מגזין

האם לאפשר למטופלים להקליט המפגש עם הרופא?

שני מקרים חריגים שאירעו באחרונה בארה"ב מציפים שוב את השאלה שהפכה לרלוונטית בעידן בו כל מטופל נושא עמו טלפון חכם: האם לאפשר תיעוד של מפגשי חולים ורופאים לטובת הטיפול?

הקלטה באמצעות טלפון חכם (צילום: אילוסטרציה)

בקיץ 2015 ישב גבר בעיר רסטון שבמדינת וירג'יניה בארה"ב במרפאה מקומית, לבוש בחלוק חדר ניתוח ומוכן לעבור קולונוסקופיה. ביד הוא החזיק טלפון חכם, ולפני שההליך החל הוא לחץ על "הקלט" באפליקציה המותקנת על המכשיר. הרעיון שלו היה להקליט את הוראות הרופא לאחר ביצוע ההליך, מכיוון שזריקות הטשטוש הניתנות לפני הפרוצדורה עלולות להשפיע על הזיכרון.

אבל בדרך לביתו, בעודו ברכב, הוא הקשיב למה שהקליט המכשיר - והוכה בהלם: הטלפון שלו קלט את כל מה שנאמר בחדר הניתוח. הצוות הרפואי נשמע מלגלג עליו, בעודו מטושטש ורדום. ברגע מסוים אפילו נשמעו הרופאים דנים ביניהם בשאלה אם להטיל על עוזרת הרופא שהייתה בחדר לכתוב אבחון מזויף במסמך סיכום הטיפול.

חמש דקות לאחר שהמטופל כבר היה שרוע על מיטת חדר הניתוח ותחת השפעת חומר ההרדמה, נשמעה הרופאה המרדימה מעירה לו: "בא לי להפליק לך סטירה בפנים, כדי לעורר אותך שתהיה יותר גבר". עוזרת רופא העירה כי נראה לה שלמטופל יש פריחה והמרדימה הגיבה באזהרה: "אז אל תגעי בו. את עלולה להידבק באיזה סיפיליס או משהו כזה."

הטלפון שלו קלט את כל מה שנאמר בחדר הניתוח. הצוות הרפואי נשמע מלגלג עליו, בעודו מטושטש ורדום

בהערה נוספת של עוזרת הרופא היא נשמעה אומרת בהקלטה שהגבר דיווח שהוא מקבל בחילה כאשר הוא רואה את מחט המזרק - ובתגובה נשמעה הערה אחרת: "מה את רוצה, הוא מפגר". איש צוות אחר סיפר כי המטופל אמר לו שלמד בקולג' "מארי וושינגטון"- בעבר בית ספר לבנות בלבד - ועל כך נשמע קול אחר של אחד הנוכחים: "אז אולי הוא בכלל גיי". והיו עוד הערות מהסוג הזה.

לאחר ששמע את ההקלטה הגיש הגבר לבית משפט מקומי תביעה נגד שני הרופאים ושאר אנשי הצוות שטיפלו בו, על השמצה ורשלנות רפואית. בתום שלושה ימי דיונים החליט חבר מושבעים שעל המרדימה והמרפאה כמוסד לפצות את המטופל בחצי מיליון דולר. המטופל תבע 1.75 מיליון והסכום שנקבע הוגדר כפשרה.

הרופא שביצע את הקולונוסקופיה, שדן עם עוזרת הרופא באפשרות שבסיכום הטיפול תכתוב שנמצאה באבחון אפשרות שלמטופל יש טחורים, לא נכלל בכתב האישום.

התגובה שסיפקה לתקשורת החברה המנהלת את המרפאה שבה בוצעה הפרוצדורה, הייתה: "אנחנו מתנצלים על הסבל הגדול שנגרם למטופל. המרדימה כבר איננה עובדת אתנו. ריעננו את כל הנהלים וההנחיות לרופאים ולשאר אנשי הצוות לגבי הקוד האתי המוטל עליהם".

לא עברו חודשים מעטים, והתקשורת בארה"ב דיווחה על מקרה נוסף שבו אשה מטקסס הקליטה בחשאי את הרופאים שטיפלו בה. היא הגיעה לניתוח עקב כאבי בטן אקוטיים וחשד לבקע. רופאי הקהילה לא חשבו שיש דחיפות בביצוע הניתוח. האשה החביאה מכשיר הקלטה זעיר בתוך רעמת שערה הסבוכה.

