חדשות

המלחמה בין יצרנית "ג'ול" לרשויות הבריאות בארה"ב עולה מדרגה

יצרנית הסיגריה האלקטרונית מפתחת מכל חדש עם פחות ניקוטין אבל תוך הגברת ספיגתו בגוף וענן אדים הרבה יותר גדול

סיגריה אלקטרונית JUUL

המלחמה בין יצרנית הסיגריה האלקטרונית מבוססת האידוי ג'ול לבין רשויות הבריאות בארה"ב עומדת לעלות מדרגה. בסוף השבוע גילו כלי תקשורת אמריקאיים כי החברה, המתמודדת מול התנגדויות של גופים בתחום בריאות הציבור ומגבלות שמטילות עליה מדינות שונות, מפתחת עתה תחת מעטה כבד של חשאיות מכל חדש שיכיל פחות ניקוטין, אך השימוש בו יגרום ליצירת ענן אדים יותר גדול שייפלט לסביבה, כאשר שיעור הספיגה של הניקוטין בגוף רק יוגבר והמשתמש עדיין יצרוך כימיקל בעל פוטנציאל התמכרות גבוה שיוביל לצריכה גדולה יותר.

"ניו יורק טיימס" דיווח כי החברה מקווה שהמכל החדש יקסום יותר למעשנים בגלל העשן שייפלט בעת השימוש. הגם שכמות הניקוטין בו תקטן, אפקט הספיגה רק יוכפל.

במהלך הזה תוכל החברה להצביע על כך שעמדה במגבלות שהטילו עליה מדינות שונות בכל הנוגע לכמות הניקוטין. באנגליה למשל, הותר לה למכור אך ורק מכלים בנפח של 20 מיליגרם למיליליטר, לערך שליש מנפח הנוזל במכל הנמכר בארה"ב. גם בישראל הוגבלה החברה לנפח שכזה אבל נציגיה ממשיכים במאבקם כנגד ההגבלות.

מול הצהרות החברה שהמוצר מיועד "לסייע למשתמש הבגיר לעבור מעישון סיגריות בעירה רגילות לסיגריה האלקטרונית וגם להטיל מגבלות קנייתה על המתבגרים", הצביע פרופ' מיכה ברמן, פרופסור לבריאות הציבור מאוניברסיטת מדינת אוהיו, על כך ש"כמות הניקוטין במכל עשויה להיות מטעה, ומה שבאמת חשוב וקובע זה כיצד וכמה ניקוטין סופג הגוף. הרמות העוברות טסט של הניקוטין שבמכל – הכמות שהמשתמש יזהה שהיא קיימת  – איננה משנה מעשית את הרמה הביולוגית, וזו לבטח בעייתית. הדבר דומה להונאה בטסט".

אלא שמול הסבר זה סיפק ניל בנוויץ', פרופסור לרפואה באוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, את הטיעון כי אם המעשן יפיץ סביבו ענן אדים חמים (קיטור) יותר גדול, "הדבר יביא לכך שהסיגריה האלקטרונית הזאת תתחבב יותר על המעשנים הרוצים להיגמל. מעשנים אוהבים בדרך כלל כמות אירוסולים גדולה יותר. ג'ול טובה בשחרור הניקוטין, אבל האיכות עדיין אינה כמו בסיגריה רגילה", אמר.

מכל הג'ול נראה כמו "דיסק און קי" כאשר פעולתו מבוססת על חימום נוזל בטעם המכיל ניקוטין וחומצה בנזואידית (Benzoic acid). כאשר המעשן שואף, הוא מקבל פרץ יותר מהיר ויותר עוצמתי של ניקוטין.

ה-FDA מנסה להביא לכך שהמעשנים יחדלו או יגמלו מההרגל ובכך תקטן התמותה השנתית ממחלות הקשורות בעישון. בארה"ב היקפה 480 אלף איש. הופעת הסיגריות האלקטרוניות חיבלה בפעילות הזאת ובאחרונה מינהל המזון והתרופות אסר על מכירת ג'ול בטעמים מסוימים שאהובים במיוחד על צעירים - זאת נוכח הנסיקה המדאיגה בשיעור המעשנים בקרב נוער ומתבגרים.

כריס בוסטיק, סגן מנהל הארגון הציבורי האמריקאי Action on Smoking & Health שנלחם נגד העישון (מקביל למיזם מיגור העישון בישראל), הודיע כי המאבק שהוא מנהל כנגד העישון במטרה לשים קץ לתופעה יימשך והזהיר: "ענן אדים יותר גדול שיפלט בעת עישון סיגריה אלקטרונית יהווה בעיה בריאותית יותר גדולה לכל מי שימצא בקרבת המעשן (מעשן פסיבי) ושלא ברצונו ייאלץ לשאוף לגופו יותר ניקוטין".

נושאים קשורים:  ג'ול,  מאבק בעישון,  ניקוטין,  חדשות,  סיגריות אלקטרוניות
תגובות