חדשות

קושי בגיוס תרומות מאיים על הקמת מרכז שיקום במרכז הרפואי "פורייה"

בדיון בוועדת הכנסת לביקורת המדינה בשבוע שעבר ציין מנהל בית החולים, כי הוא מתקשה לגייס את 40 מיליון השקל הדרושים להשלמת המימון שניתן על ידי המדינה להקמת המרכז; עד כה גיוסו רק 500 אלף שקלים

ד"ר ארז און, מנהל המרכז הרפואי פדה-פוריה. "בצפון הארץ תוחלת החיים נמוכה יותר בהשוואה למרכז" (צילום: יח"צ)

המרכז הרפואי "פורייה" בטבריה מתקשה לגייס כספים לצורך בנייתו של מרכז שיקום עבור תושבי צפון הארץ; כך עולה מדיון שקיימה בשבוע שעבר ועדת כנסת לביקורת המדינה בראשות ח"כ שלי יחימוביץ, שיזמה את הדיון.

בדיון נמסר, כי עלות הקמת מרכז שיקום נאמדה תחילה ב-150 מיליון שקלים, כש-110 מיליון מתוכם הובטחו כמימון על ידי משרד הבריאות. את היתר - 40 מיליון שקלים - נדרש בית החולים לגייס בתרומות בכוחות עצמו. עד כה עלה בידי בית החולים לגייס כ-500 אלף שקלים בלבד – כאחוז אחד מן הסכום. עתה גם מתברר כי עלותו המעודכנת של הפרויקט נאמדת ב-207 מיליון שקלים, כך שכעת חסרים למימונו 97 מיליון שקל נוספים.

מנהל "פורייה", ד"ר ארז און, מסר בדיון כיום אין כלל מרכז שיקום ‏לילדים באזור הצפון. המחלקה השיקומית הצפונית ביותר בארץ היא בית לווינשטיין ברעננה, אמר. "זה אומר שילד שצריך לעבור שיקום ‏צריך להגר זמנית עם משפחתו לאזור המרכז כדי לקבל שם את הטיפול. רק משפחות מבוססות יכולות להרשות לעצמן ‏לשכור דירה באזור הזה ולשקם ילדם. ילדים שלמשפחתם אין אמצעים עוברים שיקום חלקי בלבד ‏במחלקה המיועדת למבוגרים, ללא ההכשרה והמכשור המתאימים".‏

ד"ר און הוסיף: "גיוס התרומות הוא נושא כאוב. התורמים לא מוכנים לתרום למרכז רפואי שאין בטוחה שאכן יקום. קרן לא תתרום בלי שהיא יודעת שיש את כל הסכום לבניה, ואין כרגע התחייבות של אף קרן או תורם לבינוי של מרכז השיקום".

אלוף (מיל.) איתן דנגוט, ראש מנהלת תכנית הצפון, הגדיר את יוזמת הקמתו של מרכז השיקום כפרויקט דגל של המאמץ הממשלתי לטובת פיתוח הצפון. "אני מעדיף", אמר, "שתהליך הבינוי יחל עכשיו, גם אם עדיין אין ודאות בנושא המימון, כדי ‏שנתחיל להציב עובדות בשטח".

דן בנטל, נציג משרד מבקר המדינה, אמר בדיון: "ביקרנו במחלקת השיקום בפורייה. המצב שם נורא ואיום. ראינו קשישים ‏שבמקום לעבור שיקום ממתינים בביתם, בעוד אחרים אושפזו במחלקות שלא נועדו לשיקום. ‏תמונת המצב העולה מדו"ח מבקר המדינה היא שמצב השיקום בצפון הארץ צריך לעבור שידוד מערכות. בדו"חות ‏ביקורת אחרים עמדנו על הקושי והבעייתיות שבשיטת המאצ'ינג, ועל ניגוד העניינים שנוצר כאשר בתי חולים ‏מגייסים תרומות במקום לקבל תקציב מהממשלה".

אבי בן זקן, סמנכ"ל מנהל פיתוח ובינוי מוסדות במשרד הבריאות, הגיב: "מבחינת המשרד, הפרויקט בהקמה. אנו לא מתכוונים לעצור אותו בגלל סוגיית ‏המימון. שכרנו צוותי תכנון שעמלים על הקמת המרכז. לעניין התרומות: היו פרויקטים גדולים בצפון הארץ בהם נזקקנו לגיוס תרומות, ואני מאמין שהתרומות עוד יגיעו. אנו מגויסים כדי לסייע גם בעניין הזה. פנינו לכנ"ר (כונס הנכסים הרשמי), ‏לאפוטרופוס הכללי ולקרנות שונות כדי לסייע בגיוס התרומות. אין לי סמכות להבטיח שבהעדר תרומות ‏הפרויקט לא ייעצר, אך אני מאמין שהכסף יגיע. אנו לוקחים אחריות על נושא התרומות ולא מתכוונים לגלגל את ‏העניין לפתחו של בית החולים לבדו.‏‏"

נושאים קשורים:  חדשות,  המרכז הרפואי "פורייה",  גיוס תרומות,  שיקום,  צפון הארץ,  פריפריה,  ד"ר ארז און
תגובות