חדשות

לראשונה בישראל: ההליך להזלפת כימותרפיה בתרסיס לבטן בוצע ב"שיבא"

שבע שנים לאחר שהומצאה, הגיעה עתה לישראל PIPAC - הפרוצדורה הניתוחית החדשנית בגישה זעיר-פולשנית המיועדת לחולים אונקולוגים עם גרורות בחלל הבטן

החולה מכוסה בכיסוי סטרילי, מזרק מחובר לעט capnopen על המסך ונמצא בחלל הבטן, והזרקה של כימותרפיה בצורת תרסיס לחלל הבטן. צילום: דוברות "שיבא"

שבע שנים לאחר שהומצאה, הגיע עתה לישראל הפרוצדורה הניתוחית החדשנית PIPACי– Pressurized Intraperitoneal Aerosol Chemotherapy. השבוע בוצעו במרכז הרפואי שיבא ארבעה ניתוחי PIPAC לראשונה בארץ. מדובר בהזלפה בלחץ גבוה של כימותרפיה בצורת תרסיס ישירות לחלל הבטן בחולים אונקולוגים.

שני רופאים מ"שיבא" - פרופ' אבירם ניסן, מנהל המחלקה לכירורגיה כללית ואונקולוגית, וד"ר אלמוג בן יעקב, מומחה בכירורגיה אונקולוגית - הביאו את השיטה המהפכנית לישראל לאחר שלמדו אותה בפריז אצל פרופ' מארק פוקרד. יחד עם פרופ' מרק ריימונד (ממציא השיטה), פרופ' פוקרד נחשב למוביל בעולם בפיתוח ויישום טכנולוגיית PIPAC. פרופ' פוקרד הגיע השבוע במיוחד לישראל כדי לפקח על ביצוע הפרוצדורה.

ד"ר אלמוג בן יעקב, מומחה בכירורגיה אונקולוגית ב"שיבא". "המיימת מצטמקת והמחלה נעצרת"

בשיחה מיוחדת ל"דוקטורס אונלי" סיפר ד"ר בן יעקב: "עד היום בוצעו בכל העולם יותר מ-5,000 טיפולי PIPAC ביותר ממאה מרכזים רפואיים. ההזלפה נעשית בנוסף ובמקביל לכימותרפיה הרגילה שאותה מקבלים החולים האונקולוגים. טיפול ניתוחי זה מתאים לחולי סרטן ממקור מערכת העיכול עם גרורות בחלל הבטן ממקור גידולים ממאירים בקיבה, במעי הגס, בלבלב, בכבד ובתוספתן. השיטה גם מתאימה לטיפול בנשים עם סרטן שחלה שפיתחו גרורות לחלל הבטן. חולים אלה מפתחים מיימת ותופעות לוואי קשות לטיפולים הכימותרפיים הרגילים ובחלקם המחלה הבטנית אינה מגיבה לטיפול הסיסטמי.

"הפרוצדורה הניתוחית הזאת נעשית בגישה לפרוסקופית, זעיר-פולשנית, בהרדמה מלאה עם החדרת מצלמה ומכשיר מיוחד בשם Capnopen, אשר פותח על ידי טכנולוגיית הזרקת דלק מעולם הרכב ובו נוזל הופך בלחץ גבוה לתרסיס. את המכשיר המציא ומחזיק בפטנט עליו פרופ' מארק ריימונד. הוא ופרופ' פוקרד, אשר היה שותף לפיתוח וליישום השיטה, סובבים כיום במרכזים הרפואיים בעולם כדי להעביר לרופאים את ההשתלמויות בשימוש בטכניקה הזאת.

