קנאביס

טיפול חדשני להפרעת שימוש בקנאביס

החוקרים מצאו כי עיכוב fatty acid amide hydrolase מוביל להפחתת תסמיני גמילה ושימוש בקנאביס בגברים

24.12.2018, 12:23

קנאביס הינו אחד הסמים הנצרכים ביותר בעולם. הפרעת שימוש בקנאביס מאופיינת על ידי שימוש חוזר בסם אשר גורם לפגיעה קלינית ותפקודית משמעותית. כיום, לא קיימים טיפולים תרופתיים מאושרים להפרעת שימוש בקנאביס. גישה אחת היא להגביר העברת אותות דרך המערכת האנדוקנבינואידית על ידי עיכוב FAAHי(fatty acid amide hydrolase), האנזים אשר מפרק את האנדוקנבינואיד, אננדמיד. מטרת המחקר הייתה לבדוק את היעילות והבטיחות של מעכב ה-FAAH,י
PF-04457845, בהפחתת תסמיני גמילה ושימוש בקנאביס בקרב גברים שהשתמשו בסם באופן יומיומי.

מחקר פאזה 2a זה בוצע בתבנית כפולת סמיות מבוקרת אינבו עם קבוצה מקבילה בגברים בגילאי 18-55 עם תלות בקנאביס לפי קריטריוני ה-DSM-IV הדומים לקריטריוני הפרעת שימוש בקנאביס ב-DSM-5. לאחר הערכת מאפייני בסיס, המשתתפים חולקו באופן אקראי ביחס של 2:1 לקבל את התרופה הניסיונית במינון 4 מ"ג ליום או טיפול אינבו.

המשתתפים רובדו לפי חומרת השימוש והרצון להפסיק. המשתתפים אושפזו לחמישה עד שמונה ימים על מנת להשיג הימנעות ולאחר מכן שוחררו על מנת להמשיך שלושה שבועות נוספים של טיפול בקהילה. התוצאים העיקריים היו הבדלים הקשורים בטיפול בתסמיני גמילה מקנאביס במהלך השהות בבית החולים ושימוש בשבוע 4 (סוף הטיפול) בקנאביס כפי שדווח על ידי המטופלים וריכוז THC-COOH בשתן באוכלוסיית הכוונה לטפל.

החוקרים כללו במחקר 46 גברים שקיבלו PF-04457845 ו-24 שקיבלו טיפול אינבו. היענות לתרופה הייתה 88% כפי שנבדקה לפי ספירת כדורים ושיחות וידאו ואומתה לפי ריכוזי התרופה ואננדמיד. בהשוואה לאינבו, טיפול עם התרופה היה קשור בהפחתת תסמיני גמילה מקנאביס ביום הראשון והשני של האשפוז ותסמיני מצב רוב במהלך האשפוז. בנוסף, הטיפול עם התרופה היה קשור בשימוש קנאביס מדווח עצמית מופחת לאחר ארבעה שבועות וריכוזי THC-COOH נמוכים יותר בשתן. שמונה מטופלים (17%) בקבוצת הטיפול וארבעה (17%) בקבוצת האינבו הפסיקו את ההשתתפות במחקר. במהלך תקופת הארבע שבועות, 20 (43%) מתוך 46 אנשים בקבוצת הטיפול ו-11 (46%) מתוך 24 המשתתפים בקבוצת האינבו חוו תופעת לוואי אך לא נצפו תופעות לוואי קשות.

החוקרים מסכמים כי PF-04457845, מעכב FAAH חדשני הפחיתה תסמיני גמילה מקנאביס ושימוש בקנאביס בגברים ומייצגת גישה יעילה ובטוחה לטיפול בהפרעת שימוש בקנאביס.

מקור: 

D'Souza, D.P. et al. (2018) The Lancet Psychiatry. In Press

נושאים קשורים:  קנאביס,  התמכרות,  גמילה,  שימוש,  מחקרים
תגובות
29.12.2018, 13:44

רעיון מבריק.
הגיע הזמן שמשרד הבריאות יקדם את שמוש התרופה בארץ, אך אין לי אשליות בעניין