חדשות

מחקר חדש שב ומזהיר: סכנת פציעות בהליכונים לפעוטות

יותר מ-230 אלף פעוטות הגיעו בין השנים 1990 ל-2014 לחדרי המיון בבתי החולים בארה"ב עקב פציעות שנגרמו מהליכונים המסייעים בלימוד הליכה

הליכון לפעוטות. סכנה בטיחותית גבוהה

מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר במהדורה המקוונת של Pediatrics, כתב העת לרפואת ילדים, מצביע על כך שיותר מ-230 אלף ילדים בני 15 חודש וצעירים יותר הגיעו בין השנים 1990 ל-2014 לחדרי המיון בבתי החולים בארה"ב עקב פציעות שנגרמו מהליכון דחיפה לתינוק, baby walker – מכשיר שהורים רבים סבורים כנראה כי הוא מסייע לפעוטות ללמוד ללכת ולהיות עצמאיים יותר. המחקר שב ומזהיר פעם נוספת את ההורים כי במכשיר הנפוץ הזה קיים סיכון בטיחותי.

ה"בייבי ווקר" מסייע לפעוטות להשיג תנועה מהירה יותר – בערך 1.20 מטר בשנייה, וכל זאת בטרם הם מוכנים לכך בהתפתחותם המנטלית. "ילדים בגיל הזה סקרנים ואינם מזהים סכנה", הזהיר מחבר דו"ח המחקר ד"ר גארי סמית, מנהל המרכז לחקר פציעות ומדיניות בבתי חולים לילדים. "פעוט שהוכנס לתוך ההליכון יחצה את חדר המגורים ויגיע למדרגות עוד לפני שהוריו יספיקו להגיב", אמר ד"ר סמית.

במחקר נמסר כי שכ-91% מהפציעות עקב שימוש במכשיר הזה הם בראש ובצוואר וכ-30% מהפציעות הסתיימו בזעזוע מוח או אפילו בסדק בגולגולת.

כמעט 75% מהפציעות נגרמו כאשר פעוטות שהושמו ב"בייבי ווקר" נפלו מהמדרגות. פציעות שכיחות נוספות: נפילה אל מחוץ להליכון ופציעות אחרות נגרמו משום שההליכון אפשר לפעוט גישה לחפץ או רהיט שלולא ההליכון לא היה מסוגל להגיע אליו. זה כולל גם מגע עם ברז מים חמים.

יש לציין כי האקדמיה האמריקאית לרפואת ילדים יצאה נגד ההליכונים כבר לפני כמה עשורים ומעת לעת האזהרה שלה מתפרסמת מחדש. הארגון אף קרא להטיל איסור על היצרנים, המוכרים והיבואנים של מכשירים אלה להכניסם לשוק בארה"ב, אבל ההליכונים ממשיכים להימכר בחנויות הגדולות.

מחברי המחקר ציינו כי יחסית לעבר, מספר הפציעות שנגרמו עקב שימוש ב"בייבי ווקר" אכן ירד באורח דרמטי מ-20,650 מקרים ב-1990 לכדי 2001 ב-2014 וזאת הודות לדרישות תקן בנושאי בטיחות שנכנסו לתוקף ב-2010. "חרף הירידה בשיעור הפציעות", הדגיש ד"ר סמית, "אנחנו עדיין רואים הרבה פציעות חמורות כתוצאה משימוש במוצר הזה".

ד"ר סמית, רופא ילדים במחלקות מלר"ד, טיפל בפציעות הקשורות ב"בייבי ווקר" מאז שסיים התמחות ב-1990 ולדבריו, "רבים מהפעוטות נפצעו באופן חמור מאוד". מחקר קודם שביצע הצביע על כך שאחת מכל עשר פציעות הסתיימה בסדקים בגולגולת.

המועצה האמריקאית לבטיחות מוצרים דיווחה שבין השנים 2004 ל-2008 אירעו גם שמונה מקרי מוות של פעוטות שנקשרו לשימוש ב"בייבי ווקר". בשלושה מקרים הפעוטות נפלו לבריכות שחייה או לאמבטיות ספא.

"ההורים", אמר ד"ר סמית בראיון ל-CBS, "נדהמים שהפעוט בהליכון מגיע כל כך מהר למצב מסוכן. לעתים קרובות אני שומע מההורים המגיעים לחדר המיון עם פעוט פצוע עקב שימוש בהליכון את המילים: 'דוקטור, עמדתי ממש לידו אבל הוא (או היא) נע בכזאת מהירות שלא הספקתי לעצור אותו'. יש הורים שמשגיחים היטב על הפעוט שלהם כאשר הוא משתמש בהליכון אבל הטעות שלהם היא שהם מאמינים שהמכשיר הזה בטוח לשימוש".

הוא המליץ באופן חד משמעי לא לקנות "בייבי וקר" ולמי שהמכשיר כבר נמצא ברשותו, לסלק ממנו את הגלגלים. "הכי טוב", אמר ד"ר סמית, "לחזור לשיטה הישנה: להניח את הפעוט על הרצפה, על הבטן ולאפשר לו בהדרגה לדחוף את עצמו, להתרומם, לזחול ובהמשך ללכת בכוחות עצמו".

נושאים קשורים:  הליכון,  "בייבי ווקר",  הליכון לפעוטות,  סכנה בטיחותית,  סכנת פציעות,  מיון ילדים,  חדשות
תגובות
אנונימי/ת
27.09.2018, 10:37

יש מישהו שעוד בכלל משתמש בזה? כבר שנים ידוע שזה לא תורם לשום דבר