חדשות

מחקר אמריקאי: חלקיקי מתכות רעילים נשאפים כחלק מאדי סיגריות אלקטרוניות

מחקר ב"ג'ונס הופקינס" מצא חלקיקי מתכות רעילות, ביניהן עופרות, שזולגות מסלילי החימום בכמה מסוגי הסיגריות האלקטרוניות

סיגריה אלקטרונית (צילום: אילוסטרציה)

כמויות משמעותיות של חלקיקי מתכות רעילות, ביניהן עופרות, זולגות מסלילי החימום בכמה מסוגי הסיגריות האלקטרוניות הפועלות על שיטת האידוי וחלקיקים של המתכות נמצאו בתרסיסים (אירוסולים) שהמעשנים שואפים; כך התגלה במחקר חדש שבוצע בבית הספר לבריאות הציבור של אוניברסיטת "ג'ונס הופקינס" ושפורסם בסוף השבוע שעבר ב-Environmental Health Perspectives.

צוות המחקר דיווח, כי הממצאים התגלו בסיגריות אלקטרוניות שבהם השתמשו 56 מעשנים. הם נתבקשו לעשן סוגים שונים של סיגריות אלקטרוניות חדישות, הפועלות על עקרון שאיפת אדי החימום. התברר, כי הסיגריות מייצרות תרסיסים שמכילים רמות גבוהות של חלקיקים שיש בהם פוטנציאל לגרימת נזקי בריאות כאשר הם נשאפים לריאות המעשן. ביניהם: חלקיקי עופרת, כרום, מנגן ו/או ניקל.

שאיפה של אירוסולים המכילים חלקיקי מתכות אלו נקשרו לנזקים קשים לריאות, לכבד, למערכת החיסונית, למערכת הקרדיווסקולרית ולסרטן.

ל-FDA יש סמכות לרגולציה על המוצרים הללו, אבל היא עדיין לא החליטה כיצד לבצע זאת בפועל, ציינו עורכי המחקר בדו"ח שפרסמו. ייתכן שעתה, בעקבות ממצאי המחקר החדש, ה-FDA תוכל למקד את תשומת לבה לסיכונים שבסיגריות אלקטרוניות, שצעירים ובני נוער לא מעטים מפתים לעשן במקום סיגריות רגילות.

ד"ר אנה מריה רול, מדענית במחלקה לסביבה בריאה בג'ונס הופקינס, שהיתה החוקרת הראשית במחקר, ציינה כי רצוי מאד שכל הגורמים הנוגעים בדבר, לרבות יצרני הסיגריות האלקטרוניות והמעשנים עצמם, יידעו על סכנת הדליפות של אירוסולים אלו כתוצרי לוואי של האדים החמים מכילי הניקוטין שהם צורכים.

סיגריה אלקטרונית טיפוסית פועלת על עקרון החימום והאידוי - זרם חשמלי שמופק מסוללה קטנה עובר דרך סליל מתכת כדי לחמם את "מקלון" הניקוטין הנוזלי. בתהליך הזה נוצרים התרסיסים, או האירוסולים, שהם תערובת של חומרים שונים. הסיגריות החדישות הללו פופולריות בארה"ב. סקר שנערך בשנה שעברה בקרב בני נוער, תלמידי כתות ח' עד י"ב, העלה כי 1 מכל 6 מהם עישנו סיגריה אלקטרונית לפחות ב-30 הימים שקדמו לעריכת הסקר. הסקר מומן בידי מכון המחקר הלאומי האמריקני העוסק בנושאי שימוש לרעה בתרופות ובסמים (National Institute on Drug Abuse ).

הפופולריות של סיגריות אלקטרוניות מבוססת על התפיסה כי שאיפת האדים של ניקוטין נוזלי איננה מזיקה, אבל נותן תחושה למעשן כאילו הוא שואף לריאותיו עשן טבק, אבל ללא טבק.

דיון בכנסת: "למנוע מקרי מוות עתידיים"

בתוך כך, לקראת דיון שצפוי היום (ב') בוועדה המיוחדת של הכנסת למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול שיעסוק במיסוי מוצרי טבק, קראה האגודה למלחמה בסרטן לממשלה ולח"כים "למנוע מקרי מוות עתידיים מסרטן, וזאת באמצעות העלאת המסים על מוצרי הטבק". בפנייה צוין כי "למעלה מ-20% מכל מקרי המוות מסרטן קשורים לטבק".

האגודה קוראת בפנייתה "לקובעי המדיניות" להעלות את המיסוי כאסטרטגיה מרכזית להפחתת מקרי המוות מסרטן. "הוכח כי מיסים ומחירים גבוהים הם הגורם היעיל ביותר לעידוד מעשנים להפסקת עישון ולמניעת התחלת עישון והתמכרות אליו, בקרב הנוער. אלא שבישראל המיסוי על מוצרי הטבק, בייחוד על טבק לגלגול וטבק לנרגילה, נמוך מדי".

מירי זיו, מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן, אמרה: "מיסים ומחירים גבוהים של מוצרי טבק מהווים אמצעי שהוכח כיעיל הן לבריאות הציבור והן לכלכלה. הם עשויים לסייע להפחית את סוגי הסרטן הניתנים למניעה ואת מקרי המוות בטרם עת. כמו כן, הם מאפשרים לממשלה לגייס כספים עבור מערכת הבריאות, כולל לטיפול במחלת הסרטן. זוהי מדיניות שבה כולם מרוויחים.

"כחלק מקואליציית Prevent20 של ארגוני הסרטן, אנו קוראים לממשלה להגדיל את המיסוי על מוצרי הטבק כדי שמחירי מוצרי אלו לסוגיהם יעלו - צעד שיגן על אזרחי ישראל ויפחית את השימוש במוצרים ממכרים וממיתים אלה".

נושאים קשורים:  חדשות,  תרסיס,  אירוסול,  סיגריות אלקטרוניות,  מתכות,  רעילות
תגובות