חדשות

חלופה לניתוח לב פתוח באי ספיקת לב: קליפ מיטרלי בהליך צנתורי

במחקר אמריקאי נרחב נמצא כי התקן זעיר לתיקון נזק במסתמי הלב הפחית באופן דרמטי מקרי מוות בקרב חולים עם אי ספיקת לב חמורה ושיפר את איכות חייהם

חדר צנתורים (צילום: אילוסטרציה)
חדר צנתורים (צילום: אילוסטרציה)

התקן זעיר לתיקון נזק במסתמי הלב הפחית באופן דרמטי מקרי מוות בקרב חולים באי ספיקת לב חמורה. החידוש הוגדר כ"התקדמות ענקית" לשם טיפול במצב הקשה הזה. כך דווח שלשום (א') בכתבה מפורטת ב"ניו יורק טיימס" בעקבות ממצאי מחקר בהליך הקרדיאלי שהוצגו בכנס מצנתרים ורופאי לב בסן דייגו, קליפורניה ובמקביל פורסמו ב-New England Journal of Medicine.

המחקר בקליפ המיטרלי בשם MitraClip, שהוחדר והושתל למסתם המיטרלי בלב החולים באי ספיקה חמורה, היה אחד הגדולים מסוגו עד כה. הרופאים מצאו על סמך תוצאותיו כי בקרב חולים אלה פחתו או נמנעו אשפוזים נוספים וחוזרים ומסקנתם היא שבכך השתפרה דרמטית איכות חייהם ופחתו תסמינים שונים.

על פי הנתונים שהוצגו בכנס הרפואי, לכשני מיליון אמריקאים (ההערכה היא שמדובר בין 1.6 ל-2.5 מיליון) יש אי ספיקת לב חמורה ועבורם אפילו מטלות יומיום שגרתיות יהיו קשות לביצוע באופן קיצוני. הם סובלים מקוצר נשימה בהליכה רגילה בחדר או בעלייה במדרגות וחלק מהם ישנים בישיבה כדי להימנע מהשתנקות ומ"חוסר אויר". תרופות מסייעות להם לשלוט בתסמיני מחלתם, אבל מהלכה רק מחריף: הלב גדל ויש דליפת דם דרך המסתם. הדליפה מגבירה את הגדלת הלב. רוב החולים במצב החמור הזה אינם מאריכים חיים. הם לא מסוגלים לעמוד בניתוח לב פתוח לשם החלפת המסתם המיטרלי – הליך המבוצע עתה בלא מעט מרכזים רפואיים, לרבות ישראל.

גם השימוש במהדק החדש נעשה כבר, בין השאר, בישראל, אבל עד כה הוא לא לווה, כך לפחות דווח בכנס, במחקרים מחמירים שהראו שהליך כזה אמנם עוזר לחולים ועד כמה.

החוקר הראשי בניסוי, ד"ר גרג סטון מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה ובית החולים הפרסביטריאני בניו יורק, אמר כי בחולים הקשים ביותר, הסיכון איננו מצדיק הליך ניתוחי כה מורכב. לעומת זאת, החדרת המהדק היא פרוצדורה פחות פולשנית מניתוח לב פתוח. החדרת המהדק נעשית דרך כלי הדם הגדול במפשעה. כאשר הוא מגיע ללב, המהדק מנווט ומכוון למסתם ואז מהדק את שני העלעלים, או הצניפים (מסתם מיטרלי מכונה גם דו-צניפי).

במחקר שעליו דווח בכנס בסן דייגו לקחו חלק 614 חולים באי ספיקת לב חמורה מ-78 מרכזים רפואיים שבהם הם מטופלים באורח שגרתי ברחבי ארה"ב ובקנדה.

