חדשות

דיון בוועדה בכנסת: "קופות החולים חוסכות משאבים על חשבון חיי המטופלים בפריפריה"

דיון שהתקיים אתמול בוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי עסק ב"בחינת הפערים במתן שירותי הבריאות בין מבוטחי הקופות בצפון, לעומת מבוטחי הקופות במרכז הארץ"

מטה הנהלת "כללית". (מקור: ויקיפדיה)

בדיון שקיימה אתמול (ב') הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי בכנסת הואשמו קופות החולים על כך ש"הן חוסכות על גב המובטחים החיים בפריפריה". הדיון עסק בנושא "בחינת הפערים במתן שירותי הבריאות בין מבוטחי הקופות בצפון, לעומת מבוטחי הקופות במרכז הארץ".

יו"ר הוועדה, ח"כ מיקי זוהר, אמר בפתח הדיון: "האנשים החיים באזורי הפריפריה נאלצים לעבור מרחקים גדולים מאד לצורך בדיקות רפואיות מצילות חיים. התוצאה: האנשים בפריפריה חיים 6 שנים פחות מתושבי המרכז ולמדינה יש חלק בפער הזה. אם אין זמינות לטיפול, אנשים פשוט לא מטפלים בעצמם. זאת עובדה. אנחנו רוצים ששירותי הבריאות יהיו זהים בכל רחבי מדינת ישראל".

ח"כ זוהר מתח ביקורת על קופת חולים כללית ש"היא בורג מרכזי בבעיה מכיוון ש-80% מתושבי הצפון מבוטחים בה... אבל הם סובלים מרמת בריאות נמוכה יותר מאשר במרכז הארץ. על קופות החולים להביא סוף לתופעה הזו. היום מדברים על שירותים בסיסיים ומצילי חיים שחייבים להיות ברמת נגישות גבוהה יותר. הוועדה לא תשתוק עד שבעיה זאת לא תיפתר".

ח"כ יעקב פרי אמר: "בפרפריה בכלל ובצפון בפרט קשה להגיע ממקום למקום. התחבורה הציבורית לא במיטבה. מי שצריך להתנייד באוטובוסים כדי לקבל טיפולים כימותרפיים נמצא בדרכים שעה, שעה וחצי. זה איום ונורא. יש בתי חולים בצפון הארץ כמו פורייה, זיו ונהריה שאצלם ניתן לקבל טיפולים מבלי לנסוע רחוק. אולם שיקולים שעדיין לא עליתי על טיבם, שיש לקופות החולים מונעים זאת".

בדיון אמר העיתונאי יאיר קראוס, תושב אזור הצפון: "המדינה והרגולטור מאפשרים את המצב הזה לקופות החולים. אני לא יכול להשתמש בשירותי M.R.I מבלי לנסוע לשם כך עד עפולה או חיפה ולחכות חודשים בתור במקום להגיע לבית החולים זיו הקרוב ביותר למקום מגורי שבו הייתי מקבל תור תוך שלושה ימים. אבל המכונים בצפון עומדים נטושים כי קופות החולים רוצות לייבש את בתי החולים. יוצרים תורים מפוברקים רק במכוני הכללית - ואז נוצר עומס. כאשר תושבת אזור פורייה צריכה צנתור היא תהיה חייבת לנסוע לחיפה או לבילינסון במקום לקבל את הטיפול הזה במרחק של 5 דקות מביתה, קרוב למשפחתה ולרופאים הקבועים המטפלים בה".

אורלי קדוש, תושבת קריית שמונה, סיפרה כי אובחנה כחולת פיברומיאלגיה ובמסגרת הבדיקות והבירורים "מצאתי עצמי גומעת קילומטרים בנסיעות מפרכות ומייגעות. לא היו רופאים במרפאות מקצועיות. לעריכת הבדיקות הפולשניות נאלצתי לנסוע לבית חולים מרוחק. "לבדיקה שאני אמורה לעבור וקיימת היום בבית החולים בצפת, הפנו אותי לבית החולים האיטלקי בנצרת. אני אמורה להתחיל בטיפול רפואי בבית החולים העמק בעפולה כדי להקל על מצבי ולו במעט אבל הטיפול שיצריך נסיעה של פעמיים בשבוע – ואני פשוט מוותרת עליו כי זה מאוד קשה. מי שאיננו חולה לא יבין מה המשמעות של הנסיעות המפרכות הללו, הקושי והפסד ימי עבודה של בעלי שצריך להתלוות אלי. עצוב מאוד שקופות החולים חוסכות עלינו כספים ובוחרות לייגע אותנו בנסיעות בשביל שהן יחסכו כמה שקלים"

פרופ' מיכאל וינגרטן שהיה רופא בכללית למעלה מ-40 שנה, אמר:  "המצב שתואר בדיון נכון. יש התנהלות בעייתית מצד קופות החולים השונות. אני מדבר מתוך ניסיון ומצטרף לתיאור המציאות כפי שהוצגה. בפריפריה יש 50% פחות רופאים לנפש לעומת מרכז הארץ. תמותת התינוקות היא פי שניים בצפון בהשוואה למרכז. קופות החולים מנסות להשאיר את הכסף במשק שלהן. לפעמים הן טוענות שבתי החולים מנסים ל'עשוק' אותן. הבעיה היא שאת תנאי השוק החופשי אי אפשר להטיל על הרפואה בכלל ובפריפריה בפרט".

חנה פרידמן, סגנית ראש המועצה האזורית עמק יזרעאל, אמרה: "השירותים שאנחנו מקבלים באזור הצפון פשוט לא זמינים. אנחנו משלמים את אותו המס כמו כולם. אני רוצה כמו כל מי שמתגורר במרכז הארץ לבחור את השירותים שלי ולקבל אותם, בזמן. צריך לחשוב איך מפתחים שירותים, יחד עם קופת חולים כללית".

סיוון יחיאלי, ראש המועצה המקומית כפר ורדים, הוסיף: "יש כאן בעיה מבנית, כשל שוק. יש הסדר כובל של גוף שהוא מונופול ועושה עסקים עם עצמו. כמונופול הוא ממקסם את הרווח שלו. התושבים שלנו משלמים את המחיר. לא יעלה על הדעת שישלחו מבוטח של קופה מקריית שמונה לטבריה כדי לקבל טיפול רפואי. זו פגיעה בשכבות החלשות. אם נחיל את מה שאוסרים ברשות ההגבלים העסקיים על הקופות – הבעיה הזאת תיפתר בו במקום".

ציפי שדה, סמנכ"לית חטיבת הקהילה בכללית, השיבה לביקורת: "הקופה משקיעה באזורי הפריפריה ובצפון במיוחד הרבה יותר לעומת המרכז. אין מגבלה, אין הסדרי בחירה. אילולא הכללית לא הייתה עומדת על כך שנפתח בתי חולים, ותהיה טכנולוגיה מתקדמת בצפון - אז בתי החולים שם היו בסכנת התרוקנות, כי אנשים רוצים אז לפנות לרמב"ם או לאיכילוב. הבעיה היא שאנחנו במסגרת של תקציבים מוגבלים ומנסים לרכוש שירותים ברמה גבוהה. אנחנו לא מונופול".

נושאים קשורים:  חדשות,  דיון,  כנסת,  הוועדה לצדק חלוקתי ושוויון חברתי,  ח"כ מיקי זוהר,  שירותי בריאות כללית
תגובות