חדשות

אושר לקריאה ראשונה: 40 שעות היעדרות בתשלום לנשים בטיפולי פוריות

הצעת החוק שאושרה היום קובעת כי לעובדת יינתנו 40 שעות היעדרות בתשלום, לצורך הטיפולים | אושרו גם שבעה ימי מחלה לבני זוג וילדים של תורמי איברים

טיפולי פוריות. אילוסטרציה

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת בראשות ח"כ אלי אלאלוף אישרה הבוקר (ג') לקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ אורי מקלב וח"כים נוספים, לפיה נשים עובדות העוברות טיפולי פוריות יזכו ל-40 שעות היעדרות, בתשלום, לצורך בדיקות והליכים רפואיים.

עד היום הוכרה היעדרות לצורך טיפולי פוריות כהיעדרות על חשבון ימי מחלה. אולם החוק קובע כי עובד לא יקבל תשלום על יום מחלה ראשון. על כן, במרבית המקרים עובדת לא קיבלה תשלום על היעדרותה מהעבודה לשם טיפולים הדורשים לרוב היעדרות של מספר שעות או יום עבודה אחד, בכל פעם.

הצעת החוק שאושרה היום קובעת כי לעובדת יינתנו 40 שעות היעדרות בתשלום, לצורך הטיפולים, גם על היעדרות של חלקי ימים, והחל מהשעה הראשונה. הסדר זהה קיים כיום עבור נשים הרות.

יוזם החוק ח"כ אורי מקלב אמר בדיון: "טיפולי פוריות הם לא מחלה. אלה טיפולים שאנחנו רואים אותם כערך עליון, כמימוש הזכות האישית הבסיסית ביותר להביא ילדים לעולם. אנחנו לא מבקשים להוסיף עוד ימים ושעות, אלא לאפשר לאישה לנצל 40 שעות מתוך ימי המחלה שיש לה, לטובת הטיפולים, בתשלום".

ח"כ מקלב הקריא מכתבים שקיבל מנשים העוברות טיפולי פוריות ובהן תיאורים על הקשיים הפיזיים, הנפשיים והכלכליים שהן חוות. בין היתר שאלה אחת הנשים: "מדוע נשים הנאלצות לבלות במרכז לבריאות האישה, לצד נשים הרות, צריכות לשאת את הבדיקות שלהן על חשבונן ולהתחמק ממקום העבודה בתירוצים שונים?". עוד סיפרה במכתבה כי היא נאלצת לבלות כעשר שעות חודשיות בטיפולים ובבדיקות נלוות וכי עלות ההליכים מגיעה לכ-1,000 שקל בחודש.

אל מול סייגים ובקשות לצמצום מספר השעות שהעלו בדיון נציגים של משרדי הממשלה, אמר יו"ר הוועדה ח"כ אלאלוף: "טיפולי פוריות זה דבר המשנה את החיים של משפחות. אל תסתכלו על זה בראייה טכנית ותקציבית. תחשבו על המהות ותראו שאפשר לעשות את זה".

הכרה לשבעה ימי מחלה לבני זוג וילדים של תורמי איברים

כמו כן אישרה הבוקר הוועדה לקריאה ראשונה הצעת חוק של ח"כ ינון אזולאי וח"כים נוספים, לפיה תוענק הכרה לשבעה ימי מחלה לבני זוג וילדים של תורמי איברים וזאת לצורך טיפול בבן משפחתם המחלים מהליך התרומה.

במצב היום, זכאי אדם להיעדר ממקום העבודה על חשבון ימי מחלה בגין מחלת בן זוג או הורה עד שישה ימים בשנה, ורק בתנאי שבן המשפחה החולה תלוי לחלוטין בעזרת הזולת. התשלום על היעדרות זו ניתן על פי חוק דמי מחלה. על היום הראשון לא יינתן שכר; על היום השני והשלישי - מחצית השכר והחל מהיום הרביעי - תשלום מלא.

הצעת החוק שאושרה מבקשת להעניק בכל מקרה של תרומת איברים זכות להיעדרות של עד שבעה ימי עבודה לבן או בת זוג התורם, על חשבון ימי מחלה - ללא קשר לתלותו המלאה בזולת.

בדיון הוחלט גם להוסיף אפשרות של ילד בגיר שיטפל בהורה התורם במקום בן או בת הזוג. עוד הובהר בדיון כי במקרה שבו התורם יהיה תלוי לחלוטין בעזרת הזולת, יהיה זכאי בן הזוג או הילד המטפל בו לשבעת ימים, בנוסף לששה שכבר מגיעים לו כיום, על פי החוק.

בהציגו את הצעת החוק אמר ח"כ ינון אזולאי: "תרומת איברים היא נושא חשוב ומבורך. אנחנו צריכים לעודד זאת ולהקל ככל האפשר על קשיי ההחלמה של התורמים כך שהתרומה לא תהווה שיקול בהתלבטותם לגבי ההליך".

בהכנת החוק לקריאה שנייה ושלישית תדון הוועדה בהצעה להעניק לבן המשפחה המטפל תשלום על ההיעדרות מעבודה החל מהיום הראשון.

נושאים קשורים:  טיפולי פוריות,  ימי מחלה,  חדשות
תגובות