סוכרת סוג 2

סטטינים במינון נמוך ואזטימיב במטופלים עם מחלת לב אסכמית אשר אינם יכולים לקבל סטטינים במינון גבוה

טיפול זה ו/או טיפול עם נויטרקוטיקלים מוביל להשגת ערכי LDL-C רצויים בשיעור גבוה מאוד של מטופלים

סטטינים (צילום: אילוסטרציה)

סטטינים במינון גבוה מומלצים להפחתת רמות LDL-C אך עם זאת ישנם מטופלים אשר אינם מסוגלים לשאת את הטיפול בשל תופעות לוואי. נויטרקוטיקלים (nutraceuticals) הדגימו יעילות בהפחתת LDL-C. מטרת המחקר הייתה לבחון האם שילוב של סטטינים במינון נמוך ואזטימיב או סטטינים במינון נמוך ונויטרקוטיקלים (ארמוליפיד פלוס המכיל אורז שמרים אדומים, פוליקוסנול וברברין) יכול להוביל לשיעור גבוה יותר של מטופלים בסיכון גבוה אשר משיגים ערכי LDL-C מטרה. מטרה משנית של המחקר הייתה להעריך את היעילות של משלב משולש של סטטינים במינון נמוך, אזטימיב ונויטרקוטיקלים במטופלים "עמידים" עם LDL-C גבוה מ-70 מ"ג/ד"ל.

המחקר בוצע בתבנית אקראית, פרוספקטיבית עם קבוצת מקבילה וסמיות בודדת. במחקר הוכללו 100 מטופלים עם מחלת לב כלילית אשר עברו התערבות מלעורית ב-12 החודשים לפני תחילת המחקר. כלל המטופלים לא יכלו לסבול סטטינים במינון גבוה ולא השיגו ערכי מטרה של LDL-C (קטנים מ-70 מ"ג /ד"ל) עם סטטינים במינון נמוך. המטופלים קיבלו סטטינים במינון נמוך ואזטימיב או סטטינים במינון נמוך ונויטרקוטיקלים. מתוך 100 המטופלים, 33 (66%) מטופלים שקיבלו סטטינים במינון נמוך ואזטימיב ו-31 מטופלים (62%) שקיבלו סטטינים במינון נמוך ונויטרוקוטיקלים השיגו ערכי מטרה לאחר שלושה חודשים וערכים אלו נשמרו גם לאחר שישה חודשים.

מטופלים אשר לא השיגו את המטרה הטיפולית קיבלו טיפול משולש במשך שלושה חודשים נוספים ובנקודה זמן של שישה חודשים 28 מתוך 36 מתוכם (78%) השיגו את ערכי המטרה. בסך הכול, 92% מהמטופלים השיגו ערכי מטרה של LDL-C לאחר שישה חודשים. אף אחד מהמשתתפים במחקר לא חווה תופעות לוואי קשות.

לסיכום, במטופלים עם מחלת לב כלילית אשר אינם יכולים לסבול סטטינים במינון גבוה שילוב של סטטינים במינון נמוך ואזטימיב ו/או ונויטרקוטיקלים מייצגים אופציה טיפולית חשבוה המאפשרת לרוב המטופלים להשיג ערכי מטרה של LDL-C תוך 3-6 חודשים.

מקור: 

Marazzi, G. et al (2018). The American Journal of Cardiology. 123(2), 233

 

נושאים קשורים:  סוכרת סוג 2,  סיכון קרדיווסקולרי,  סטטינים,  אזטימיב,  נויטרקוטיקלים,  אורז שמרים אדומים,  מחקרים
תגובות