פרופ' אבי ניסן, מנהל המחלקה לכירורגיה כללית ואונקולוגית ב"שיבא". ההזלפה איננה באה במקום הטיפול אלא בנוסף לו. צילום: דוברות "שיבא"

"כל החולים שטופלו ויטופלו אצלנו הוערכו כמי שיש להם היקף מחלה גבוה שלא מאפשר ניתוח כריתת הגרורות, פיתחו מיימת עיקשת או חולים שלא מגיבים יותר לטיפול הסיסטמי ומלווים עם תופעות לוואי קשות. עתה, הודות לפרוצדורה שהם עוברים, חל שיפור משמעותי באיכות חייהם. המיימת מצטמקת באופן משמעותי, הגידול מפסיק להתקדם והפרוצדורה הזו, הנמשכת כשעה, מאפשרת לשחררם לביתם יומיים לאחר הניתוח. תופעות הלוואי של ההליך הן כאבי בטן שנמשכים כ-24 שעות בלבד ועד היום תוארו סיבוכים מועטים בלבד".

ד"ר בן יעקב הדגיש כי הופעת המיימת אצל חולים אלה היא כתוצאה מהתרבות מהירה מאוד של התאים הסרטניים המפושטים, שיוצרים יחד עם הגרורות את הנוזל התגובתי הממלא את חלל הבטן. חלק מהמטופלים מבצע טיפולי כימותרפיה אבל אחרים אינם יכולים עוד להסתפק רק בטיפול הכימי השגרתי משום שהגרורות והנוזל ממלאים את חלל הבטן שלהם – כלומר מחלתם מתקדמת והם גם סובלים מתופעות הלוואי של הכימותרפיה בעירוי כמו בחילות, הקאות ופצעים בחלל הפה. ההזלפה גורמת לכך שבחלק מהחולים, מימדי המיימת יורדים, הגידולים עצמם קטנים והופכים לצלקת והתקדמות המחלה נעצרת.

צורת ההזרקה החדשה של כימותרפיה בצורת תרסיס

"נוזל הכימותרפיה הרגיל שחולים אלה מקבלים מוחדר אפוא בשיטה הזאת דרך אותו Capnopen במינון נמוך בצורה משמעותית", הסביר ד"ר בן יעקב. "הלחץ הגבוה במערכת והגודל הקטן של חלקיקי התרסיס גורמים לכימותרפיה לחדור בצורה יעילה לרקמה הגידולית. זאת, בנוסף לכימותרפיה שאותה הם מקבלים למחלתם. ההזלפה איננה באה במקום הטיפול אלא בנוסף לו.

"המטופל נקרא כל שישה-שמונה שבועות לקבל את טיפולי ההזלפה ובממוצע יקבל אותה שלוש פעמים. מספר הפרוצדורות האלו יכול להגיע עד עשרה ניתוחים. לאחר שלושה ניתוחי PIPAC החולים עוברים הערכה מחדש של מצבם עם הדמיה, נטילת ביופסיה ותוך התייעצות עם האונקולוגים. כל ההליך הזה מצולם".

נושאים קשורים:  PIPAC,  כימותרפיה,  פרופ' אבירם ניסן,  ד"ר אלמוג בן יעקב,  גרורות בחלל הבטן,  המרכז הרפואי "שיבא",  חולים אונקולוגיים
תגובות
אנונימי/ת
04.03.2019, 17:19

מדהים

אנונימי/ת
04.03.2019, 17:19

יישר כח לצוות המטפל

אנונימי/ת
04.03.2019, 20:41

החידוש הוא כנראה הפיזור בלחץ כי ההזלפה התוך בטנית של של כימיותרפיה התוך צפקית נעשית בארץ כבר שנים ...

אנונימי/ת
04.03.2019, 21:41

להבנתי זה בדיוק החידוש

05.03.2019, 18:10

כל הכבוד!!

אנונימי/ת
06.03.2019, 16:47

מהי התרופה אותה מזליפים לחלל הבטן?

אנונימי/ת
11.03.2019, 11:06

ציטוט מהכתבה" נוזל הכימותרפיה הרגיל שחולים אלה מקבלים מוחדר אפוא בשיטה הזאת דרך אותו Capnopen במינון נמוך בצורה משמעותית. "
אבל זה לא מסתדר עם ציטוט אחר בכתבה
"
כל החולים שטופלו ויטופלו אצלנו....או חולים שלא מגיבים יותר לטיפול הסיסטמי"
אם החולים לא מגיבים לטיפול הכימוטרפיה הרגיל אז איך הוא יעבוד בריסוס ישיר?
מישהו יכול להבהיר?