ד"ר האווארד הרמן, מנהל היחידה לקרדיולוגיה התערבותית באוניברסיטת פנסילבניה, שכמה מהחולים שבהם הוא מטפל השתתפו במחקר, אמר לתקשורת כי מדובר ב"התקדמות ענקית" וכי "ממצאי המחקר הראו שביכולתנו הרופאים להעניק טיפול משופר ולשפר את תוצאיו במחלה בדרך שלא חשבנו שנוכל להציע לחולים".

ההתקן הזעיר (פיתוח של Abbott) מתקן את הנזק למסתם המיטרלי. הוא פועל כמו מהדק וממוקם במרכז המסתם. המטרה: להפוך מסתם שכמעט איננו מתפקד לאחד שמסוגל לווסת בזרימת הדם ללב ומחוצה לו.

אישור ה-FDA ל"קליפ" ניתן עד כה רק עבור חולים שמצבם קשה ואיננו מאפשר ניתוח אבל כללית מצב הלב שלהם טוב יחסית, למעט בעיית המסתם. עלות המהדק בשלב הזה - כ-30 אלף דולר מבלי להביא בחשבון עלויות אשפוז ושכר רופאים (בארה"ב).

בחדר הניתוח שבו מבוצע ההליך משתתפים, בין היתר, קרדיולוג התערבותי (מצנתר), אקו-קרדיולוג ורופאים נוספים. לאחר התקנת ה"מהדק" בצנתור רגיל, החולים ממשיכים לקבל את הטיפול התרופתי הסטנדרטי.

במחקר שבו נעשתה השוואה בין חולי אי ספיקת לב חמורה שעברו את הפרוצדורה החדשה לבין אלה שטופלו רק באמצעות תרופות, הושגו התוצאות הבאות: 151 אושפזו כמה פעמים במשך שנתיים שבהן היו במעקב שליווה את הניסוי והמחקר, 61 מהם נפטרו. לעומת זאת, באותו פרק זמן, רק 92 שעברו את השתלת הקליפ אושפזו עקב החמרה נוספת במצבם ו-28 מהם נפטרו.

יש לציין כי במחקר קליני קטן שנעשה בצרפת במהדק דומה, לא הושגו תוצאות חיוביות והרופאים שם קבעו שאין במהדק שום יתרון. אולם "ניו יורק טיימס" טרח להדגיש כי במחקר הצרפתי נכללו חולים רבים עם בעיות אי ספיקה פחות חמורה, הפרוצדורה נעשתה כנראה באופן פחות מיומן וכן שתכנון התרופות שנתנו לחולים לא היה אופטימלי, לעומת המחקר האחרון שממצאיו הוצגו בכנס הרפואי.

ד"ר גילברט טאג, מנתח לב במרכז הרפואי "מאונט סיני", אחד ממובילי המחקר הגדול, אמר כי "התוצאות הותירו אותנו אופטימיסטים באופן בלתי צפוי. מדובר במסר עוצמתי". ד"ר מת'יו וויליאמס, מנהל תכנית מסתמי הלב במרכז הרפואי-אוניברסיטאי NYU Langone, אף הגדיר את התוצאה: "game changer".

ד"ר הרמן הדגיש בשיחה עם כתבת "ניו יורק טיימס" ג'ינה קולטה כי לא לכל קרדיולוג יש המיומנות הדרושה להחדרת המהדק וכי מדובר בהליך קשה המחייב אימון רב. במהלכו, למשל, מצלמת אקו-קרדיוגרמה זעירה ממוקמת בוושט המנותח מאחורי הלב במטרה להראות לרופאים להיכן מגיע הצנתר עם המהדק. כמו כן, הפרוצדורה כולה נעשית כאשר הרופאים עוקבים דרך צילומי רנטגן ואקוקרדיוגרם אחרי מהלך הניווט לעבר המסתם, ההתמקמות שלו וכיצד הוא מהדק את המסתם הדו צניפי.

נושאים קשורים:  MitraClip,  אי ספיקת לב,  מהדק מיטרלי,  ניתוח לב פתוח,  חדשות,  צנתור
תגובות