דעות

דירוג בלומברג למדד היעילות במערכת הבריאות - אחיזת עיניים ותמרור אדום

ההשקעה המינימלית ברפואה הציבורית בישראל אל מול מיקומה של המדינה בצמרת כלכלות העולם ביעילות הטיפול הרפואי

תורים בבתי החולים. אילוסטרציה

"בלומברג" מפרסם השבוע (19.9.18) כתבה המדרגת את הכלכלות של כ-200 מדינות בעולם שבהן תוחלת החיים הממוצעת 70 שנה ומעלה ואוכלוסייתן חמישה מיליון תושבים ומעלה בהתאם למידת יעילותן הרפואית (כאשר מובא בחשבון ההוצאה הלאומית לבריאות עבור כל תושב במדינה), מהטובות בעולם לפחות טובות בשנת 2018 ומשווה למצב לפני שנה.

הראשונה מדורגת הונג קונג עם תוחלת חיים ממוצעת 84.3 שנים ומדד יעילות מחושב 87.3%, כשלאחריה סינגפור (מדד יעילות 85.6%), ספרד (מדד יעילות 69.3%), איטליה (מדד יעילות 67.6%), קוריאה הדרומית (מדד יעילות 67.4%) וישראל המדורגת במקום השישי מלמעלה (הטובות בעולם, עלייה לטובה במקום אחד בהשוואה לסקר של 2017) עם מדד יעילות 67.0%, תוחלת חיים ממוצעת 82.0 שנה והוצאה לאומית לבריאות לתושב 2,756 דולר לשנה.

אחרי ישראל באות יפן, אוסטרליה, טיוואן, ערב הסעודית, נורבגיה ושוויץ. ארה"ב, שבה ההוצאה לבריאות היא 9,536 דולר, שנייה בעולם אחרי שווייץ, מדורגת במקום 54 (מדד יעילות 29.6%) עם תוחלת חיים 78.7 שנים בלבד. ההוצאה לבריאות הגבוהה בעולם היא בשווייץ, 9,818 דולר לנפש בשנה, 282 דולר יותר מארה"ב, אולם בשווייץ חיים בממוצע 4.2 שנים יותר מארה"ב עם ממוצע 83 שנה.

דו"ח זה של "בלומברג" עלול לחזק את הפוליטיקאים בישראל שיטענו שמצב הבריאות בישראל הוא טוב, אולם מדובר ב"אחיזת עיניים" ותמרור אדום הקורא לפעולה דחופה לתיקון הרפואה בישראל.

הסקר שמביא "בלומברג" מאמת את הטענה כי הרופאים בישראל הם מהטובים בעולם. למרות השקעה המינימלית ברפואה הציבורית מצד המדינה, תוחלת החיים של התושבים מהגבוהות בעולם. הרופאים בישראל עובדים תחת תנאי לחץ בלתי רגילים וכבר היום נמצאים על הקצה מבחינת יכולתם לתפקד במערכת כה לחוצה ובחוסר תקנים. אם לא יתעשתו היום ולא יוסיפו מיד תקנים של רופאים לבתי החולים הציבוריים, המערכת עלולה לקרוס בתוך מספר שנים ותיגרם שואה רפואית בישראל.

בעוד מספר הרופאים לנפש הולך ויורד בישראל ותקני הרופאים לא עלו בשנים האחרונות, המצב במערכת הבריאות הציבורית הולך ונעשה קשה מיום ליום. כיום חסרים קרוב ל-4,000 תקני רופאים בישראל (נתון מההסתדרות הרפואית בישראל - הר"י) - שווה ערך לכארבעה בתי חולים גדולים כ"שיבא", דבר הגורם למעט הרופאים שבמערכת הציבורית לעבוד הרבה יותר קשה, התורים הולכים ונעשים ארוכים יותר, הזמן שנשאר לרופא לשוחח עם החולה ומשפחתו הולך ומתקצר והעומס הפיזי והנפשי על הרופא הולך ועולה. קצב השחיקה במערכת הרפואית הציבורית הולך וגובר עד שיגיע לנקודת רתיחה בשלב כלשהו אם לא יתוקן המצב לאלתר.

הציבור בישראל אינו יודע את האמת - חסרים תקנים - ומאשים את הרופאים עצמם בכאוס במערכת הבריאות הציבורית. הרופאים הם האשמים, לפי דעת הציבור בישראל, בגרימת תורים ארוכים, בהמתנה ממושכת לטיפול בחדרי המיון, בהמתנה למיטות פנויות במחלקות הפנימיות, בדחיית ניתוחים, בתורים האינסופיים לבדיקות הדמיה, לייעוץ אצל רופאים מקצועיים ולזמן הקצר שנותר למתן תשובות ולשיחה עם משפחות החולים.

