ברונכיאקטזיס

האם פינוי דרכי אוויר בחולים עם ברונכיאקטזיס משפר תסמינים ופרוגנוזה?

החוקרים בחנו האם שיטת ה-ELTGOL טובה מטיפול אינבו עבור פינוי דרכי אוויר והאם שיטה זו קשורה בשינויים בנפח רוק, איכות חיים, תפקוד ריאתי ומשתנים נוספים

נדמה כי שמירה על דרכי אוויר פנויות מריר על ידי שיטות ניקוי שונות הינה מטרה טיפולית חשובה בברונכיאקטזיס. עם זאת, לא בוצעו מחקרים מבוקרי קבוצת ביקורת או מחקרים שנמשכו יותר משלושה חודשים שבחנו השערה זו. החוקרים העריכו את היעילות של שיטת ה- ELTGOLי(slow expiration with the glottis opened in the lateral posture) על פני תקופה של שנה בחולי ברונכיאקטזיס עם ליחה כרונית במחקר אקראי מבוקר קבוצת ביקורת.

החולים חולקו בצורה אקראית לבצע את טכניקת ה-ELTGOLי(22 חולים) או תרגילי אינבו (22 חולים) פעמיים ביום. התוצא העיקרי שנבדק היה נפח הרוק במהלך ההתערבות הראשונה ו-24 שעות לאחר מכן. תוצאים משניים כללו נפח רוק במהלך ההתערבות ו-24 שעות לאחר מכן בחודש 12, התקפים אקוטיים, איכות חיים, אנליזת ליחה, תפקוד ריאתי, יכולת פעילות גופנית, דלקת סיסטמית, היענות לטיפול ותופעות לוואי.

נפח ליחה במהלך ההתערבות ו-24 שעות לאחר מכן היה גבוה יותר בקבוצת ה-ELTGOL לעומת קבוצת הביקורת בתחילת ובסוף המחקר. חולים בקבוצת ה-ELTGOL סבלו מפחות התקפי מחלה (p=0.042) ושיפור מובהק קלינית ב-George's Respiratory Questionnaire scoreי(p<0.001) וב-Leicester Cough Questionnaire score לעומת קבוצת הביקורת (p<0.001).

מסקנת החוקרים היא כי שימוש בטכניקת ELTGOL על פני שנה בחולי ברונכיאקטזיס גורם לפינוי ליחה וכי השיטה קשורה בפחות התקפים ושיעול ושיפור באיכות החיים של החולים

מקור: 

Munoz, G. et al.  (2018) European Respiratory Journal. 51, 1701926

נושאים קשורים:  ברונכיאקטזיס,  ELTGOL,  פינוי ריר,  שיעול,  איכות חיים,  מחקרים
תגובות