חדשות

הוקמה ועדת חקירה אזרחית לבדיקת הסיבות לקריסת מערכת הבריאות

משפטנים, רופאים ואנשי אקדמיה יזמו הקמת ועדת חקירה אזרחית לבחינת מדיניות האוצר וקריסת מערכת הבריאות הממלכתי | השופטת בדימוס ד"ר דפנה אבניאלי העומדת בראש הוועדה: "נגבה עדויות ונסיק מסקנות"

צוותים רפואיים, בית חולים. אילוסטרציה

משפטנים, רופאים ואנשי אקדמיה הודיעו אתמול (א') על הקמת מה שכינו "ועדת חקירה אזרחית לבחינת מדיניות אוצר וקריסת מערכת הבריאות הממלכתי". מטרת הוועדה להעלות את המודעות לבעיות ולהציג פתרונות אפשריים. בדעת הוועדה לקיים החודש "שימוע ציבורי" ולזמן "עדים מקרב האזרחים שנפגעו וכן רופאים, אחיות, אנשי מקצוע נוספים מתחומי הרפואה והבריאות.

בראש הוועדה יעמדו ד"ר דפנה אבניאלי, שופטת בדימוס בבית המשפט המחוזי בתל אביב ומיכל לויט שהיתה שופטת בבית הדין לעבודה בתל אביב. שאר חבריה: ד"ר עדי ניב יגודה, מומחה למשפט רפואי ומדיניות בריאות, פרופ' עמוס שפירא, דיקן לשעבר בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל אביב ובמרכז האקדמי כרמל בחיפה; פרופ' מרדכי שני, לשעבר מנכ"ל משרד הבריאות ומנהל המרכז הרפואי שיבא, חתן פרס ישראל; ד"ר זאב פלדמן, מנהל היחידה לנוירוכירורגיה של הילד ב"שיבא", סגן יו"ר הר"י ויו"ר ארגון רופאי המדינה; פרופ' גבי בן נון, כלכלן מאוניברסיטת בן גוריון ולשעבר סמנכ"ל במשרד הבריאות; ד"ר נילי קרקו-אייל מהמכללה למינהל; אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחים והאחיות; ופנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת נאמן, נפגעי שבץ מוחי וחברת הנהלה באגודה לזכויות החולה.

בהודעה לתקשורת לרגל היוזמה נאמר עוד כי "הוועדה תבחן את מתווה המינהל לתכנון אסטרטגי  וכלכלי במשרד הבריאות, שהוגש לממשלה בינואר לשיקום מערכת הבריאות ומתווים נוספים, ותגיש מסקנות והמלצות בתוך זמן קצר למתווה יישומי מיידי שיבטיח שיקומו ועתידו של ביטוח הבריאות הממלכתי עבור אזרחי ישראל ותציג את יכולתה של מערכת הבריאות הציבורית לספק שירותי בריאות בצורה ראויה ושוויונית לכלל האזרחים".

ד"ר אבניאלי אמרה: "מערכת הבריאות הציבורית נמצאת במשבר קשה ומתמשך. כולנו שומעים את קולות החולים הזועקים ממסדרונות בתי החולים, את תלונות הרופאים והאחיות הקורסים תחת נטל העבודה, את התחנונים לתרופות שאינן בסל הבריאות, לתוספת מיטות ותקנים. אסור להתעלם מהקריאות האלו. אי אפשר להשלים עם רפואה שאיננה יכולה לספק שירותי בריאות  סבירים, המגיעים לכל אדם בישראל. הגיע הזמן לעשות שינוי ולתת לאזרחים את מה שמגיע להם, לתקן את העיוות הנמשך שנים. כמעט כולם הרימו ידיים - לא אנחנו.

