חדשות

פרופ' אלי סומך פרש מ"וולפסון" ויחל לכהן כמנהל אגף הילדים ב"מעיני הישועה"

בכנס מיוחד שהתקיים ב"וולפסון" בנושא חיסונים לרגל פרישתו של פרופ' סומך הציגו מומחים מהארץ ומהעולם מחקרים עדכניים; פרופ' סומך: "היתה לנו כאן נבחרת חלומות"

פרופ' אלי סומך (שני מימין) בכנס הפרישה מ"וולפסון" (צילום: פרטי)

פרופ' אלי סומך, שפרש מתפקידו בבית החולים "וולפסון", יתחיל בתפקיד חדש כמנהל אגף הילדים בבית החולים "מעייני הישועה" בבני ברק. בבית החולים "וולפסון" ערכו לכבודו בשבוע שעבר כנס מיוחד, שעסק בנושאי החיסונים.

פרופ׳ סומך שימש כמנהל החטיבה לרפואת ילדים והיחידה למחלות זיהומיות בילדים ב"וולפסון", ובנוסף סגן דיקן בית הספר לרפואה של אוניברסיטת תל אביב.

תפקידיו הציבוריים כללו בין היתר: יו"ר החוג למחלות זיהומיות בילדים, יו"ר ועדת הפוליו בעת אירוע התפרצות הפוליו ויו"ר האיגוד לרפואת ילדים בשנים 2016-2012.

פרופ' סומך: "אל תתביישו לשנות עמדות או נוהלי טיפול. הביטו בגובה העיניים לא רק לחולים ולמטופלים, גם בעמיתים הזוטרים וכמובן לאחיות, כי מהם יוצאת חוכמה"

בכנס, שהתקיים באולם הכנסים של המרכז הרפואי "וולפסון" ושהיה מלא עד אפס מקום, נכחו עמיתיו של פרופ' סומך מחטיבת הילדים, רופאים, אחיות ועובדי מנהל ומשק, חברי הנהלת בית החולים ואנשי צוות רפואי מכל רחבי הארץ.

פרופ' אילן דלאל, מנהל מחלקת הילדים, ד"ר ישקה קלטר, ד"ר בתיה סלע-רזון, נציגת המתמחים לדורותיהם בחטיבת הילדים וד"ר דיאנה טשר, הממלאת את מקומו של פרופ' סומך בניהול היחידה למחלות זיהומיות בילדים, נשאו דברי ברכה.

פרופ' סומך לא הסתיר התרגשותו באירוע ואמר: "את מרבית צעדיי ברפואת ילדים עשיתי במקום הזה שהיה לי לבית במשך שנים רבות. חשוב לי לומר לכם, כי אין לאף אחד מונופול על הידע ועל החוכמה הרפואית. לכן - הקשיבו לעמיתים שלכם. אל תתביישו לשנות עמדות או נוהלי טיפול. הביטו בגובה העיניים לא רק לחולים ולמטופלים, גם בעמיתים הזוטרים וכמובן לאחיות, כי מהם יוצאת חוכמה".

הוא הוסיף: "הצלחנו כולם ביחד, בזכות הצוות הוותיק והצעיר, למרות התנאים הפיזיים הקשים ונתוני הפתיחה הלא מעודדים, לבסס כאן ב'וולפסון' חטיבת ילדים לתפארת, עם מוקדי מצוינות ברמה ארצית ובינלאומית. התמזל מזלי והייתה לי הזכות לעבוד ביחידה למחלות זיהומיות יחד עם ד"ר מיכל שטיין ועם ד"ר דיאנה טשר. יחד עם סיגל וטורי מזכירת היחידה הייתה לנו כאן נבחרת חלומות".

בהרצאתו, תחת הכותרת "המסתורין שמאחורי ההשפעה הלא ישירה של החיסונים", הציג פרופ' סומך נתונים לפיהם חיסונים נגד חצבת, BCG, והחיסון החי המוחלש לפוליו מביאים לירידה בתמותה שהיא גדולה הרבה יותר ממה שהיה צפוי רק בשל ההגנה מהמחלות הספציפיות הללו.

פרופ' אליזבת מילר, ראש המחלקה לחיסונים מהמרכז למחלות זיהומיות באנגליה, סיפרה על הניסיון הייחודי שנצבר באנגליה במניעת מחלות הנגרמות על ידי זני מנינגוקוקוס C ו-B לאחר הכנסת החיסונים הללו לתכנית החיסונים השגרתית במדינה זאת.

פרופ' יעקב בורנשטיין, מנהל מחלקת נשים ויולדות במרכז הרפואי לגליל בנהריה ומשנה לדיקן הפקולטה לרפואה של אוניברסיטת בר-אילן בגליל, תאר את האפקט המרשים של החיסונים כנגד פפילומה - הן במניעת תחלואה טרום סרטנית והן בירידה בהופעת היבלות באיברי המין. הוא הזכיר גם את גל השמועות הבלתי מבוססות לגבי בטיחות החיסון ואת הצורך בתשובה מדעית הולמת לטענות הללו.

ד"ר עידו סומך, הנמצא בהשתלמות באוניברסיטת לודוויג מקסימיליאנס במינכן, תאר את מהלך זיהויו של פגם גנטי הגורם לחסר חיסוני, ממיטת החולה למעבדה ובחזרה לטיפול הקליני.

פרופ' רון דגן הרצה על החיסון לשעלת תחת הכותרת "מה למדנו מהקופים?" והראה באמצעות מודל נסיוני בקופים כי החיסון הקיים לשעלת איננו יכול להעניק חסינות עדר, ועל כן יש צורך במנות דחף, כולל במנת דחף בהריון, כדי להקטין את התחלואה והתמותה משעלת.

ברב-שיח שנושאו היה ההתנגדות לחיסונים השתתף גם ד"ר גיל צ'פניק, ממכבי שירותי בריאות ועמותת "מדעת", שהתמקד בהתמודדות עם התנגדויות ברשתות חברתיות.

נושאים קשורים:  חדשות,  פרופ' אלי סומך,  המרכז הרפואי וולפסון,  פרישה,  חיסונים,  המרכז הרפואי "מעייני הישועה"
תגובות