בהקלטה לאחר מכן נשמעו אנשי הצוות "מתגלגלים מצחוק" כאשר אחד מחבריהם העיר משהו על הטבור שלה. "מהרגע הראשון לא נתתי אמון ברופא שלי ובצוות חדר הניתוח, לכן הקלטתי את דבריהם", סיפרה האשה. הפרשה הזאת טרם הגיעה לבית המשפט.

"מהרגע הראשון לא נתתי אמון ברופא שלי ובצוות חדר הניתוח, לכן הקלטתי את דבריהם"

הגם שמדובר בלי ספק בשני אירועים חריגים, הם שבים ומעלים לדיון את השאלה (עליה דווח בעבר גם באתר זה): האם מותר למטופלים להקליט את רופאיהם, ובאיזה תנאים?

טלפונים חכמים נפוצים כיום עד כדי כך שלמעשה כל אחד יכול להקליט ואפילו לצלם באמצעותם בחשאי, ללא הפרעה. ב-11 ממדינות ארה"ב ניתן לבצע הקלטות, אבל רק בהסכמת כל הצדדים המעורבים בהליך הזה, בעוד שב-39 מהן מספיק בהסכמה של צד אחד: כלומר על המקליט לדווח מראש למוקלט שהוא עושה זאת - ולהסביר מדוע.

הקהילה הרפואית נמצאת בעניין הזה במצב רגיש במיוחד. בארה"ב העריכו רופאים כי לפחות אחד מכל עשרה מטופלים הקליטו אותם, בהסכמה או שלא בהסכמתם. "זו המציאות החדשה", העיר אחד הרופאים. הם חוששים שהקלטות אלו עלולות לשמש ראיות בתביעות רשלנות רפואית. מנגד, המטופלים עצמם אמרו שהם חוששים שהקלטת הרופא אולי איננה חוקית במיוחד, כאשר היא נעשית בחשאי – והמעשה עלול לסבכם עם החוק.

במכון הנוירולוגי Barrow מפניקס, אריזונה, דווקא מציעים למטופלים להקליט את הביקור אצל הרופא ואפילו מתגמלים רופאים שמסכימים - בכלל זה מתן הנחה בעלות כתב ההגנה, למקרה שתוגש נגדם תביעה אך בתנאי שלא תעלה על דרישה לפיצוי בסך מיליון דולר.

הרופאים הבכירים במוסד מעדיפים, שכל ביקור של המטופל יוקלט במצלמת וידיאו. ד"ר רנדל פורטר, נוירוכירורג, משתמש בדגמי פלסטיק של המוח ושל עמוד השדרה בעת ביקור החולה כדי לתת הסבר - וגם כדי להציג את ממצאי ה-MRI. על פי הערכתו, כ-50% מבני ה-60 ומעלה הפוקדים את מרפאתו מקבלים כך את ההסברים שלו על מצבם והוא מצלם את ההסברים ומעלה את הסרטון לאתר אינטרנט ייעודי בשם Medical Memory. הוא מתיר ומעודד את מטופליו להציג את מהלך השיחה עמו לבני המשפחה שלהם.

"ההקלטות הללו חשובות למטופל. בלעדיהן החולים שוכחים 80% ממה שאנחנו הרופאים אומרים להם, ברגע שהם מגיעים לחניון",

"ההקלטות הללו חשובות למטופל. בלעדיהן החולים שוכחים 80% ממה שאנחנו הרופאים אומרים להם, ברגע שהם מגיעים לחניון", הוא אמר, "אני מבין למה זה כך- כי לעתים קרובות עלי גם לדבר איתם על פתיחת הגולגולת. זה נושא אמוציונלי מאד".

ד"ר פורטר ביצע סקר שבו השתתפו 333 חולים. כמחצית מהם אמרו שהם צופים בסרטי הווידיאו יותר מפעם אחת. כשני-שלישים משתפים אחרים בהקלטות. רובם אמרו כי הדבר מסייע להם לזכור פרטים ולהקל בכך על התחושה בדבר מצבם. מאז 2015 יותר מ-400 רופאים במכון "בארו" חתמו על ההסכמה להשתמש באתר "מדיקל ממורי", שבו מאוחסנים כבר 28 אלף סרטונים של ביקורי רופאים. המהלך, לפי הדיווחים, חסך למוסד הרפואי עלויות ביטוח כנגד רשלנות רפואית.

