בחזית הרפואה

נישוי פנים - תחת קורת גג אחת ובניתוח אחד

על ניתוחי נישוי פנים בתכנון ממוחשב לנשים טרנסג'נדריות כחלק מתהליך ההתאמה המגדרית

מאת ד״ר שמרית ארבל, היחידה לכירורגיית פה ולסתות, המרכז הרפואי איכילוב - תלאביב

דיספוריה מגדרית (Gender Dysphoria) מוגדרת על ידי תחושה של אי התאמה בין הזהות המגדרית (ההזדהות האישית של האדם עם היותו גבר או אישה) לסיווג המגדרי, המבוסס על מאפיינים גופניים וגנטיים. למטופלים בעלי דיספוריה מגדרית יש רצון לחיות במגדר השונה מהמגדר שבו נולדו, ולכן לרוב הם בוחרים לשנות את המאפיינים הגופניים הראשוניים והשניוניים המזוהים עם המגדר שבו נולדו. תהליך זה נקרא התאמה מגדרית והוא נועד להתאים את גופם למגדר הרצוי בו הם בוחרים לחיות.

אישה טרנסג'נדרית היא אישה אשר נולדה כזכר על פי מאפייניה הגופניים והגנטיים, אך מזדהה ומרגישה שהיא אישה. לרוב, כחלק מתהליך ההתאמה, נשים טרנסג'נדריות עוברות טיפולים כירורגיים ושאינם כירורגיים.

ניתוחי נישוי פנים הם חלק חשוב מתהליך ההתאמה המגדרית שעוברות נשים טרנסג'נדריות. ניתוחים אלה, מאגדים בתוכם מגוון רחב של פעולות כירורגיות קרניומקסילופציאליות שמטרתן הוא שינוי מתאר פנים גברי והפיכתו למתאר פנים נשי.

ניתוח לנישוי פנים תואר לראשונה בשנת 1980 בסן פרנסיסקו על ידי כירורג אמריקאי בשם דאגלס אוסטרהאוט. לאחר שחקר את המאפיינים של מבנה פנים גברי ונשי במאות גולגלות, זיהה אוסטרהוט שלושה מאפיינים קרניופציאליים המשמשים אנתרופולוגים לזיהוי בין מבנה פנים גברי לנשי – טופוגרפיית המצח, מימדי הסנטר והזווית בין האף למצח, ולכן, רוב ניתוחי נישוי הפנים מתמקדים באזורים אלה.

המצח הגברי מתאפיין בעיבוי ניכר של אזור הגבול העליון של ארובות העיניים, ואזור הקיר הקדמי של הסינוס הפרונטלי שנמצא במרכז המצח. עוד הוא מתאפיין בקו שיער גבוה ביחס לקו השיער הנשי ובנטייה לנסיגת שיער באזורים הטמפורליים. לפיכך, ביטול מאפיינים אלה משווה למצח מראה פנים עדין יותר המתאים למבנה פנים נשי. הלסת התחתונה הגברית היא גדולה ורחבה יותר מהלסת הנשית, שהיא צרה ובעלת זוויות לסת מעוגלות יותר. כך גם הסנטר הנשי מחודד וצר יותר מאשר הסנטר הגברי, שהינו ארוך ורחב יותר ובעל צורה מרובעת.

הבדלים עיקריים בין מבנה פנים גברי לנשי
Adapted from – facial feminization: systemic review of the literature, journal of plastic and reconstructive surgery, 2016 june, 137

תהליך נישוי הפנים

תהליך נישוי הפנים מתחיל בבדיקה קלינית של המטופלת. הבדיקה כוללת הערכה לפי שלישי הפנים: שליש עליון כולל הערכה של המצח, מיקום קו השיער, צורת הגבות ומיקומן; שליש מרכזי כולל הערכה של ארובות העיניים, עצמות הלחי והאף; והשליש התחתון כולל הערכה של רוחב הלסת התחתונה והסנטר.

בדיקות עזר משלימות לבדיקה הקלינית כוללות צילומי רנטגן לאזור הפנים – צילום צפלומטרי וטומוגרפיה. צילום צפלומטרי לטרלי ופוסטרו-אנטריורי מדגימים את מתאר העצם הפרונטלית, מתאר הסינוס הפרונטלי ועובי הקיר הקדמי של הסינוס, זוויות הלסת התחתונה ומתאר הסנטר ורוחבו.

טומוגרפיה ממוחשבת של עצמות הפנים מאפשרת תכנון ממוחשב של הניתוח הכולל יצירת מודל תלת מימדי של שלד הפנים ויצירת סדי חיתוך מותאמים אישית לקיר הקדמי של הסינוס הפרונטלי, לזוויות הלסת התחתונה ולסנטר.

שימוש בטכנולוגיית תלת מימד, המאפשרת יצירת סדי חיתוך מותאמים אישית, הוכחה כמפחיתה את זמן הניתוח, משפרת את התוצאות האסתטיות ומפחיתה סיבוכים אינטרה ופוסט-אופרטיביים.

שלבי הניתוח

הגישה הניתוחית לאזור המצח נעשית בדרך כלל באמצעות חתך קורונלי, המוסתר כ-2 ס"מ בתוך קו השיער. חתך זה מאפשר, לאחר הפשלת הרקמות הרכות, גישה לכל העצם הפרונטלית, ארובות העיניים, האף ועצמות הלחי.

לאחר חשיפת העצם הפרונטלית, בעזרת הסד הכירורגי, מתבצע סימון של קו החיתוך של הקיר הקדמי של הסינוס הפרונטלי. חיתוך מדויק של הקיר מאפשר שמירה על המשכיות רירית הסינוס למניעת סיבוכים עתידיים. לאחר החשיפה, מתבצע עיצוב של הקיר הקדמי של הסינוס (שיוף ועידון לביטול הבליטה) וקיבוע הקיר במיקומו החדש באמצעות פלטות קיבוע. שאר אזור העצם הפרונטלית משויף עם מקדח לצורך קבלת מאפיינים נשיים.

חתכי גישה לזוויות הלסת התחתונה והסנטר נעשים מתוך חלל הפה, למניעת צלקות חיצונית לקבלת תוצאה אסתטית מירבית. שיוף זוויות הלסת והסנטר נעשה אף הוא על ידי סד כירורגי, המדריך את קו האוסטיאוטומיה ומאפשר חיתוך סימטרי דו צדדי.

בנוסף לטיפולים הכירורגיים לנישוי הפנים, ניתן לבצע טיפולים שאינם כירורגיים הכוללים, בין היתר, הזרקת חומרי מילוי לפיסול הסנטר, קו הלסת והאף, והזרקת רעלן בוטוליניום להפחתת היפרטרופיה של שריר המאסטר.

במרכז הרפואי תל אביב פועלת מרפאה ייעודית לאסתטיקת הפנים והתאמה מגדרית תחת המעטפת של היחידה לכירורגיית פה, פנים ולסתות. שיתוף פעולה רב תחומי מאפשר למטופלות הללו להשלים את נישוי הפנים תחת קורת גג אחת ובניתוח אחד. שיתוף הפעולה כולל כירורגיה פלסטית לניתוחי אף, ואף-אוזן-גרון לניתוחי גרגרת. שיתוף הפעולה מאפשר למטופלת קבלת תוצאה אסתטית מירבית תוך קיצור זמני הטיפול וחזרה מהירה לשגרה.

נושאים קשורים:  בחזית הרפואה
תגובות