לאור החוסר בתקנים ומיעוט ברופאים, בד בבד תורנויות הרופאים המתמחים לא קוצרה ונמשכת כ 26 שעות ברציפות, שעות רבות מעבר ליכולת הפיזית והנפשית לתפקוד אופטימלי של בן תמותה. לאחר שביתת הרופאים בשנת 2011, מספר תורנויות לחודש צומצם לשש בלבד ולאחר כל תורנות הרופא התורן חייב ללכת מיד בבוקר לביתו, דבר הגורם לעומס על המערכת הרפואית בבתי החולים בהינתן העובדה שחסרים רופאים במערכת הציבורית.

בד בבד גורמים אינטרסנטים מאשימים את הרופאים לעלייה ביוקר המחיה בישראל ועלייה בהוצאות הבריאות ולאור זאת אף הגדילו לעשות ולהעביר בחוק את סעיף הבריאות בחוק ההסדרים – כדי שרופאים לא יוכלו לקחת מהחולים שכר ככל שירצו, אלא יוגבלו על ידי המבטחים וקופות החולים. הלכה למעשה מי שהרוויח ממהלך זה אלה לא החולים עצמם אלא המבטחים וקופות החולים.

לאחרונה אף זכו הרופאים לצפות ביד מכוונת שפרסמה באמצעי התקשורת את תלושי השכר של האלפיון העליון של רופאי ישראל (כ-250 מתוך 25,000 רופאים בישראל) המרוויחים שכר של רבבות אלפי שקלים לחודש. דבר שגרם, פעם נוספת, להשתלחות הציבור ברופאים, שרובם מרוויחים שכר של פחות מ-30,000 שקל ברוטו לחודש ואף למטה מכך. צרם שאותו גורם אינטרסנטי שפרסם את המידע לא טרח להזכיר שמדובר במיעוט הרופאים, דבר שיצר רושם מוטעה בציבור שאלו אכן משכורות הרופאים בישראל. רופאי ישראל הם לא שודדי הקופה הציבורית ואם הם מרוויחים יפה, סימן שהם עובדים קשה ומגיעה להם כל אגורה.

יש לזכור שהרופאים הם המשאב האנושי היקר ביותר שיש למערכת הבריאות ואין בלעדיו. הרופאים הם אבן היסוד של מערכת הבריאות בישראל והם "מצרך מבוקש" בכל מדינה מעבר לים. על המערכת הארגונית למנוע פגיעה במשאב אנוש זה הן פיזית והן נפשית. על הפוליטיקאים ללמוד היטב את הדו"ח השנתי של "בלומברג" ולהבין שאם אנו רוצים להמשיך להיות בצמרת חייבים להשקיע מיד משאבים כלכליים הולמים במערכת הרפואה הציבורית עם תוספת של תקני רופאים, אחיות וצוות עזר רפואי ולא להמתין לקריסה טוטלית ולהרס מערכת הרפואה הציבורית בישראל, שאין ממנו חזרה.

נושאים קשורים:  דו"ח בלומברג,  יעילות מערכת הבריאות,  מצוקת תורים,  עומס בבתי החולים,  שחיקת רופאים,  חדשות,  דעות
תגובות
04.10.2018, 00:25

אני מסכים לדברים שהעלה כאן פרופ' שכטר, פרט לעובדה שבנוסף לתת-תקנים ולעבודה הרבה המוטלת על הרופאים המתמחים, קיימת אלימות קשה כנגד הרופאים והצוותות הרפואיים בבתי החולים והמרפאות. הר"י חייבת לצאת במסע הסברה נרחב באמצעי התקשורת וברשתות החברתיות ובמאבק נגד משרד הבריאות ומשרד האוצר להגדלת התקנים ושיפור תנאי העבודה של הרופאים, בטרם המצב ייצא משליטה.

הערכת היעילות של מערכת בריאות היא אכן פשטנית כשהיא נסמכת רק על שני משתנים: ההוצאה לנפש מול תוחלת חיים. עם זאת, הווכוח עם גישה זו צריך להיות במונחי עובדות ונתונים ולא "התבכיינות" בעלת גוון יוניוניסטי על מצבו העגום של הרופא בישראל

05.10.2018, 05:48

פרופ' שכטר צודק!!
ד'וח בלומברג איננו משקף באמת את מצב מערכת הבריאות בישראל-חסרים תקנים של רופאים אחיות ,יש מחסור במיטות אישפוז כלליות, והכי חשוב חסר כסף למערכת הבריאות הציבורית=תת תקצוב משמעותי שנמשך כבר שנים.!!!! והתוצאה-יש תורים ,יש צפיפות, טיפולים נמנעים ואו נדחים,יש עומס לא אנושי על הרופאים במערכת הבריאות הציבורית. וזה רק קצה הקרחון של התת תקצוב.

יעקב היקר- תודה. אכן כך. ללא כל יפוי המציאות. המציאות של תת-תקצוב עלולה להתפוצץ לנו בפנים בעתיד הלא רחוק. לכן יש לעשות הכל כדי לתקן ומייד את המצב.

14.10.2018, 10:45

כשמסתכלים רק על מספרים ולא על גברת כהן ששוכבת במסדרון אז מגיעים למסקנות מוטעות.
אכן מדד בלומברג טוב לסטטיסטיקה ורע לחולים.