אי ספיקת לב

מגנונים בהם נוצרת הפרעת קצב במטופלים עם אי ספיקת לב ודום נשימה בשינה

במאמר זה מתוארים המנגנונים דרכם יכולות להתפתח הפרעות קצב אצל מטופלים הסובלים מתחלואה כפולה באי ספקית לב ובדום נשימה בשינה

12.02.2019, 17:42
א.ק.ג לבדיקת הפרעת קצב בלב (אילוסטרציה)
א.ק.ג לבדיקת הפרעת קצב בלב (אילוסטרציה)

אי ספיקת לב משפיעה על 23 מיליון אנשים מסביב לעולם ואחראית ל-300,000 מקרי תמותה בשנה. היא קשורה בתחלואה מרובה, בין השאר גם לדום נשימה בשינה עם גורמי הסיכון חופפים בין שתי המחלות. 11% מקרב חולי אי ספיקת לב חולים גם בדום נשימה בשינה ו-7.7% מהחולים בדום נשימה בשינה סובלים גם ממקטע פליטה קטן מחמישים אחוז בחדר שמאל של הלב. הפרעות קצב מהוות תחלואה נלווית משמעותית בקרב שתי אוכלוסיות אלו.

40% מחולי אי ספיקת הלב מפתחים פרפור פרוזדורים ו-50%-30% ממקרי התמותה הלבביים בקרב חולי אי ספיקת לב נובעים מ-Sudden cardiac death. היארעות דום נשימה בשינה בקרב הסובלים מפרפור פרוזדורים עומדת על 49%-32% ויש קשר מנה-תגובה בין חומרת דום הנשימה בשינה לבין העמידות של הפרפור לטיפולים תרופתיים.

אי ספיקת לב ודום נשימה בשינה אחראיים על מספר מנגנונים היוצרים הפרעות קצב ובכלל זה הפרעות מטבוליות, Remodeling, דלקת מתמשכת וחוסר יציבות אוטונומית. הפרעות מטבוליות וייצור של רדיקלים חופשיים הנגזרים מחמצן (Reactive Oxygen Species) מגבירים את זרמי הנתרן המאוחרים, מפחיתים זרמי אשלגן ומפחיתים את הייצור של Connexin-43 וצימוד תאי. תהליך ה-Remodeling כולל גם הוא ירידה תאית בזרמי אשלגן וכן ירידה של זרמי נתרן-אשלגן מצומדים ל-ATP, שינויים במשק הסידן ושוני בצפיפות זרמי ה-If.

דלקת כרונית מובילה לירידה בביטוי של תעלות נתרן מתווכות מתח, תעלות אשלגן, שינויים במשק הסידן, וכן ירידה בייצור בביטוי Connexin ובצימוד התאי. חוסר יציבות אוטונומי מוביל ליצירה של הפרעות קצב על ידי זרמים מוגברים של סידן וירידה באורכי הגל המעוררים. הכרה והבנה של מנגנונים אלה תאפשר פיתוח אסטרטגיות טיפוליות שיוכלו למנוע התפתחות של הפרעות קצב במקרי תחלואה נלווית.

מקור: 

Chadda K.R et al (2018). Sleep, September 2018, zsy136,

נושאים קשורים:  אי ספיקת לב,  דום נשימה בשינה,  הפרעות קצב,  מחקר בסיסי,  מחקרים
תגובות