חדשות

היום יתקיים דיון בוועדת הבריאות על סימון מוצרים; "לעמוד איתן מול הלחצים"

פרופ' איתמר רז, נשיא הפורום הישראלי לאורח חיים בריא, אמר לקראת הדיון היום: "אני מבקש לחזק את ידיו של שר הבריאות יעקב ליצמן, המוביל את הרפורמה, וקורא לו לעמוד איתן אל מול הלחצים הרבים שמופעלים עליו"

מדף בסופרמרקט, מזון מעובד (צילום: אילוסטרציה)

"הכרסום בחובת סימון המזון, שאנו למדים עליו בימים האחרונים מהתקשורת, הוא תופעה מדאיגה"; כך אמר הבוקר פרופ' איתמר רז, יו"ר המועצה הלאומית לסוכרת ונשיא הפורום הישראלי לאורח חיים בריא, לקראת הדיון הראשון שיתקיים היום (ב') בוועדת הבריאות של הכנסת על תקנות סימון המזון. פרופ' רז אמר כי: "יש כאן שני צדדים לעניין הזה - חברות המזון והגופים המייצגים אותם (איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים) ומולם כלל הציבור".

לדברי פרופ' רז, "לחברות יש עניין רב לדחות, ככל הניתן, את הרפורמה המוצעת ולמסמס אותה, וזאת מתוך דאגה שהיא תפגע בהיקף המכירות של חלק ממוצרי המזון בארץ. לכן אנו עדים לעוד ועוד ידיעות על פטורים שמוענקים לחברות המזון מחובת סימון באדום ובירוק.

"מנגד, לציבור הרחב יש עניין בסימון - ככלי להבנה מול המדף בסופרמרקט: האם מוצר מזון מסוים נחשב בריא, או לא. אני מבקש לחזק את ידיו של שר הבריאות יעקב ליצמן, המוביל את הרפורמה, וקורא לו לעמוד איתן אל מול הלחצים הרבים שמופעלים עליו. אני מבקש גם לקרוא לחברי הכנסת להיות זהירים לנוכח הלחצים, שמגיעים כעת גם אליהם, ולהישאר קשובים לציבור בוחריהם".

פרופ' רז ציין עוד: "מצער מאוד, שהתקנות שמגיעות מחר לדיון הראשון בכנסת לא כוללות את חובת הסימון הגרפי של תכולת הסוכר במזון, באמצעות כפיות, כפי שחזרתי וביקשתי כחבר בוועדת האסדרה של המזון, בראשות מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב".

לדברי פרופ' רז, לפי סקר שערך באחרונה מכון המחקר גיאוקרטוגרפיה עבור הפורום הישראלי לאורח חיים בריא, כ-86% מהציבור היהודי מעל גיל 18, סבורים שרפורמת סימון המזון חשובה. למעלה מ-80% מהציבור מעריכים שלסימון תהיה השפעה על הרגלי צריכת המזון בארץ. "עוד גילינו שרק כמחצית מהציבור בכלל מודע לרפורמה, מה שמחדד עוד יותר את הצורך בהסברה".

"הסימון לא יספיק לבדו להשפיע לטווח ארוך על צריכת מזון לא בריא - מה שמוביל להשמנת יתר בישראל ולתחלואה (בין היתר לסוכרת)", אמר פרופ' רז, "עדיין יהיה צורך בהשקעת משאבים ומאמצים רבים בחינוך החל מהגיל הרך, בהסברה ובצעדים נוספים, אבל רק כך בדיוק מתחילות מהפכות חשובות. זהו צעד ראשון וחיוני לצמצום מגפת השמנת היתר ומגפת הסוכרת בישראל".

על פי ההמלצות, החל ממארס 2018 יסומנו בסימון אדום בחזית האריזה מוצרים שבהם מעל 800 מ"ג נתרן, 22.5 גרם סוכר ו־6 גרם שומן רווי ל־100 גרם מוצר. מיולי 2019, המדדים לסימון אדום יוחמרו: כמות הנתרן במוצרים המוצקים שיסומנו באדום - 500 מ"ג, כמות הסוכרים - 15 גרם וכמות השומן הרווי - 5 גרם.

תכנית סימון המזון צפויה להסתיים בדצמבר 2020. מאותו מועד יסומנו בסימון אדום מוצרים שבהם כמות הנתרן ל־100 גרם מוצר תעמוד על 400 מ"ג, סוכר על 10 גרם, ושומן רווי על 4 גרם.

משרד הבריאות פרסם אמש גם את הנתונים על עודף משקל והשמנת יתר בקרב ילדים בבתי הספר. בקרב כיתות א', כ־21% מהילדים בבתי הספר החילוניים סובלים מעודף משקל ומהשמנה; כ־17.5% בבתי הספר הדתיים; כ־12.8% בבתי הספר החרדיים; כ־19.1% בבתי הספר של המגזר הערבי, וכ־11.5% במגזר הבדואי.

בקרב כיתות ז' המצב קשה עוד יותר: בבתי הספר החילוניים 17.7% מהתלמידים סובלים מעודף משקל ו־11% מהשמנה; בבתי הספר הדתיים 16.5% סובלים מעודף משקל ו־11% מהשמנה; בבתי הספר של המגזר החרדי 14.4% סובלים מעודף משקל ו־9% מהשמנה; בבתי הספר במגזר הערבי 19% סובלים מעודף משקל ו־17.5% מהשמנה, ובמגזר הבדואי 16.5% סובלים מעודף משקל ו־10.6% מהשמנה.

שר הבריאות, יעקב ליצמן, אמר לקראת הדיון: "הנתונים מדאיגים מאד. ילדי ישראל מתמודדים עם בעיית השמנה קשה. זה לא בריא לא להם, לא להורים ולא למדינה. חייבים לעצור את מגפת הסוכר והשומן הפוגעת בכולנו".

מנכ"ל משרדו הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "אנחנו הופכים להיות אומה של אוביסים (סובלים מהשמנת יתר חולנית, מערכת ד.א.) מגיל צעיר. אני קורא לחברי ועדת הבריאות של הכנסת להתבונן בנתונים ולהבין כמה המהלך של סימון מזון הוא בהול ודחוף למדינת ישראל".

נושאים קשורים:  חדשות,  מזון בריא,  רפורמה,  פרופ' איתמר רז,  דיון,  ועדת הבריאות של הכנסת,  משרד הבריאות
תגובות