"ועדת חקירה אזרחית", הוסיפה השופטת-בדימוס ד"ר אבניאלי, "זה מונח שאנחנו לא מכירים. בדרך כלל מתמנות ועדות ממשלתיות, או על ידי מבקר המדינה או בחוק. כאן זו יוזמה אזרחית טהורה. הגיע הזמן לחקור נושא המעניין את אזרחי המדינה כאשר לא היתה קריאה לחקור אותו באמצעות המדינה. לכן קם הגוף הזה - ועדת חקירה אזרחית. יש לנו פריסה רחבה של אנשי מקצוע, כדי לאפשר לאנשים לבוא ולהציג את הסיפור שלהם בפני הוועדה. כוועדה חוקרת צריכים לחקור את העדויות ולהסיק מסקנות. במסגרת הוועדה, ניתן המלצה. לא צריך להמליץ על רמת הרופאים או על מכשור אלא להמליץ שהקצאות הכספים למערכת תהיה נכונה יותר ומתאימה לצרכיה של מדינת ישראל".

ד"ר אביאלי הודיעה כי בימים הקרובים יקרא הציבור להפנות לוועדת החקירה עדויות ולשם כך תיפתח תיבת מייל כדי שכל אזרח יוכל להציג את עדותו. "נשתמש גם ברשתות חברתיות", הדגישה. "שמנו לנו מטרה לפעול במהירות. יהיו שלוש ישיבות שכל אחת תוקדש לנושא אחר. עד  15 באפריל יהיו מסקנות".

ד"ר יניב יגודה, שישמש תובע מיוחד מטעם הוועדה, אמר: "הזקנה במסדרון והתור הארוך לניתוח – זה לא גזירת גורל אלא יד מכוונת שמובילה את המערכת למצב שבו היא נמצאת כיום. אנחנו רואים ייבוש תקציבי, מערכת הפוגעת בכוונה במטפלים ובחולים כאחד. בוועדה אנסה לחשוף לראשונה איך מדינת ישראל אונסת את קופות החולים לחתום על הסכמים בניגוד לרצונן כדי שלא יממשו החלטות בג"ץ. איך הקופות ובתי החולים נדרשים לחתום על הסכמים המונעים מהם לקבל דמי אשפוז. מצב מערכת הבריאות הביא אותנו לשפל וחייבים לשנות אותו".

יו"ר האגודה לזכויות החולה, שמוליק בן יעקב, הוסיף: מערכת הבריאות נחשבת לאחת הטובות בעולם. מכל העולם מגיעים ללמוד מאיתנו. אז איך הגענו למצב הקשה של מערכת הבריאות? התשובה היא מדיניות מכוונת של האוצר לייבש את מערכת הבריאות. האוצר הקטין את ההוצאה הלאומית לבריאות. 20 מיליארד שקל חסרים כיום לבריאות".

ד"ר זאב פלדמן, סגן יו"ר הר"י ויו"ר אר"מ: "המערכת נמצאת באי ספיקה. אני לא יודע אם זה מכוון, אבל זה בהחלט מחדל. לא התאימו את גידול המערכת לגידול האוכלוסיה. לא התאימו לטכנולוגיות ולמדדי יוקר הבריאות. אני זועק את זעקת מי שנמצא בחזית".

אילנה כהן, יו"ר הסתדרות האחיות: "מערכת הבריאות בגרעון ובקריסה מתמשכת. חולים מחכים שעות במיון לפני שמועברים למחלקה. עוד מעט ישכיבו את החולים בקומות כמו בבית קברות. לקחו לחולים את הכבוד. אני שנים נמצאת במערכת הבריאות, ויודעת מה קורה. הגיע הזמן להגיד: עד כאן".

פנינה רוזנצוייג, מנכ"לית עמותת נאמן: "אין קונצנזוס גדול יותר מאשר צה"ל ומערכת הביטחון. אבל מדי יום מתים 12 אנשים בגלל זיהום במערכת הבריאות – כ-4,000 עד 6,000 בשנה, ואת סיפור המוות המיותר שלהם אנחנו לא שומעים. ישראל איננה משקיעה תקציבים משמעותיים ברפואה מונעת ורפואה בקהילה כדי למנוע את מגפת ההשמנה הגורמת למחלות כמו שבץ. ראוי שתקציב מערכת הבריאות יהיה זהה לתקציב מערכת הביטחון".

