חדשות

תקנות חדשות של משרד הבריאות: מטופלי קנאביס רפואי יוכלו לנהוג

המשרד פירסם תקנות חדשות לפיהן מי שמשתמשים בקנאביס רפואי יוכלו לנהוג בהגבלות שונות, ביניהן שעברו לפחות 3 שעות מהעישון

קנאביס רפואי בישראל (צילום: הדס פרוש / "פלאש 90")

משרד הבריאות פרסם אתמול (ד') תקנות חדשות, לפיהן מטופלים בקנאביס רפואי יוכלו לנהוג, בתנאי שיחלפו 3 שעות מאז שנטלו את הקנאביס בעישון או באידוי. בכל שיטת צריכה אחרת, כמו שמן קנאביס או עוגיות, עליהם להמתין 6 שעות עד שיוכלו לנהוג. מטופלים ששתו אלכוהול יצטרכו לחכות 12 שעות מנטילת הקנאביס עד לנהיגה.

על התקנות חתום ראש הממשלה בנימין נתניהו בתוקף תפקידו כשר הבריאות. הן ייכנסו לתוקף בתוך 30 יום.

תנאים נוספים המפורטים בתקנות ומגבילים את ההיתר למשתמשי קנאביס הרפואי לנהוג: עליהם להיות תחת מעקב רופא החתום על רישיון השימוש בסם. נאסר עליהם ליטול במקביל חומרים אחרים המוגדרים כמסוכנים. התקנה מגבילה את מינון הקנאביס הרפואי שיאפשר למטופלים לנהוג: עד 50 גרם לחודש בריכוז חומר פעיל נמוך מ-15%. או עד 40 גרם לחודש בריכוז חומר פעיל של 20-16%.

עד עתה נאסר על מטופלי קנאביס רפואי לנהוג, כי החוק הגדיר כ"שיכור" כל מי שבגופו נמצא סם מסוכן, תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן או מי שנתון תחת השפעת סם מסוכן. הקנאביס על כל הנגזרות והרכיבים שלו הוגדרו בפקודת הסמים כחומרים מסוכנים.

רק עתה, עם פרסום התקנות, מימש למעשה שר הבריאות סמכות המוקנית לו להחריג קנאביס מהרשימה. לפני כן המצב היה שמטופל בקנאביס רפואי נדרש להצהיר כי הוסבר לו ש"חל איסור חוקי לנהוג כל עוד הוא מטופל בקנאביס". על הרישיון לשימוש בקנאביס רפואי כתוב: "בעת השימוש בסם המסוכן חל איסור מוחלט על ביצוע פעולות הדורשות ריכוז, לרבות נהיגה והפעלת ציוד מכני כבד".

התקנות החדשות שינו אפוא את המצב. בישראל, על פי נתוני משרד הבריאות, למעלה מ-30 אלף בעלי רישיון לשימוש בקנאביס רפואי, נוכח מצבם הבריאותי (חולים בסרטן ובמחלות אחרות המתבטאות בכאב). חלקם התלוננו על כך שנאסר עליהם לנהוג גם כשאינם תחת השפעת הסם ואף פנו כמה פעמים לבתי משפט בניסיון לבטל את האיסור. השופטים, שדחו את עתירותיהם, קראו עם זאת למשרד הבריאות ולמחוקק להתייחס לקושי זה שניצב בפני אותם חולים.

עתה, נמסר בהודעת משרד הבריאות עם פרסום התקנות החדשות, כי הוסרה פליליות מהמטופלים שעד כה היו למעשה "עבריינים בעל כורחם".

ברשימת החומרים המסוכנים האחרים שמותרת למשתמשים בהם, מעתה, גם נהיגה, נכללים גם החומרים הבאים: מתאדון, בופרנורפין, קודאין (ההגבלה – עד למינון של 20 מ"ג ביום ובמינון גבוה רק לאחר 12 שעות מנטילת החומר התרופתי), מתילפנידאט (ניתן לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אבל בהגבלת המינון).

בהקשר לקנאביס רפואי, מזהים גורמים המסייעים לשמירת זכויות המטופלים, קשיים באכיפה בפועל של התקנות. למשל: שוטר תנועה שיעצור נהג הנוטל חומר זה לא יוכל לדעת מתי המטופל צרך את הקנאביס הרפואי. אין גם יכולת לוודא את רמות החומר הפעיל באחוזים, במנה הספציפית שנטל המטופל הספציפי בשעות שלפני שהתיישב ליד ההגה.

העמותה לקידום זכויות המטופלים בקנאביס רפואי ציינה בתגובתה לפרסום התקנות כי שיעור המטופלים במינון העולה על 40 גרם בחודש הוא משמעותי, וכמותו גם שיעור המטופלים בקנאביס רפואי המשתמשים בחומר זה בנוסף לתרופה נרקוטית אחרת. "לפיכך התקנות הלכה למעשה לא חלות על לפחות רבע מהמטופלים בקנאביס רפואי".

הודעת דובר משרד הבריאות על התקנות אומרת כך:
"על פי התקנות נהגים שמקבלים טיפול מסודר בתרופות שהוגדרו עד כה כ-"חומרים מסוכנים״ ונאסרה עליהם נהיגה באופן גורף, יוכלו במגבלות המסוימות המפורטות בתקנות לנהוג ובכל מקרה אסור להם לנהוג תחת השפעת הסם

"חשוב להדגיש: אין מדובר במתן היתר לנהוג תחת השפעת סמים מסוכנים. מדובר אך ורק בהסרת הפליליות ממצבים מסוימים שעד עתה היו בבחינת עבירות. בכל מקרה אין היתר לנהוג אם קיימת מניעה לנהיגה הנובעת מנסיבות פרטניות של הנהג - כאלו שעלולות לפגוע ביכולתו לנהוג - גם אם התמלאו שאר התנאים שנקבעו בתקנות.

"פרסום התקנות עתה חשוב כדי להסיר פליליות ממטופלים שהפכו להיות ״עבריינים בעל כורחם״ לאור נוסח הוראות פקודת התעבורה בנוסחה הקודם." משרד הבריאות גם הבהיר כי "מי שמשתמש במריחואנה אין לו היתר לנהוג כיוון שזה סם לא חוקי".

בכל מקרה, נדרש המשתמש בקנאביס הרפואי לפעולה אקטיבית, וזאת כדי להסדיר את עניין הרישיון לנהוג בתקופת השימוש בחומר הזה. "הפעולה הנדרשת היא להצהיר על הטיפול כאשר מבקשים רישיון נהיגה ולהיוועץ ברופא המטפל בנוגע לרישיון נהיגה קיים, למי שמטופל עתה גם ב-"חומר המוגדר כמסוכן״.

התקנות המלאות

נושאים קשורים:  חדשות,  קנאביס רפואי,  תקנות,  עישון,  נהיגה,  חומרים מסוכנים,  סמים