במטה-אנליזה שבה נותחו ממצאים מתוך 33 מחקרים קטנים קודמים שעסקו בסוגיית ההקלטות בביקורים אצל הרופאים בארה"ב, עלה ש-71% מהמטופלים מאזינים להקלטות וש-69% משתפים בהן בני משפחה או מטפלים אישיים. בסקר אחד, שבו השתתפו 500 מטופלים, רק ארבעה השיבו שהם מתנגדים שהרופא יקליט ויצלם אותם אבל אחד שינה דעתו כעבור זמן מה.

צעד נוסף בתחום נעשה על ידי המרכז הרפואי של אוניברסיטת טקסס בעיר גלבסטון, עוד ב-2009: הנהלתו קנתה מכשירי הקלטה והציעה אותם למטופלים המגיעים למרפאת הסרטן. כ-300 חולים חדשים, מדי שנה, הסכימו להשתמש במכשירי ההקלטה ולהפעילם בעת הביקור אצל הרופא או במהלך הטיפול שהם עוברים. עתה הפרויקט עומד להתרחב גם למטופלים במחלקה הפנימית ובגסטרו.

על-פי הערכות המרכז לבקרת ולמניעת מחלות בארה"ב (CDC), כ-50% מהמטופלים יוצאים מהביקור במרפאת הרופא כשעדיין לא ברורים להם כל ההנחיות שקיבלו. בין הסיבות לכך: הרופאים עצמם שוגים בהערכה לגבי יכולת המטופלים להבין ולקלוט את ההסברים וההוראות שלהם. רבים מהרופאים סבורים, בטעות, שמספיק לומר למטופל פעם אחת מה עליו לעשות, על מה לשים לב. ואולם, הסבר חד פעמי בדרך כלל איננו מספיק. לא אחת המטופל גם מסנן את דברי הרופא בשיחה עמו ומפרש אותם במגוון דרכים.

בתחום זה, אומרים רופאים ומומחים המצדדים בתיעוד המפגש בין רופא לחולה, יש יתרון ברור להקלטת המפגש. הם מציינים, כי מטופלים רבים נוטלים תרופות שנרשמו להם באופן שגוי, משום שלא הבינו את הנחיות הרופא. בנוסף, כבר היו מקרים שרופאים היפנו מטופלים לבדיקת דם למדידת ערכי כולסטרול, גלוקוז וטריגליצרידים – אבל המטופלים הגיעו אליהן ללא צום כפי שנדרש. הקלטות של כל ביקור אצל הרופא, עשויות לכן לתקן את המצב הזה. השימוש בטלפון סלולרי עשוי להיות פתרון מתבקש.

נושאים קשורים:  מגזין,  הקלטה,  יחסי רופא חולה,  ארה"ב,  אתיקה,  טלפון חכם
תגובות
אנונימי/ת
08.12.2017, 09:42

לדעתי כל מפגש או פעולה שמתבצעת ע"י רופא צריך להיות מתועד ע"י הקלטת שמע וצפייה, במיוחד לאור תופעת הישראלי המכוער, השרלטן ותאב הבצע שפושה בקרב הציבור.

אנונימי/ת
08.12.2017, 09:42

לדעתי כל מפגש או פעולה שמתבצעת ע"י רופא צריך להיות מתועד ע"י הקלטת שמע וצפייה, במיוחד לאור תופעת הישראלי המכוער, השרלטן ותאב הבצע שפושה בקרב הציבור.

אנונימי/ת
08.12.2017, 10:46

יש לנהוג תמיד בזהירות ובאחריות ואז לא יתפתחו סיטואציות שהפרסונאל ינסה להסתיר פשלות.לעתים קרובות מתפתחת בצקת בקרניות העיניים כסיבוך של ניתוח קטרקטה "אלים" על ידי מתמחה שקיבל חופש פעולה מסניור שעסוק בענייניו. זה קרה בעבר גם בנושאים אחרים ברפואה. אני זוכר היטב רופא שתמיד דאג לפירסומו ולמעמדו כשהיה סניור בתל השומר היה מזהיר את הסטאז'ר הפנימי במיון לא להפריע לו ולא לקרוא לו אחרת ידווח שהוא לא מסתדר לבד... אני ,תחת הלחץ הזה, נעזרתי רבות באחיות כי רק הן התנדבו ללמד אותי..כיום הטיפוס הזה מתקשט בתואר פרופסור( לא בדימוס, חלילה) ונדחף להביע דעתו בכל אתר. קיבל פרסים ועיטורים והפך לקנאקער תקופת מה גם במשרד הבריאות. תמיד איים והפחיד וכבש דרכו בהפחדות ובגביית "חובות" ממי שחב לו דבר מה..

