חדשות

משרד הבריאות מעריך: שיא משבר החצבת מאחורינו

בתוך כך, איגוד רופאי הילדים שיגר בסוף השבוע מכתב לסגן השר ליצמן וקרא לו לתמוך בהצעות חוק למדיניות חיסונים לאומית ולנקיטת אמצעים להגברת האכיפה של התחסנות ילדי ישראל

פעוט חולה בחצבת. אילוסטרציה

על פי הנתונים שפורסמו בסוף השבוע, מאז תחילת 2018 נרשמו 1,809 מקרי חצבת בישראל – השיעור הגבוה ביותר מאז 1967 – השנה שבה הוכנס החיסון נגד המחלה לשגרת החיסונים. המוקד העיקרי של ההתפרצות הנוכחית הוא עדיין באזור ירושלים – 1,130 מקרים, ואחריו אזור צפת עם 236 מקרים.

בנוסף נמסר ממשרד הבריאות כי מאז תחילת נובמבר אובחנו 207 מקרי חצבת חדשים – ונתון זה משקף ירידה שחלה בקצב התפשטות המחלה. באוקטובר נרשמה העלייה הגדולה ביותר – כאשר אובחנו 628 חולים חדשים ובספטמבר היו 318 מקרים חדשים. ההערכה היא שבלימת קצב העלייה והירידה שנרשמה במספר החולים החדשים מעידים כנראה על בלימת ההתפרצות ואולי אף שהגיעה לשיאה ובתקופה הקרובה יצטברו דיווחים על פחות חולים חדשים בהשוואה לחודשים הקודמים. בשבועיים הראשונים של נובמבר גם נרשמה עלייה בהתחסנות במיוחד בשכונות החרדיות בירושלים, שבהן היו קודם לכן שיעורי התחסנות נמוכים, במיוחד לפני שהחלה התפרצות החצבת הנוכחית. בחלק מהשכונות – תודות למבצע הסברה שקיבל את ברכת רבני הקהילות החרדיות – שיעור החיסונים עלה, לפי רישומי משרד הבריאות, ל-95%.

מ"מ ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר אודי קלינר אמר: "על פי הנתונים והאינדיקציות שאנחנו מקבלים, מסתמנת האטה במספר הנדבקים. מבצע החיסונים נמשך. הצלחנו להשלים פערי חיסונים בתוך העיר ירושלים, בדגש על השכונות שבהן היו קודם לכן שיעורי התחסנות נמוכים ביותר".

עם זאת נמסר כי חרף הירידה שחלה בשיעור המקרים החדשים שאובחנו, מספר החולים באזור תל אביב דווקא עלה ועתה עומד על 136 מקרי חצבת – שיעור גבוה יותר מזה שביישובי השומרון המסונפים לאזור פתח תקווה, שלפני כמה חודשים הוגדרו כאחד המוקדים המרכזיים להתפרצות החצבת. נכון לסוף השבוע מספר מקרי החצבת בהם מאז תחילת השנה – 98.

מספר הנדבקים הגבוה ביותר הוא בקרב ילדים גילאי 4-1 שנה: 531 מקרים מתחילת השנה. בגילים 9-5 נרשמו 373 מקרים, ובגילים 19-10 - 292 מקרים. במחלקות הילדים בבתי החולים השונים הוצבו שלטים ובהם נקראו הורים שאינם מחוסנים להימנע מכניסה לבית החולים. הכניסה תתאפשר רק להורים המחוסנים שנקראו לוודא את מידת התחסנותם.

היום (א') אמורה ועדת השרים לענייני חקיקה לדון בהצעת חוק המאפשרת לאסור כניסת תלמידים ומורים שאינם מחוסנים למוסדות מערכת החינוך. האיסור יהיה אך ורק לזמן מוגבל ובמקומות שמנכ"ל משרד הבריאות יגדיר שיש בהם חשש להתפרצות המחלה.

את הצעת החוק הגישה ח"כ מירב בן ארי בשיתוף עם ההסתדרות הרפואית. על פי ההצעה, למנכ"ל משרד הבריאות תהיה סמכות להכריז על חשש להתפרצות מחלה באזור מסוים ולתת למוסדות החינוך הוראה בנושא. מנהל מוסד חינוכי יוכל למנוע כניסת כל ילד או איש צוות שאיננו מחוסן בתקופה הזו. הצעת החוק תחול על מוסד חינוכי שבו חמישה ילדים ומעלה, לרבות משפחתונים, גנים פרטיים, גני עירייה ובתי ספר.

עוד מוצע שבמקרה שבו יש מניעה רפואית לקבלת החיסון, המוסד החינוכי יוכל לקבל את הילד בתנאי שיציג אישור מרופא מומחה. משרד הבריאות תומך בהצעת החוק אך תובע שניסוחו יתואם עמו.

הצעת חוק נוספת של ח"כ יואל חסון וח"כ שולי מועלם שנדונה לפני שבועיים בוועדת השרים תוגש היום להצבעה. היא קובעת שמשרד הבריאות יבטיח נגישות של החיסונים לכלל האוכלוסייה ויקים מאגר מידע לאומי שירכז את הנתונים על היקף ההתחסנות בכל יישוב ובכל מוסד חינוכי. הורים שלא יחסנו ילדיהם יוזמנו למפגש בו יקבלו מידע מפורט על החיסונים. הורה שיסרב להגיע למפגש ייאבד נקודת זיכוי במס – סנקציה כלכלית שעלותה כ־2,000 שקלים בשנה.

איגוד רופאי הילדים שיגר בסוף השבוע מכתב לסגן שר הבריאות יעקב ליצמן ובו קרא לו לתמוך בהצעות חוק למדיניות חיסונים לאומית ולנקיטת אמצעים להגברת האכיפה של התחסנות ילדי ישראל.
במכתב נאמר עוד: "מתן חיסוני השגרה בישראל באמצעות מערך טיפות החלב היה במשך שנים חוד החנית של הרפואה המונעת. מערך נפלא זה שימש דוגמא ומופת לעולם כולו אלא שעתה הוא מאוים בשנים האחרונות במספר חזיתות. זה הזמן לעשות הכול – כולל באמצעים חוקתיים – כדי לחזק את מערך מתן החיסונים בישראל, למנוע מראש מצבי חירום – כגון זה הקיים כיום עם התפרצות מחלת החצבת – ולסייע לאנשי המקצוע בהתמודדות עם מצבי חירום כאשר הם מתרחשים.

"כרופאי ילדים הרואים לנגד עיניהם את טובת הילד, בריאותו, ובריאות משפחתו, אנו קוראים לך לתמוך בהצעות החוק בנושא החיסונים. אלו חוקים מידתיים המותאמים לאוכלוסייה הישראלית על כל גווניה. צפוי כי החוקים יסייעו לשמור על שיעורי התחסנות גבוהים לטווח הארוך, וזאת מבלי להטיל סנקציות חריפות ומבלי לפגוע פגיעה בלתי-מידתית בזכות לחינוך.

"לצד זאת שמורה בחוק האפשרות לפעולה נחרצת יותר למצבי קיצון שבהם קיימת סכנה ממשית להתפרצות מחלה. נראה לנו כי זו הזדמנות חד פעמית ואל לנו להחמיץ אותה. היינו דוגמא ומופת לעולם – והיום נוכל להבטיח שגם נישאר "אור לגויים".

נושאים קשורים:  חצבת,  מגיפת חצבת,  יואל חסון,  ההסתדרות הרפואית בישראל,  מירב בן ארי,  משרד הבריאות,  אודי קלינר
תגובות