חדשות

שיטה חדשה להשתלת קוצב לב בוצעה לראשונה ב"הדסה" עין כרם

בית החולים מסר כי בשיטה החדשה, הקוצב מתחבר על-ידי אלקטרודה מיוחדת ישירות למערכת ההולכה הטבעית של הלב, לתוך הצרור על שם HIS

ד"ר דוד לוריא (צילום: "הדסה")

במערך הלב ב"הדסה" עין כרם בוצעה באחרונה השתלת קוצב לב בשיטה חדשנית: הקוצב החדש מתחבר על-ידי אלקטרודה מיוחדת ישירות למערכת ההולכה הטבעית של הלב, לתוך הצרור על שם HIS. בית החולים מסר אתמול (ב'), שככל הידוע, הפרוצדורה הזאת היא ראשונה מסוגה שנעשתה בישראל.

בעולם מקובל, שבקוצבי הלב מותקנת אלקטרודה המעבירה לרקמת הלב זרם חשמלי וכך גורמת ללב להתכווץ ולבצע את פעילותו, באופן מלאכותי. במצב זה, האלקטרודה איננה מפעילה את הלב דרך מערכת ההולכה הטבעית, וכך גורמת להתכווצות פחות יעילה של שריר הלב. בחלק מהמקרים, קיצוב בדרך זו עלול לגרום לתופעות לוואי שונות, ביניהן ירידה בתפקוד הלב.

בשיטה החדשה, הסביר ד"ר דוד לוריא, מומחה לאלקטרו-פיזיקה וקוצבי לב, מושתלת האלקטרודה אל תוך מערכת ההולכה החשמלית הטבעית, כאמור באזור המכונה "הצרור על שם היס". בכך, הקיצוב משמר את ההתכווצות הטבעית והיעילה של הלב.

עד כה בוצעו על-ידי צוות היחידה להפרעות קצב לב, בהצלחה, שלוש השתלות ראשונות מסוג זה. המטופלים, בגילאי בני 80-50 סבלו מדופק איטי.

ד"ר לוריא ציין כי הפרוצדורה נמצאת בשימוש שנים ספורות, אך רק בשנה האחרונה היא נגישה וזכתה להכרה כיעילה ברחבי העולם. לפני כחודש נערך כנס ראשון לסקירת השיטה הזאת בלונדון. צוות היחידה להפרעות קצב מהמרכז הרפואי "הדסה" נכח בכנס, ואף חבר לד"ר דני קין, מבית החולים "אימפריאל קולג' המרסמית", הנחשב מוביל בתחום זה. ד"ר קין הגיע ל"הדסה" והשתתף בהשתלות הראשונות בשיטה החדשה.

"שיטה זו להשתלת קוצבים היא הליך מעט מורכב וממושך מזה המקובל עד כה, אלא שיתרונות רבים מגולמים בו והם מכפרים על עניין המורכבות ומשך הזמן שנדרש לביצוע השתלת הקוצב", אמר ד"ר לוריא. לדבריו, ההשתלה בשיטה החדשה מחייבת הכשרה מיוחדת של כל הצוות הרפואי.

"ההשתלה שומרת על הפעילות הסינכרונית הפיזיולוגית ומותאמת לפעילות האמתית של הלב", אמר ד"ר לוריא, "כשבודקים א.ק.ג של מושתל בשיטת 'היס' קשה להבחין כי מדובר בלב שנעזר בקוצב לב. הקצב מודגם באופן כמעט רגיל לחלוטין. זאת בניגוד לקוצב הרגיל, שבדיקת א.ק.ג. מראה שקצב הלב מאולץ ומבוצע על ידי מתן אות חשמלי חיצוני לשריר הלב עצמו.

"בשיטה החדישה ניתן להימנע ממצבים מורכבים, כמו למשל: מטופל שהושתל בו קוצב רגיל ונזקק להשתלה שניה לשדרוג לקוצב דו חדרי, (בשל החמרה במצב הלב), ואז נאלצים להוסיף לו אלקטרודה שנייה".

נושאים קשורים:  חדשות,  חדשנות,  המרכז הרפואי "הדסה",  קוצב לב,  השתלה,  הצרור על שם HIS,  ד"ר דוד לוריא
תגובות
אנונימי/ת
25.01.2018, 20:33

כה לחי

אנונימי/ת
25.01.2018, 21:50

מעניין, אך מסתבר שהפעולה בוצעה כבר לפני כשנה בבית חולים אחר, וזה אף פורסם ב IMAJ באוקטובר האחרון. איפה הצניעות? איפה האמת בפרסום ?