כאשר אתה מסתיר את שמו אתה הופך לשותף לפשע לא פחות ממנו. על כול רופא שמאיים על מתמחים שלא יקראו לו יש לדווח גם להנהלת אותו בי"ח, גם למועצה המדעית וגם ללישכה האתיקה של הר"י. ואולי אחרי דווח כזה יהיו עוד דיווחים. ואז אני בטוח שזה יגמר

08.12.2017, 11:30

בימים אלה של " me too" נראה לי כי יש לנהוג באותה דרך גם עם עמיתים המתעמרים או התעמרו במי שתחתם ולחשוף את המידע והשמות למען יראו ויראו.

אנונימי/ת
08.12.2017, 13:55

רוב "המצליחים" במקצוע הרפואה הם כאלה. משרד הבריאות מקדם דווקא את האנשים האלה. לא מופתע לשמוע שזה קורה לא רק בתחום ההתמחות שלי אלא גם בתחומים אחרים. אם אתה רופא מצוין שמנתח טוב ודואג למטופלים אבל לא דואג לקידומך האישי לא תגיע לשום מקום.

אנונימי/ת
14.12.2017, 15:11

מה אפשר לעשות כשרופא עיניים לא מקבל אותך חוץ מבשר"פ

08.12.2017, 10:47

כתבה חשובה בתיאור יוזמות ארגונים להקלטה לצרכי שיפור התקשורת. האם אפשר לקבל קישורים עם הפניה לפרסומים המדעיים?
תודה רבה

אנונימי/ת
09.12.2017, 14:30

לפרופ ברזיס:
הנה לינק למארמ ב-JAMA https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2643728?redirect=true

09.12.2017, 19:00

תודה רבה - כן מוכרת לי העבודה מ-JAMA. לא הכרתי את היוזמות האחרות - כולל עידוד מצד המבטח. הקלטה עצמית מצד הרופא עשויה לעודד רפלקסיה ושיפור. מעניין אם חברת ביטוח בארץ תרים את הכפפה.

בישראל מותר לחולה להקליט כל שיחה בה הוא משתתף בלי לידע את הרופא

אנונימי/ת
08.12.2017, 21:06

למעשה מותר לכל אדם להקליט כל אדם אחר כל עוד הוא צד בשיחה. אין כאן התייחסות ספציפית לרופאים

אנונימי/ת
09.12.2017, 02:28

בישראל החוק הפלילי אינו אוסר על הקלטת אדם אחר אם לפחות אחד מהמשתתפים בשיחה היה מודע לכך שהמקליט מאזין.

עם זאת, יש לציין שדווקא במקרים שתוארו בכתבה לא בטוח שמדובר בהאזנה מותרת לפי החוק הישראלי, כי החולה היה תחת הרדמה ולא היה אמור לשמוע את הדברים.

אנונימי/ת
10.12.2017, 02:53

דווקא במקרים שתוארו - זכותו של המטופל להתעקש על נוכחות מלווה לבחירתו שלו בטיפול הפולשני

לגבי הקלטת רופאים או צילומים ישנה פסיקת בג"צ משנת 2012 שאוסרת זאת. בינתיים הדרך להגן על עצמך היא לדרוש שבכול בדיקת חולה תהיה עם אחות ולכתוב (או להקליט למטרת הדפסה בגליון ) את ממצאי הבדיקה ולא לחסוך במילים. יש הצעה שעל כול דלת של רופא יהיה שלט ש"על פי פסיקת בג"צ אסור להקליט או לצלם בזמן הבדיקה. אני מקווה שגם הארגונים ידרשו זאת מהנהלות בתיה"ח ושהקופות. שרופאים יוכל לתבוע אם הוקלט או צולם.

