הן: קיצור תורים, מעבר לאשפוז ולשיקום בית ושילוב טכנולוגיה למתן רפואה מותאמת אישית".

מנכ"לית הר"י: "רק אצלנו יודעים לעשות רפואה בלי כסף"

גם עו"ד לאה ופנר, מנכ"לית הר"י, העלתה טענות קשות כנגד מדיניות התקצוב של האוצר: "אין שום שיקול ערכי כדי שאנשים יהיו בריאים. הכל נתפד כהוצאה ולא כהשקעה. כל דבר בא על חשבון השני: אם נותנים כסף לצפון הארץ, אז אין לדרום. לא יכול להיות שבכל העולם צריך כסף למערכת הבריאות ורק אצלנו יודעים לעשות רפואה בלי כסף. לא יכול להיות שמשרד האוצר יודע יותר טוב מהמערכת איפה נדרש מכשיר MRI ואיפה לא. החיים אינם מספרים. מי שנמצא במערכת הבריאות מסתכל לאנשים בעיניים וצריך לטפל בהם."

עו"ד ופנר קראה להקמת מודל כלכלי משותף לכל השחקנים העוסקים בבריאות - קופות החולים, בתי החולים, רופאים, מטפלים ומטופלים כדי להביא להסכמה מה נדרש למערכת.

בפני הוועדה הופיעה גם מטופלת, אורלי מיכה. היא סיפרה כיצד גילתה בוקר אחד שאיננה שומעת באוזן שמאל. "טסתי למרפאה מקצועית בפתח תקווה וביקשתי לראות רופא א.א.ג בדחיפות. סורבתי. אמרו לי שיש להם תור לעוד חודשיים. הסברתי לאחות שאינני שומעת באוזן שמאל ואני לא זזה עד שרופא בודק אותי. רק אז ראה אותי רופא מומחה ונשלחתי לבדיקת MRI, כדי לשלול גידולים. לאחר שלא קיבלתי אישור מהקופה לביצוע הבדיקה, לאחר חמישה ימים, דרשתי שוב ונאמר לי שרשימת הממתינים בתור סגורה עד יוני. במקומות אחרים (מכונים שבהם יש MRI) אמרו שהתור סגור עד יולי והיו מקומות אחרים שבכלל לא חזרו אלי".

נושאים קשורים:  רן סער,  מכבי שירותי בריאות,  עו"ד לאה ופנר,  ועדת אבניאלי–לויט,  "חמישה מיליארד לבריאות",  עו"ד עדי ניב-יגודה,  חדשות,  משרד האוצר,  משרד הבריאות,  ועדת חקירה
תגובות
אנונימי/ת
10.04.2019, 22:16

לראות את התנאים במחלקות פסיכיאטריות 4 חולים בחדר בלי שום הפרדה זו ביזיון

אנונימי/ת
10.04.2019, 22:39

אולי היועץ המישפטי יעשה משהו חיובי מוצלח ויפטור אותנו מענשו של הליצמן הזה?

אנונימי/ת
11.04.2019, 09:00

זה בדיוק מה שקורה שהמנהלים, גם של הקופות, אינם רופאים.

אנונימי/ת
14.04.2019, 13:41

שנים שלא חסר כסף במדינה הזו, הוא פשוט זורם למקומות הלא נכונים ובנוסף מממנים הרבה יותר מדי משרדי ממשלה ובכל משרד ביורוקרטיה אינסופית...אם פוליטיקאים מובילים היו מנהלים את כספי המדינה כפי שהם יודעים לנהל את כספיהם הם...(ראה לדוגמא מקרה ביבי, כל חייו פוליטיקאי במשכורת עובד מדינה אבל איכשהוא שווה 50 מיליון ש"ח...) - היה הכל לכולם ויותר מכך. חבל שאנחנו ממשיכים לזרום בכיוון ההפוך...

אנונימי/ת
23.04.2019, 21:59

כבר שנים שרן סער מתנהל כמפיונר
אל תשליך אבנים אם אתה גר בבית זכוכית