מאמרים

השימוש בטכנולוגיית הדמיה תלת ממדית בזמן אמת בצנתורי הגוף

פריצת הדרך האחרונה בתחום הרדיולוגיה הפולשנית מאפשרת אבחון וניווט מדויקים בחדרי הצנתורים בזמן אמת ומובילה לטיפול יעיל יותר, מקצועי יותר ובטוח יותר

מאת ד"ר זלמן יצחקוב, מנהל היחידה לרדיולוגיה פולשנית במרכז הרפואי ע"ש שמיר (אסף הרופא)

אנגיוגרפיה היא חיבור של צמד המילים "אנגיו" שפירושה כלי דם ביוונית ו"גרפיה" שפירושה רישום. יחד הן יוצרות את הביטוי "הדגמה של כלי הדם", שהוא פירוש התחום שבו אנו עוסקים. בעבר הרחוק התנהל תחום האנגיוגרפיה כתחום אבחוני של מחלות כלי דם, אך ככל שעבר הזמן, נכנסו לשימוש טכנולוגיות שאפשרו גם טיפול בכלי הדם והתחום הפך מאבחוני לטיפולי.

בעקבות שינויים אלו, עודכן שמו של התחום והוא נקרא "רדיולוגיה פולשנית". תחת תחום זה מאוגדות כיום שיטות טיפוליות מתקדמות בכלי הדם וביתר איברי הגוף השונים. הרדיולוגיה הפולשנית הינה תת-תחום בדימות הרפואי (רנטגן) המאפשר, בסיוען של טכנולוגיות דימות שונות כגון מכשיר השיקוף, CT, US, MRI, לטפל במצבים רפואיים שונים. תת תחום הדימות הפולשני כולל צנתור של כלי הדם השונים כולל המוח, איברי הבטן, גפיים ואיברים אחרים, למעט הלב.

המרכז הרפואי שלנו נמצא בחוד החנית של פריצת הדרך הטכנולוגית הזאת, ולאחרונה רכשנו מערכת שיקוף חדישה - Artis Q - בעלת חומרה ותוכנה מתקדמים המאפשרים הפחתה משמעותית של הקרינה. בין מגוון האפליקציות התורמות לאבחון וטיפול מיטבי, קיימת אפשרות לרכישת צילומים בדומה למכשיר ה-CT ויצירת הדמיה תלת ממדית של כלי הדם והאיברים השונים. מדובר בפריצת דרך בתחום הטכנולוגיה התלת ממדית, המאפשרת אבחון וניווט מדויקים בחדרי הצנתורים בזמן אמת, ומאפשרת טיפול יעיל יותר, מקצועי יותר ובטוח יותר. אפשרות נוספת היא שימוש בבדיקה קודמת שבוצעה במכשיר ה-CT או ה-MRI והטמעתה במערכת השיקוף. השימוש בבדיקות הקודמות מאפשר לנו, המצנתרים, לנווט בזמן אמת תוך שימוש בבדיקות קודמות וללא הצורך לבצע בדיקה נוספת. יתרונה של הטכנולוגיה הוא הגברת הבטיחות והיעילות, הפחתת הצורך בשיקוף ובחומר ניגוד וקיצור זמן הפעולה.

במרכז הרפואי שלנו נעשה שימוש בטכנולוגיה חדישה זו במספר תחומים, והבולטים שביניהם הם צנתור ערמונית ואונקולוגיה התערבותית:

צנתור ערמונית

בשנים האחרונות חל מפנה בטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית. כיום, בנוסף לשיטות הקיימות, ניתן להיעזר בטכנולוגיה זו כדי לנווט אל עורקי הערמונית באגן, עורקים קטנים מאד הדורשים מיומנות צנתור גבוהה ביותר. לאחר הכניסה וזיהוי ודאי של העורקים מבוצע תסחוף (חסימה) של העורקים ובמהלך הימים הבאים הערמונית מתכווצת ובכך מאפשרת שיפור במעבר שתן.

לעיתים קיימים בעורקי הערמונית עורקיקים מגשרים לאיברים סמוכים ונדרש ניווט מדויק וחסימת עורקי הערמונית ללא פגיעה באיברים סמוכים. סריקה מתקדמת ובניית תמונה תלת ממדית מאפשרים לנו זיהוי ודאי של העורקים תוך הבנה טובה יותר של העץ העורקי באגן ומגדילים את הסיכוי לקבלת תוצאה מיטבית.

אונקולוגיה התערבותית

הניסיון שנצבר במרכז הרפואי שלנו בשנים האחרונות בתחום האונקולוגיה הפולשנית-התערבותית מאפשר לנו לבצע חסימה בגידולים מסוימים יממה לפני הניתוח להסרתם. היתרון הוא ניתוח "יבש" שבו כמעט אין איבוד דם. כיוון שלגידולים יש בדרך כלל מספר רב של עורקים פרזיטרים המזינים אותם, חשוב לנו לסגור את כולם טרם הניתוח. גם במקרה זה, ביצוע סריקה מתקדמת ובניית תמונה תלת ממדית לזיהוי העורקים מאפשרים ניווט מוצלח לתוך כל עורק וחסימתו באופן המאפשר ביצוע מיטבי של הניתוח.

בקצב שבו מתפתחת הטכנולוגיה הרפואית בעולם, נדמה כי יהיה זה עניין של שנים בודדות עד שטכנולוגיה חדישה יותר תפרוץ לשוק ותאפיל על קודמתה. כבר כיום קיימים בשוק פיתוחים שונים שחלקם כבר בשימוש - החל מצנתרים המכילים חיישנים המאפשרים לנווט בדומה למערכת ה- GPS וכלה ברובוטים המסייעים לרופא לשלוט בהם מרחוק ולצנתר בדיוק רב. לפני מספר שבועות אף התבשרנו על קסדת מנתחים, הדומה לקסדת טייסים, אשר מקרינה לרופא תמונה תלת ממדית, המאפשרת למנתח להגיע לדיוק מרבי במהלך הניווט והניתוח. לא מן הנמנע כי טכנולוגיה זו תוכל לשרת בעתיד את הרופא המצנתר ותסייע בזמן אמת בטיפול. עם התקדמות טכנולוגית הבינה המלאכותית, יוכלו מחשבים לסייע לנו בפעולת הצנתור ולאפשר ניווט מדויק בגופו של המנותח בשלט רחוק, מה שיפחית עוד יותר את השימוש בקרינה וחומרי ניגוד.

לפרטים נוספים ניתן לפנות לד"ר זלמן יצחקוב במייל: [email protected]

נושאים קשורים:  מאמרים
תגובות