ד"ר שני שילה, מנכ"לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה: "אני רואה את המלחמות היום יומית של כל חברי העמותה. הגיע הזמן להתאחד סביב נושא הבריאות".

נושאים קשורים:  ועדת חקירה אזרחית,  ד"ר דפנה אבניאלי,  ד"ר עדי ניב יגודה,  פרופ' עמוס שפירא,  פרופ' מרדכי שני,  ד''ר זאב פלדמן,  פרופ' גבי בן נון,  אילנה כהן,  חדשות,  מערכת הבריאות
תגובות
אנונימי/ת
11.03.2019, 11:28

אוהבים כאן לבזבז זמן וכסף בהקמת וועדות, אשר בסופו של דבר מסקנותיה ידועות מראש (ולא שיעשו עם זה משהו).

11.03.2019, 21:07

זו יוזמה של ארגוני החולים בשיתוף ארגון רופאי המדינה וארגון האחיות. אנחנו מביאים את הכסף בעצמנו. לא על חשבון הציבור. והכוונה שלנו שיקרה משהו. לפחות אנחנו מנסים. רק בריאות

אנונימי/ת
11.03.2019, 22:37

תהי בטוחה שגם לועדות הקודמות שהוקמו הייתה כוונה שיקרה משהו. ולפי מה שאת אומרת הכסף מגיע ממסי החברים בארגונים האלה.
ולא, לא יקרה שום דבר

11.03.2019, 12:59

אשמח לדבר עם הוועדה. ישראל כמעט ואינה משקיעה (לא רק כסף אלא גם תשומת לב ציבורית , מחקר וכו') בתחומים של קידום בריאות ובריאות הציבור. ההשמנה עולה, צריכת הסוכר בין הגבוהות בעולם, עישון בקרב בני נוער עולה (משנת 2013), יש ירידה בהליכה ברגל ואין קידום של תחבורה פעילה מצד עיריות או הממשלה, אין מדיניות מתקדמת בתחום בטיחות בדרכים (חזון אפס הרוגים בתאונות דרכים). כל הדברים האלה גורמים עודף תחלואה, נכות ותמותה מיותרים בכמויות עצומות לדוגמה עלות תאונות דרכים היא 22 מיליארד ש"ח בשנה. אלו גם גורמים מרכזיים לפערים בבריאות. בניגוד לדימוי שלה , ישראל מפגרת בתחומים אלה ולא מובילה.

אנונימי/ת
11.03.2019, 13:37

לפני שאנשים הולכים לבחור בביבי
שיזכרו שהוא גם שר הבריאות ואחראי לקטסטרופה במערכת

אנונימי/ת
11.03.2019, 19:19

מי הגוף הפעיל העומד מאחורי הקמת הועדה? הר"י? מסקנות עד אמצע אפריל? 3 ישיבות ומסקנות?

11.03.2019, 21:09

זו יוזמה של ארגוני החולים בשיתוף ארגון רופאי המדינה וארגון האחיות. אפשר להיכנס לעמוד הפייסבוק שלנו: 5 מילארד לבריאות וללמוד יותר

אנונימי/ת
11.03.2019, 19:20

הצמד ביבייהו וליצמן יחד עם כחלון נאשמים במצב – כל מי שמערכת הבריאות יקרה לליבו צריך להצביע כך שהחבורה הזו תעוף ותשלם על מחדליה

אנונימי/ת
11.03.2019, 19:35

מי צריך את גברת כהן -הכשלון המהדהד ואחראית לאפסות מקצוע הסיעוד בארץ שפניו כפניה
ועוד הייתי מנומס לעילא

