חדשות

מחקר ממכון ויצמן: "חינוך מחדש" לגן p53 לדיכוי תאים סרטניים

החוקים הצליחו להשתיק את הגן p53 בפיברובלסטים תומכי סרטן ובעקבות זאת לגרום להם לאבד את התכונות המעודדות סרטן ולבלום התפתחותו

הדמיה של הגן P53

כאשר מתפתח גידול סרטני, הוא עלול לגרום ל"בגידה" מצד הגן p53 הממלא בדרך כלל תפקיד מרכזי דווקא בהגנה על הגוף. מחקר שנעשה במכון ויצמן ופורסם בחודש שעבר ב"רשומות האקדמיה האמריקאית למדעים" (PNAS), העלה כי "בגידת" הגן הזה יכולה להתבטא בדרכים רבות יותר מכפי שחשבו עד כה.

הגן p53 נמצא בכל תא בגוף ובדרך כלל הוא תורם למניעת סרטן: מפקח על מנגנוני ההגנה השונים של התא, ואם אלה נכשלים, הוא לעתים הורג את התא. אולם, אצל כמחצית מחולי הסרטן, הגן p53 הנמצא בתאים הסרטניים מכיל טעויות גנטיות (מוטציות) הגורמות ליצירת חלבון שלא רק שאיננו מדכא את הסרטן אלא אף מאפשר לו להתפשט עוד יותר.

מלבד תאים סרטניים, מכיל הגידול הממאיר גם תאים שאינם סרטניים. אלה נקראים "מיקרו-סביבה של הגידול". בשלבים הראשוניים של התפתחות הסרטן, המיקרו-סביבה עוינת לגידול הממאיר.

פרופ' משה אורן מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא ומדענים אחרים מצאו במחקרים קודמים כי החלבון שמייצר p53 בתאי המיקרו-סביבה תורם לעוינות זו ומנסה לבלום את הסרטן. "כנראה המאמץ ההגנתי מצליח לרוב, אחרת אנשים היו חולים בסרטן בשכיחות גדולה בהרבה ממה שידוע כיום", אומר פרופ' אורן. "אולם, כאשר הסרטן מתקדם והופך לממאיר יותר, המיקרו-סביבה משתנה בהדרגה. המדענים קוראים לתהליך זה 'חינוך': הגידול המתפתח מגייס את המיקרו-סביבה לטובתו ובמקום לעצור את הסרטן, קבוצת התאים המכונה מיקרו-סביבה הופכת את עורה, למעשה בוגדת, ומאפשרת לסרטן להתפשט עוד יותר. בין היתר מגויסים לשם כך תאי הפיברובלסט, המספקים את הדבק שמייצב את מבנה הרקמה".

המדענים מכנים תאים מגויסים אלה "פיברובלסטים תומכי סרטן": במקום לקרוא לעזרתה של המערכת החיסונית כדי לבלום את הסרטן, הם מתחילים להפריש חומרים המעודדים את צמיחתו של הגידול הישרדותו.

המחקר החדש שעליו דווח ב-PNAS וגם הוא בוצע במעבדתו של פרופ' אורן, בשיתוף מדענים נוספים במכון ויצמן, הראה כי ה"חינוך" של המיקרו-סביבה "מקלקל", בין היתר, גם את ה-p53. כאשר הסרטן מתקדם, מבצע החלבון שבתאי הפיברובלסט "עריקה" לשורות האויב הממאיר. אמנם, הוא איננו נושא מוטציות – בניגוד לְמה שקורה בתאים הסרטניים עצמם – אך אופיו בכל זאת משתנה כך שהוא מפסיק לבלום את הסרטן ומתחיל לסייע להתפשטותו.

במחקר, שהוביל ד"ר שאראת צ'נדרה ארנדקר (פוסט דוקטורט) בשיתוף פרופ' בנימין גיגר וכן פרופ' יוסף ירדן וד"ר איגור אוליצקי מהמחלקה לבקרה ביולוגית, הראה הצוות כי השתקת הגן p53 בפיברובלסטים תומכי סרטן, ובעקבותיה היעדר החלבון p53, גרמה לתאים אלה לאבד את התכונות המעודדות סרטן ולהתנהג כמו פיברובלסטים רגילים.

השפעת ה-p53 בתאי פיברובלסט על נדידת תאי סרטן: תאים סרטניים (אדום מגנטה) נודדים לכיוון פיברובלסטים תומכי סרטן (צהוב) המבטאים את הגן p53 (שמאל); הנדידה פוחתת (מרכז) כאשר מושתק ה-p53 בפיברובלסטים; כאשר מוסיפים לתרבית התאים חומרים שמפרישים הפיברובלסטים תומכי הסרטן, חוזרת הנדידה לאיתנה (ימין)

כמו כן גילו שהשתקת ה-p53 בפיברובלסטים הפחיתה את הנדידה של תאים סרטניים סמוכים – שינוי בעל חשיבות מכרעת, מפני שנדידה פולשנית תורמת להתפשטות גרורות הסרטן בגוף. בנוסף, השתקת p53 בפיברובלסטים תומכי סרטן, הפחיתה משמעותית את יכולתם של תאים אלה לסייע להתפתחות סרטן בעכברים.

במחקר השתתפו עוד ד"ר נועה פירט, ד"ר יאיר אלישע וד"ר נישנט בלוגטי נטראג', כולם ממכון ויצמן, ופרופ' ולטר אוליצקי וד"ר הייקו ון-דר קויפ המנוח, לזכרו הוקדש המאמר, מהמכון לפרמקולוגיה קלינית בשטוטגרט, גרמניה.

פרופ' אורן: "החיפוש אחרי דרכים 'לחנך מחדש' את ה-p53 הבוגדני בתאי המיקרו-סביבה של הגידול – כלומר לגרום לו שיחזור לדכא את הסרטן – עשוי להוביל לפיתוח טיפולים המכוונים ישירות למיקרו-סביבה במקום אל התאים הסרטניים עצמם. בשנים האחרונות גברו המאמצים לפתח גישות טיפוליות הממוקדות במתרחש במיקרו-סביבה. מאחר שהמיקרו-סביבה מתפתחת לאט יותר מאשר הגידול הנגוע במוטציות, יש לקוות שגישות אלו יפתחו חלון הזדמנויות חדש לטיפולים יעילים עבור חולי סרטן".

נושאים קשורים:  גן P53,  תאים סרטניים,  פיברובלסטים,  חקר הסרטן,  מכון ויצמן,  פרופ' משה אורן,  תאי הפיברובלסט,  חדשות
תגובות