חדשות

טענות: כספים שמועברים לבתי חולים לשיפור הפגיות מועברים לצרכים אחרים

פרופ’ בנימין בר-עוז, מנהל המחלקה לנאונטולוגיה במרכז הרפואי "הדסה", אמר במהלך דיון על הטיפול בפגים: "מודל התמרוץ לבתי החולים כדי שישפר את המצב בפגיה שלו מבורך, אך ברוב המקרים הכסף 'נשאב' על ידי ההנהלה ולא מגיע ליעדו".

תינוק בפגייה, יילוד (צילום: אילוסטרציה)

בתי חולים משתמשים בכספים המועברים לטובת שיפור הטיפול בפגיות לצרכים אחרים; כך נטען אתמול (ג') בדיון שקיימה ועדת הכנסת לזכויות הילד על הטיפול בפגים בפגיות ובקהילה. עיקר הדיון עסק במחסור ברופאים מומחים ובאחיות לפגיות ובנושא הכספי. דיון אחר על מצב הפגים, על סמך הדו"ח שהגיש משרד הבריאות ושפורסם אתמול, התקיים בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.

בדיון בוועדה לזכויות הילד אמר פרופ’ בנימין בר-עוז, מנהל המחלקה לנאונטולוגיה במרכז הרפואי "הדסה": "מודל התמרוץ לבתי החולים כדי שישפר את המצב בפגיה שלו מבורך, אך ברוב המקרים הכסף 'נשאב' על ידי ההנהלה ולא מגיע ליעדו". עוד אמר פרופ' בר-עוז כי "יש תקנים לרופאים ואחיות אבל אין מי שיאייש אותם. אין מי שיבוא לעסוק במקצוע הזה כיוון שהוא מקצוע קשה ותובעני".

ד"ר אגנטה גולן, מנהלת מחלקת הפגים בבית החולים "סורוקה", סיפרה: "בסורוקה יש 13,000 לידות בשנה, אבל מאז שנת 93' לא קיבלנו אף לא מיטה נוספת לפגיה. אנחנו נאלצים להעביר באופן קבוע פגים להמשך הטיפול בהם בבתי חולים אחרים".

ד"ר לידיה גביס, מנהלת המכון להתפתחות הילד ב"שיבא", ציינה כי "יש עדיין פערים גדולים בין הטיפול בפגים הנעשה בבתי החולים השונים לבין זה שהפג כאשר ייצא לביתו והטיפול בו ייעשה בקהילה". בשנים האחרונות, מסרה, "נסגרו 9 מכונים בבתי החולים". המכונים משמשים בעיקר את הפגים המורכבים. התוצאה: מחסור במקומות הכשרה לרופאים. לדבריה, "השנה יהיו בסך הכול רק 10 רופאים חדשים כאלו בכל הארץ".

בתגובה אמר אורן פרלסמן, רפרנט תכנון במשרד הבריאות: "המכונים לא נסגרו, אלא צומצמה פעילותם מאחר שליבת הפעילות עברה לקהילה".

ד"ר סיגל ליברנט טאוב, מנהלת המחלקה לנהלים וסטנדרטים במשרד הבריאות, הוסיפה: "בניגוד לתקשורת הלא אוהדת שקיבלנו ברגעים אלו, התכנית לטיפול בפגים היא אחת מתכניות הדגל של המשרד. ב-2014 מצב הפגיות היה בכי רע. הן היו 'החצר האחורית' של בתי החולים. היו בהן בעיות בתשתיות, עומס כבד, צפיפות ומחסור גדול בכוח אדם. כל אלו הוסדרו והסדרנו בחוזר מיוחד ונקבע מודל תמרוץ שמתעדכן על פי הדרוש עם הזמן. כמו כן נעשית בקרה בכל פגיה פעם בשנה".

ד"ר הילה פיגל, ממנהל הסיעוד במשרד הבריאות, מסרה: "אנחנו עושים עתה מאמצים גדולים, מדי שנה, לגייס מספר כמעט כפול של אחיות כדי להגיע לשיעור הנדרש בישראל ולממוצע של ה-OECD. כל שנה מסיימות כ-80 אחיות קורסי הכשרה ייעודיים לפגיות"

פרופ’ יוסף פרס, מנהל מרכז "שניידר" לרפואת ילדים, ציין בדיו ןכי "מודל התמרוץ הכניס אנרגיות חיוביות לבתי החולים. השקענו בפגיות יותר ממה שקיבלנו. מספר האחיות גדל אצלנו ויש לנו גם מתמחים חדשים".

ח"כ אורלי לוי אבקסיס: "חלו אמנם תמורות חיוביות בטיפול בפגים - אך יש עוד מה לעשות. עדיין יש מחסור מהותי בכוח אדם לעומת מדינות המערב, אין מספיק מיטות וקיימת עקב הצפיפות בפגיות בעיה של העברת זיהומים מאחד לשני".

לעניין השירות הרפואי והטיפולי לפגים שאמור להינתן כאשר ישתחררו מהפגיות, במרפאות קופות החולים בקהילה, דיווחה ד"ר הדר ירדני ממשרד הבריאות: "בשל הרצון לשיתוף פעולה מלא עם הקופות נפגשנו עם הגורמים המובילים בכל הקופות. הצגנו להם את חוזר משרד הבריאות שמוקדש לנושא הזה וביקשנו הערות. נבצע בקרה לשם בדיקת ביצוע ההנחיות שבחוזר".

ח"כ סעיד אלחרומי היפנה את תשומת לב משתתפי הדיון לבעיות הייחודיות בנושא הפגים בנגב "שם עדיין יש מחסור בתקנים". הוא תבע להחזיר את המענקים שהופסקו בפריפריה כדי להביא כוח אדם מקצועי. "עבור הכפרים הבלתי מוכרים בנגב - הפגים היוצאים מהפגיות לבתיהם עוד יותר רגישים, נוכח מצב התשתיות", אמר. על כך השיבה ד"ר ירדני: "יש לנו תכניות ייעודיות כדי לקדם פתרונות מותאמים תרבותית לאוכלוסיות אלה".

גליה ניב מקופ"ח "כללית" מסרה, כי הקופה מבצעת מיפוי של כל המחוזות כדי לבחון את הצרכים. "עשינו סקר שביעות רצון. יש בעיה גדולה עם רופאים מומחי פגים בקהילה. נושא ההצטיידות בעייתי אף הוא. הציוד הבסיסי לטיפול בפגים אינו בסל הבריאות וההורים מתבקשים לשלם עליו. בינואר נוציא לדרך הכשרה ייעודית למגוון תפקידים בתחומי הבריאות במיוחד לפגים".

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא ביטון, קראה למשרד הבריאות להיערך לתכנית לאומית להכשרת רופאי פגים ולפעול בתמרוץ שלילי מול כל בית חולים שעושה שימוש אחר בכסף שהוקצה לו לנושא הפגים. כן תבעה ממשרד הבריאות לבחון שילב של ציוד בסיסי לפגים החוזרים לבתיהם בסל שירותי הבריאות.

נושאים קשורים:  חדשות,  פגייה,  טיפול,  דיון,  ועדת זכויות הילד,  מערכת הבריאות
תגובות