חדשות

העלות הכוללת של מחלת הסוכרת מדי שנה למשק הישראלי: 8.5 מיליארד שקל

כך עולה ממחקר ראשון-מסוגו, פרי שיתוף פעולה בין מכון כללית למחקר והביטוח הלאומי, שחישב את ההוצאה העודפת על הבריאות, הפגיעה בפריון, אובדן התוצר והבדלי השכר הנובעים ממחלת הסוכרת בישראל

בדיקת רמת הסוכר בדם (צילום: אילוסטרציה)

מחקר ראשון מסוגו חישב את העלות הכוללת של הטיפול הרפואי הניתן לחולי מחלת הסוכרת בישראל. המחקר הוא פרי שיתוף פעולה בין מכון כללית למחקר והביטוח הלאומי, ונעשה במימון המכון הלאומי לחקר מדיניות הבריאות.

בסיס הנתונים המשותף של הכללית והביטוח הלאומי איפשר אומדן של חולי הסוכרת בישראל, נכון לשנת 2013. בשנה זו, כ-13% מהמבוטחים הבוגרים ב"כללית" אובחנו עם מחלת הסוכרת. במחקר בוצעה הערכת העלות הכוללת, הישירה והעקיפה, של הטיפול במחלה ועלותה למשק הישראלי בהיבטים הנוגעים לפריון ולתעסוקה.

המחקר התבסס על השוואה בין מדגם של 150,000 מטופלים ב"כללית" עם אבחנת סוכרת לבין מדגם של 150,000 מטופלים ללא אבחנה של סוכרת, המותאמים במאפייני גיל, מין ומגזר.

תוצאות המחקר העלו, כי הפגיעה השנתית הכוללת בשל התחלואה בסוכרת הייתה כ-8.5 מיליארד שקל. סכום זה מורכב מהוצאה עודפת שהייתה לשירותי הבריאות ומפגיעה בתעסוקה ובפריון העבודה כתוצאה מהמחלה.

פרופסור רן בליצר

פרופסור רן בליצר (צילום: יח"צ)

פרופ' בליצר: "המחקר הזה הוא הרחב ביותר בהיקפו שבוצע עד כה בישראל על מחלת הסוכרת, בכך שהוא מדגים ומכמת את הפוטנציאל לחיסכון למשק כולו"

ההוצאה העודפת על שירותי בריאות עבור חולי הסוכרת עמדה על כ-3.5 מיליארד שקל. עוד נמצא, כי העלות הממוצעת עבור שירותי בריאות שאותם צורך חולה סוכרת הייתה גדולה פי 1.75 מההוצאה על מטופל דומה שאיננו חולה בסוכרת. משמעות הנתונים היא: מתוך כלל ההוצאה לבריאות של בוגרים בישראל, ניתן היה לחסוך כ-14% אילו הייתה נמנעת כל התחלואה בסוכרת.

עוד עלה מהמחקר, כי הפגיעה השנתית הכוללת בתוצר הלאומי של המשק בשל התחלואה בסוכרת היא כ-5 מיליארד שקל. שיעור הלא-עובדים בקרב חולי הסוכרת בגיל העבודה (עד 65) עומד על 45%, בהשוואה ל-35% בקרב האנשים שאינם חולים בסוכרת. מהמחקר עולה שכתוצאה מאי-השתתפותם של חולים אלו בכוח העבודה - בשל נכות עקב המחלה - מאבד המשק כ-1.9 מיליארד שקל.

עוד עלה מהמחקר, כי ההכנסה השנתית הממוצעת של חולה הסוכרת שעדיין עובד נמוכה בכ-10% מההכנסה השנתית הממוצעת של עובד שאיננו חולה בסוכרת. הנתון הזה מבטא פער הכנסה של כ-12,000 שקל בשנה, בממוצע. בנוסף מעידים הנתונים על פגיעה בתוצר הלאומי בשווי של כ-800 מיליון שקל בשל תמותה מוקדמת כתוצאה מהמחלה.

