יום הזיכרון לשואה ולגבורה

מחקר חדש: "נולדו באושוויץ ושרדו - הניצחון על הרוצחים"

מחקר שמתפרסם ב-IMAJ מציג נתונים רפואיים על ילודים ואמהותיהן, אסירות במחנות ההשמדה והריכוז, שילדו תינוקות ועל אף תת התזונה והמחלות, האריכו ימים

אסירות במחנה הריכוז אושוויץ- בירקנאו

מחקר חדש שנעשה בידי שני חוקרים באוסטרליה מחזק שוב את התיאוריה לפיה תזונת האם בהריון משפיעה במידה רבה מאוד על בריאות הילוד, לאורך כל חייו.

במקרה זה המחקר הוכיח כי ילודים לנשים יהודיות שסבלו מתת תזונה חמורה כאשר היו אסירות במחנות ההשמדה והריכוז וילדו בהם תינוקות בחודשים האחרונים של מלחמת העולם השנייה, הושפעו לרעה מהמצב התזונתי הרעוע והם סובלים כיום מתסמונת מטבולית ומחסר מינרלים בעצמות. האמהות שרדו וחלקן אף האריכו חיים לעשורים ה-9 וה-10 שלהן.

דו"ח על המחקר תחת הכותרת "נולדו באושוויץ ושרדו: הניצחון על הרוצחים" מתפרסם במלואו בגיליון אפריל של ירחון ההסתדרות הרפואית, באנגלית - IMAJ.

שני החוקרים הם ד"ר לרפואה ג'ורג' ווייסץ (Weisz) מאוניברסיטאות ניו אינגלנד וניו סאות' וולס בסידני וד"ר קונרד קוויט (Kwiet), היסטוריון מאוניברסיטת סידני  והמוזיאון היהודי בסידני.

המחקר התבסס על נתונים שנאספו מתוך ארכיונים של המחנות והארכיון הבינלאומי בגרמניה שבו רוכזו תיקים על פושעי המלחמה הנאצים ובנוסף על ראיונות בטלפון ובסקייפ שנעשו עם 12 אנשים שנולדו במחנות.

שני מרואיינים שגם סיפרו על אמהותיהם (בנוסף לדו"חות רפואיים שהשתמרו מתקופת שהותן במחנות) נולדו במחנה ההשמדה אושוויץ, אחד בבוכנוואלד, ארבעה בדכאו, שלושה במטהאוזן ואחד במחנה ריכוז ועבודת כפייה סט.פלטן באוסטריה. החוקרים ציינו בדו"ח רק שמות פרטיים של האמהות והילודים.

אחת משתי האמהות שילדו באושוויץ היתה אישה מהונגריה ששהתה במחנה שישה חודשים, צרכה 400 קלוריות ביום, עבדה בעבודות כפייה ובמטבח, שימשה לניסויים רפואיים, ביניהם הפלה. הרופאים הנאצים הזריקו לרחמה חומר רעיל כדי להשרות הפלה, אלא שבמקום זאת היא החזיקה מעמד וילדה תינוקת באחד מביתני המחנה. לאחר ששוחררה, חזרה להונגריה והיגרה לארה"ב. היא אובחנה שם עם אוסטיאופורוזיס ומחלת מרפקים ניוונית, ובהמשך חלתה בסרטן גרורתי ברחם. היא מתה בגיל 73. בתה, שנולדה בסוף דצמבר 1944 במשקל 1 ק"ג, חלתה בילדותה ברככת, עם עיוותים ברגליים, החלה לעמוד רק בגיל שלוש  וללכת בגיל חמש שנים ועברה טיפולים רפואיים שונים בארה"ב. השכלתה: הוראה לגיל הרך וספרנות.

האם השנייה, גם היא מהונגריה, נשלחה לאושוויץ שבעה חודשים לפני שהמחנה שוחרר. היא ילדה בדיוק ביום השחרור, ב-27 בינואר 1945, חזרה להונגריה, אובחנה עם אוסטיאופורוזיס ומחלת מפרקים ניוונית מתקדמות בעמוד השדרה. בגיל 88 נפטרה. התינוקת שלה נולדה במשקל 1 ק"ג. בגיל שבעה חודשים היה משקלה 4 ק"ג. היא סבלה מרככת, הגיעה לגובה של 165 ס"מ ורכשה תואר בהנדסה הידראולית.

על האמהות האחרות שילדו במחנות אחרים בין תחילת דצמבר 1944 לסוף אפריל 1945, כלומר סמוך לסיום המלחמה, אין מידע מלא לגבי משקל התינוקות שילדו ולגבי אלה שקיים, הוא נע בין 1.5 ק"ג ל-3.5 ק"ג. גובה התינוקות ששרדו נע בין 162 ס"מ ל-182 ס"מ. שלושה בנים הגיעו ל-182-180 ס"מ ושלוש בנות, מתוך 12 הילדים, הגיעו לגובה 152-150 ס"מ.

המחלות שאובחנו אצל הילודים: סוכרת, היצרות עמוד השדרה, מחלות עצם אחרות, תסמונת מטבולית, סרטן הערמונית, מזותליומה, עיוות בעמוד השדרה, מחלה ביותרת בלוטת התריס, אוסטיאופורוזיס 2.4T פורוזיס ופורוזיס T2.1 וכן מחלת לב.

ארבעה מהם קיבלו PhD בכימיה, היסטוריה, פילוסופיה, אחד הוא רופא, אחד בעל תואר שני בשפות, אחד התמחה בהיסטוריה של הניהול, אחד מורה ללשון זרה ואחד בעל תואר במשפטים.

שלוש יולדות האריכו ימים יותר מהאחרות – שתיים נפטרו בגיל 96 ואחת עודנה חיה והיא בת 96. האחת עברה את המחנות טרזינשטט, אושוויץ, פרייבורג ומטהאוזן, איבדה את שיניה במחנה ולא ידוע אם יש לה אוסטיאופורוזיס. היולדת השנייה ילדה את בנה בצריף המחנה, לא היה לה חלב-אם ולא ידוע אם יש לה אוסטיאופורוזיס. השלישית עברה את אושוויץ והגיעה לדכאו, שם עבדה במפעל לייצור נשק ותחמושת. האחרות נפטרו בגילאים: 90 (כשילדה משקלה היה 35 ק"ג וגופה ייצר חלב) 84 ,82, 78, 68.

המאמר מספר גם על  "קומנדו ההריוניות" – שבע נשים יהודיות מהונגריה שהיו כלואות במחנההמשנה של דכאו, בדצמבר 1944. ה"קאפו" היהודיה הצליחה להעביר למחנה רופא מיילד שהיה כלוא במחנה הגברים, ד"ר ארנו וואלדז, כדי לסייע בלידות. הוא קיבל מספיק מזון כדי לשרוד וגם להתאושש באופן מלא מהתקופה הקשה שעבר קודם לכן. הוא קיבל מים חמים, מגבות, סכינים וחומר חיטוי כדי שהלידות יצליחו. סיפור הפרשה מצוי בארכיון הצבא האמריקני.

נושאים קשורים:  חדשות,  הריון בתת תזונה,  מחנות ריכוז,  תזונה בהריון,  יום הזיכרון לשואה ולגבורה
תגובות