לקראת בחירות. מקימים ועדה לחיסול כחלון ולא עושים כלום למנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב ( זה שהתנגד ב2011 לכול דרישות הרופאים ), לסגן שר הבריאות ליצמן שמסרב להיות שר במדינת היהודים( קידום מקורבים, קידום חרדים, קידום עישון וחברות טבק, ובדרך גם הגנה על פדופילים) ובראש את ראש הממשלה, שלמי ששכח הוא גם שר הבריאות. אז מקימים ועדה על נושאים ברורים וכול זה כדי להסיט את הדעת מהבעיה האמיתית שידוע מראש. בקיצור עוד ועדה כדי לקבור את הנושא. מאז 2011 אנו במאבק על הצלת הרפואה הציבורית. קחו את הדרישות מאז שהן תקנים, מטות, רופאים, סיעוד, מבני בתי"ח וציוד. הדרישות זהות גם להיום. אז לא צריך ועדה, צריך פשוט לישם דרישות קודמות. ואת שר הבריאות להחליף ולתת התפקיד למי שהוא עם שיניים

ושכחתי להוסיף - שר בריאות שיטפל בבריאות, ושיהיה מוכן ומחוייב לבריאות תושבי מדינת ישראל

אנונימי/ת
11.03.2019, 20:12

חייבים לבדוק לאן הולכים כספים במערכת בריאות. מדוע חייבים לתת שירות לא דחוף לעובדים זרים? לדוגמה: הכנסת IUD, בדיקת ממוגרפיה, בדיקות רופאים שגרתיות, ניתוחים אלקטיביים לחלוטין, כמו קטרקט. עובדים זרים גם לא משלמים ברעיון ,שמשלמים תושבי ישראל. כל הדברים אלו עולים המון כסף .

11.03.2019, 21:06

האם אתה באמת סבור שהבעיה במערכת הבריאות הישראלית היא מתן טיפול לעובדים זרים? היש לך נתונים? מספרים? הערכות? משהו חוץ ממה שנראה כהאשמות שווא?

אנונימי/ת
12.03.2019, 06:44

לצערי אין לי נתונים. בעבודתי אין יום שאני פוגש 10-15 עובדים זרים שבאים לבדיקה רפואית לבדיקות שגרתיות , שכוללים בביטוח. ביטוח של עובד זר חייב לחלול אך ורק דברים דחופים!.

12.03.2019, 16:46

נכון ל-1 בינואר 2017 שהו בישראל 218,919 אזרחי מדינות זרות שאינם תושבים. עובדים זרים שמספרם מוערך בכ-105,000, תיירים ללא אשרה בתוקף ('מסתנני נתב"ג') שמספרם מוערך בכ-74,000, וכן את המסתננים מאפריקה שמספרם מוערך בכ-38,000 ‏(לפי "בחיפוש אחר מדיניות" אוריאל לוי, דבר ראשון).
לפי הלמ"ס אוכלוסיית ישראל ביום העצמאות 2018 היתה 8,842,000 תושבים. כלומר מדובר ב 2.5 % מהאוכלוסיה. קשה להאמין שיש הרבה כסף בחסכון כסף על מהגרים אלה. לעומת זאת לפי נתוני משרד הבריאות כ 10,000 ישראלים נפטרים ממזון לא בריא, עוד כ 8,000 נפטרים מטבק, כ 2500 מזיהום אוויר. עוד 350 מתים מתאונות דרכים (אבל יש 2000 פצועים קשים בשנה ועוד כ 145 אלף פצועים קלים בשנה) - בתחומים האלה כנראה עיקר הכסף שניתן לחסוך בצורה קלה יחסית על ידי קידום בריאות. לדוגמה לחכות את הצעדים שביצעה איסלנד להפחתת עישון וצריכת אלכוהול בקרב בני נוער. לחכות את הצעדים של מדינות אירופה בקידום הליכה ורכיבה כאמצעי תחבורה חשוב.

13.03.2019, 19:39

תודה, זו כבר תגובה שמבוססת יותר ובאה מהראש ולא מן הבטן.

אנונימי/ת
11.03.2019, 22:11

וועדה עם קליברים כמו פרופ' שני ופרופ' בן נון, שיתוף פעולה (סוף סוף!) בין הר"י להסתדרות האחיות. לא מכיר את האחרים אבל אם הם באותה רמה של מי שהזכרתי- קשה יהיה לטייח את ממצאי וועדת המומחים הזאת.