אנונימי/ת
09.12.2017, 02:32

פסיקת בג"ץ (שלא בטוח שהיא פסיקה ולא אוביטר, אמרת אגב בלבד) מתייחסת לשימוש בהקלטות כאלה לצורך הגשת תביעה אזרחית. היא לא אוסרת על ביצוע הקלטה במובן הפלילי, והיא גם לא נותנת לרופאים המוקלטים הגנה מפני שימוש בהקלטות האלה נגדם בהליכים פליליים, וככל הנראה גם לא בהליכים משמעתיים ומנהליים.

אנונימי/ת
09.12.2017, 18:42

מה שם הפס"הד המדובר?

08.12.2017, 11:28

לעניות דעתי יפה יעשה כל רופא ואיש צוות רפואי אם ינהג כאילו הנו מוקלט כל הזמן. ניתן להניח שבמקרים רבים אכן מתקיימת הקלטה. לעתים תחליף לסופראגו משמש יפה ממש כמו סופראגו אמיתי.

אנונימי/ת
08.12.2017, 16:50

כפי שכתוב ההקלטה יכולה לאפשר למטופל לשמוע שוב את השיחה עם הרופא ואת הוראות הטיפול בנוסף לסיכום הפגישה עם הרופא. כך אופן הטיפול יהיה מושלם ובהיר יותר.

אנונימי/ת
09.12.2017, 02:36

ההקלטות בכתבה מתארות מקרים נדירים יחסית של חולים שהצליחו להחדיר עמם מכשיר הקלטה לתוך פעולה שבוצעה תחת הרדמה או טשטוש.

לעומת זאת, רוב ההקלטות מבוצעות ע"י חולים עירניים במהלך ביקור שגרתי אצל רופא בקהילה או במרפאת חוץ. במקרה כזה, החשיבות העיקרית של ההקלטה היא ההלימה (בד"כ חוסר ההלימה) בינה לבין הרישום הרפואי של המפגש.

הנושא מאוד אקטואלי ומעניין.שווה להר"י לארגן כנס עם מיטב הרופאים ומישפטנים,לדון בעתיד ההתרגאנות ונורמות בנושא.

אנונימי/ת
11.12.2017, 09:29

כולנו מכירים את ההודעה המוקלטת
״״לידיעתך חלק מהשיחות מוקלטות לצורך שיפור השירות״
זה נראה לי אמצעי הוגן לשיפור השיח הציבורי.כולל בחדר ניתוח כשהחולה מורדם.הקלטת סתר היא רעה חולה

11.12.2017, 09:39

טלפונים מצלצלים, ווטסאפים מצפצפים, ס.מ.סים מתקתקים והישראלי המצוי אינו נבוך ואינו מתבייש לענות, בין אם בדיבור בין אם ברישום, תוך שהוא מסביר לי "זה היה מהמשרד, זה חשוב " או הפיפי הישראלית : "זו הייתה הבייבי סיטר זה חשוב" או האבא המאוהב בבנו "בוא נצלם את מותק עם הרופא" (כמובן בלי לשאול להסכמתי.
ולכן....
הכנסת נייד למרפאתי אסורה בהחלט (ללא יוצא מן הכלל כולל אח"מים, כוחות ביטחון ו/או קולגות, ולמי שזה לא מתאים הוא מוזמן לחפש מזור במקום אחר .

אנונימי/ת
11.12.2017, 15:20

אתה גם מבצע לו חיפוש בתיק?

אנונימי/ת
16.12.2017, 18:22

להערכתי אין כל איסור חוקי לרופא או למטופל להקליט את המפגש שלהם ואין כאן עבירה על חוק האזנות סתר. גילוי נאות אני עורך דין המטפל במשפט אזרחי ולא פלילי. לא כן הדבר בהליך משפטי , שם ישנו איסור- ע"פ פסיקת כית המשפט העליון- על התובע להקליט את המפגש עם המומחה הרפואי שמונה מטעם בית המשפט או מטעמו של הצד הנגדי להליך היינו , הנתבע. לכשעצמי אני סבור שנאה היה לולא הוטלו המגבלות הללו ותקצר היריעה מלפרט כאן מדוע. בכל מקרה, החולה מתקשה להבין את מה שמדובר ועדיף מכל הבחינות שיחזור ויקשיב או יתיעץ עם שליבו חפץ.

האנונימי האחרון נכתב על ידי . אבי רובינשטיין