חדשות

הסרת התוספתן בגיל צעיר עשויה להפחית ב-19.3 אחוז סיכון לפרקינסון

ממחקר שבוצע בארה"ב עולה כי התוספתן משמש מאגר מרכזי לצבירי חלבונים רעילים מקבוצת אלפא סינוקלין הקשורים להתקדמות מחלת פרקינסון

תוספתן, אפנדיציט (איור אילוסטרציה)
תוספתן, אפנדיציט (איור אילוסטרציה)

מקור מחלת הפרקינסון הוא כנראה, לפחות בחלקו, בתוספתן. כך נטען באחד המחקרים הגדולים ביותר שנערכו על המחלה הניוונית, שעל פי ההערכות, סובלים ממנה כעשרה מיליון בני אדם בעולם.

מחקר שבוצע בארה"ב על בסיס מאגר נתונים רפואי לגבי 1.6 מיליון אנשים בשוודיה העלה כי הסרת התוספתן בגיל צעיר הפחיתה ב־19.3% את הסיכון ללקות במחלה. בפרקינסון מתים נוירונים במוח באזור השולט בתנועה ונגרמים רעד תמידי וקשיי דיבור. החוקרים טוענים כי תסמינים במערכת העיכול עשויים להתחיל 20 שנה מוקדם יותר מתסמיני פרקינסון המתבטאים בקשיי תנועה. דו"ח על המחקר פורסם בשבוע שעבר ב-Science Translational Medicine.

פרופ' ויויאן לברי ממכון המחקר "ואן אנדל" במישיגן, המחברת הבכירה של דו"ח המחקר, מסרה: "אף על פי שלתוספתן יש מוניטין של איבר בלתי נחוץ, מסתבר שיש לו תפקיד מרכזי במערכת החיסונית ובהסדרה של הרכב אוכלוסיית החיידקים שבמעי. אלא שעתה, כפי שנמצא במחקר, יש לו חלק גם במחלת פרקינסון".

היא מסרה לתקשורת בעקבות הדו"ח שפורסם במגזין המדעי: "הגילוי יוכל לספק המלצה לאסטרטגיה טיפולית חדשה, שתקבע כמטרה את התהליכים במערכת העיכול המשתתפים בהתפתחות המחלה".

בנפרד מניתוח הנתונים מתוך מסד הנתונים השוודי, בחנו עורכי המחקר גם את התיעוד הרפואי של 894 חולי פרקינסון ונמצא כי כריתת התוספתן קשורה בדחיית הופעת המחלה ב-3.6 שנים, בממוצע.

בדו"ח המחקר צוין כי התוספתן משמש מאגר מרכזי לצבירי חלבונים רעילים מקבוצת אלפא סינוקלין (Alpha synuclein) הקשורים להתקדמות מחלת פרקינסון. גילוי זה מספק הסבר ביולוגי אפשרי לקשר שבין החלבונים למחלה. אלא שלהפתעת החוקרים, גושים של חלבונים פגומים נמצאו גם אצל אנשים בריאים, מה שמצביע לדעתם על כך שקיומם של החלבונים כשלעצמם איננו מספיק כדי לגרום להתפרצות המחלה.

אחת האפשרויות היא שהמחלה מתפרצת בעקבות שורה של אירועים נדירים, שבהם החלבון בורח מהתוספתן ועולה עד עצב הואגוס, המקשר בין המעיים לבין גזע המוח.

ד"ר ג'יימס בק, המדען הראשי של קרן פרקינסון האמריקאית ופרופסור במחלקה למדעי המוח, העצב והפיזיולוגיה בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת ניו יורק, שלא היה מעורב במחקר, הגיב על הממצאים וקבע כי "הם נראים מוצקים". לרשת CNN אמר: "הגם שהמחקר הראה כי ייתכן שהמחלה עלולה להתחיל במערכת העיכול, אין בכך אינדיקציה שאנשים צריכים עכשיו לרוץ לבצע כריתת תוספתן משום שהם חוששים שיחלו בפרקינסון". עוד אמר כי המחקר שבו תומכת "קרן פרקינסון" מנסה לברר אם לגורמים סביבתיים יש חלק בהופעת המחלה. "המחקר החדש מעלה את השאלה אם אצל אנשים שיש להם מחלה במערכת העיכול והמעי, כיצד החלבונים הנ"ל מגיעים למוח".

לקריאה נוספת, ליחצו כאן.

נושאים קשורים:  תוספתן,  כריתת תוספתן,  פרקינסון,  חלבונים רעילים,  מחקר,  חדשות
תגובות