פרופ' רן בליצר, מנהל מכון כללית למחקר, שהוביל את המחקר המקיף, אמר: "מקובל לחשוב שמחלות כרוניות הן אתגר העומד לפתחה של מערכת הבריאות. המחקר הזה הוא הרחב ביותר בהיקפו שבוצע עד כה בישראל על מחלת הסוכרת, בכך שהוא מדגים ומכמת את הפוטנציאל לחיסכון למשק כולו באמצעות אימוץ, הובלה ותימרוץ ממלכתי של תכניות המיועדות לבלימה ולמניעת קצב התפשטות המחלה.

"מחקרים מסוג זה, אם יורחבו ויבוצעו גם בתחומים נוספים, יכולים להוות בסיס להפעלת תכניות כלכליות-חברתיות חדשניות למניעה ולהתמודדות עם מחלות כרוניות נוספות, אשר כמו הסוכרת, הנזק מהן בראיית כלל המשק, גבוהה משמעותית מעלות המניעה וההתמודדות עמן".

ד"ר אורלי טמיר ממכון גרטנר, מנהלת התכנית הלאומית לסוכרת, הוסיפה: "הסוכרת מהווה אתגר גדול במערכת הבריאות, ומאז כשנתיים נמצאת במוקד העשייה הלאומית, עם תכנית פעולה רב תחומית. ממצאי המחקר הנוכחי מדגישים את הצורך במניעת המחלה. הם לבטח יתרמו לקבלת החלטות ברמה הלאומית בנוגע להקצאת המשאבים המתאימים לטיפול בחולים והתערבויות יזומות".

בנוסף לפרופ' בליצר וד"ר טמיר השתתפו בביצוע המחקר: ד"ר יהודה שטראוס, חוקר ראשי במכון כללית למחקר; ד"ר אופיר פינטו ורבקה פריאור מהמוסד לביטוח לאומי; פרופ' איתמר רז, מהמועצה הלאומית לסוכרת; פרופ' אבי קרסיק מהמרכז הרפואי "שיבא"; פרופ' דן גרינברג מאוניברסיטת בן-גוריון וערן פוליצר מבנק ישראל.

נועז בר ניר, מנכ"ל שירותי בריאות כללית, ציין: "סוכרת היא מחלה כרונית ששכיחותה ממשיכה לעלות והיא יוצרת נטל משמעותי על המטופל בכל תחומי החיים. כללית מובילה את הטיפול במחלת הסוכרת עם מגוון תכניות שמטרתן להביא לשיפור באיזון חולי הסוכרת ולמנוע החמרה במחלתם. התכניות שלנו מתמקדות באיתור מוקדם של חולים, קידום תכניות התערבות רפואיות לשינוי באורח החיים, התמדה בטיפול ומתן כלים למטופלים בניהול מחלתם".

בר ניר הוסיף: "המחקר מדגים באופן חד משמעי כי הסוכרת איננה אתגר בלעדי של מערכת הבריאות וכי יש לקיים מאמץ לאומי משותף כדי להשיג את מניעת המחלה ושיפור הטיפול בה לצד צמצום הפגיעה בתוצר הלאומי. לאור מגמת ההזדקנות של האוכלוסייה המואצת בשנים הקרובות יש לקיים מאמץ כולל של כל הגורמים הרלבנטיים על-ידי הקמת צוות משימה לאומי."

רמי גראור, ממלא מקום מנכ"ל הביטוח הלאומי, אמר: "לאור הנטל הכלכלי הכבד המוטל על מערכות הרווחה והבריאות כתוצאה ממחלת הסוכרת, פועל עתה הביטוח הלאומי במסגרת פרויקט משותף עם חברת Social Finance Israel, ועם שירותי בריאות כללית וגופים נוספים, למתן טיפול מניעתי אפקטיבי לצמצום היקף התחלואה בסוכרת בקרב אנשים בעלי סיכון גבוה לחלות בה - וזאת באמצעות שינוי באורח החיים. מימון הפרויקט יתאפשר על-ידי הסכומים הכספיים הגבוהים שייחסכו לגופים השונים שיאפשרו לנו להעניק שירות חדשני נוסף לאזרחי ישראל".

נושאים קשורים:  חדשות,  סוכרת,  עלות,  תמותה,  פרופ' רן בליצר,  ביטוח לאומי,  מניעה,  מכון המחקר של ה"כללית"
תגובות