אנונימי/ת
12.03.2019, 12:53

מערכת הבריאות בישראל איננה בראש סדר הקדימיות של המפלגות השולטות במדינה. רוצים בריאות , רוצים סעד, רוצים חינוך ממלכתי , רוצים ביטחון אז סלקו את השלטון הנוכחי של ביבי שנסמך על המתנחלים , והחרדים. במקום וילות על כל גבעה בגדה , במקום תמיכה אדירה במתנחלים, בנערי הגבעות בקיומן של המיליציות בגדה המערבית דרשו השקעת הכספים במדינת ישראל באזרחיה , במשרתים בצבא באנשים שעובדים ולא בכוללים ורבנים. אז תהיה לכם גם מערכת בריאות צבורית נאותה

12.03.2019, 20:11

קריטי לשיפור הרפואה בארץ
יש בארץ רופאים הכי טובים אבל המערכת על הפנים . ממשפחה של רופאים אני עובד בתחום שירות ומכירות ובא מרקע של ניהול ולוגיסתיקה וגם שנים בתחום תוכניות לרופאים. אני כבר יודע המחסומים שיש ובגלל בעיות רפואית אישית חשב הרבה על פתרונות. אני ישמח ליהיות חלק הפתרונות

12.03.2019, 20:11

קריטי לשיפור הרפואה בארץ
יש בארץ רופאים הכי טובים אבל המערכת על הפנים . ממשפחה של רופאים אני עובד בתחום שירות ומכירות ובא מרקע של ניהול ולוגיסתיקה וגם שנים בתחום תוכניות לרופאים. אני כבר יודע המחסומים שיש ובגלל בעיות רפואית אישית חשב הרבה על פתרונות. אני ישמח ליהיות חלק הפתרונות

מדברים ומדברים על קריסת המערכת.אבל שימו לב טוב טוב. מדובר כמעט אך ורק על המחלקות הפנימיות.שמעתם על חולים שמאושפזים בפרוזדורים במחלקה אורולוגית או א.א.ג. או עיניים .?נכון שלא?כי שם אין התופעה הנ"ל. והסיבות דיי ידועות לכולם.
אז כמה פנימאים נימצאים בועדה??אפילו לא אחד. מישהו מבין למה ומדוע?

אנונימי/ת
16.03.2019, 16:21

עוד ועדה עוד ברברת טיוח וחוסר מעש
רק לחסום כבישים בכל הארץ לפני הבחירות ממחר !!! זה אולי יעזור קצת !

17.03.2019, 13:52

לפי נתוני משרד הבריאות, מתים טרם זמנם, רק בישראל, מידי שנה, כ 8,000 איש מנזקי העישון.
חייבים לצמצם את מספר המעשנים וחייבים לעצור את הזוועה בעיקר מילדים קטנים, שכיום למרבה הזעזוע מתחילים לעשן כבר בגילאי 10-9 .
חייבים לקדם את החקיקה במניעת העישון בכלל, ובמיידי יש לחוקק חוק להשבת הנזקים מחברות הטבק! בארה"ב ההצלחה בתביעות על נזקי העישון הניבה 245 מיליארד דולר! אצלנו מדובר על 35 מיליארד ₪ בשנה.
אלו כספים שיכולים לשפר פלאים את המצב במערכת הבריאות הקורסת שלנו, ואלו כספים שמגיעים לכולנו כאזרחים, ולמה כך? משום שהיום אנשים שסובלים מנזקי העישון, מופנים לטיפולים יקרים בבתי החולים ובמרפאות, ואנחנו האזרחים משלמים על הטיפולים היקרים האלה, מהמיסים שאנחנו משלמים ומביטוחי הבריאות היקרים, ובנוסף ישנן תרופות מצילות חיים שלא נמצאות בסל הבריאות, מחוסר בתקציבים בגלל שסכומי עתק מושקעים בטיפולים בחולים הללו שמחלותיהם נגרמו כתוצאה מנזקי העישון.
אז הגיע הזמן שחברות הטבק יישאו בהוצאות על *ההרג ההמוני* הזה של אלפים בשנה, ועל הטיפולים היקרים הללו.
מבטיחה לכם שיש המון מה לעשות עם 35 מיליארד ₪ בשנה!