חדשות

ארגון הבריאות העולמי: מעט מדי כסף מושקע בפיתוח אנטביוטיקות חדשות

מומחי הארגון הזהירו מפני התפשטותם של חיידקים העמידים לאנטיביוטיקות הקיימות, בשל חוסר השקעה מספקת של מדינות וחברות תרופות בפריצות דרך בתחום האנטיביוטיקה

חיידקי שחפת (צילום: אילוסטרציה)

פחות מדי אנטיביוטיקה חדשה נמצאת בצנרת הפיתוח של חברות התרופות כדי להתמודד היטב עם בעיית עמידות החיידקים; כך מזהיר ארגון הבריאות העולמי (WHO) בהודעה מיוחדת שפירסם בשבוע שעבר. לדברי הארגון, חיידקים עמידים לאנטיביוטיקה כבר אחראיים לעלייה בשיעור המחלות הזיהומיות שאינן ניתנות לטיפול.

לפי הודעת הארגון, בין המחלות שמחולליהן נעשו עמידים לכלל האנטיביוטיקה הקיימת וששיעור החולים בהן נמצא במגמת עליה מדאיגה נמצאת השחפת. מחלה זו מחייבת טיפול תרופתי מתמשך, שנע בין 9 ל-20 חודשים.

על-פי נתוני ה-WHO, כל שנה מתים כתוצאה משפחת עמידה לאנטיביוטיקה (drug-resistant TB) יותר מרבע מיליון בני אדם בעולם. שיעור ההצלחה בטיפולים לחולים אלו רק 52%, ורק 2 תרופות חדשות לסוג זה של שחפת הגיעו לשוק ב-70 השנים האחרונות.

הדו"ח החדש מדגיש את המחסור החמור בפיתוח אנטיביוטיקה חדשה ומציג רשימה של 12 הפתוגנים (מחוללי מחלות) שהסכנה מפניהם חמורה במיוחד לבריאות הציבור. רשימה זו פורסמה כבר בפברואר השנה ובה אף ניתן דירוג מבחינת סדר העדיפויות לגבי המאבק בהם.

מחברי הדו"ח מסרו, כי 51 תרופות אנטיביוטיות וביולוגיות חדשות נמצאות עתה בפיתוח, ושייתכן כי יוכלו להתמודד עם בעיית העמידות של החיידקים. עם זאת, נדרש זמן רב - רב מדי לדברי החוקרים - עד שיעברו את כל הליכי הניסוי ויקבלו אישורים.

"בהתבסס על השיעור הממוצע של הצלחות הניסויים שקיים כיום, נראה שאולי רק 10 תרופות אנטיביוטיות וביולוגיות חדשות בכלל יגיעו לשוק בתוך חמש שנים – ומדובר לכן בתוספת קטנה מדי לארסנל הכלים הנדרשים להתמודדות עם מחלות זיהומיות קשות במיוחד", מדגיש הדו"ח. "פירוש הדבר שהן לא יהיו מספיק יעילות למטרה שלשמה יועדו".

ה-WHO מדגיש, כי יש צורך מידי ביותר השקעה בפיתוח תרופות חדשות ובראש ובראשונה במדע בסיסי שתוצאותיו יבואו לידי ביטויים יישומיים. "חיידקי גרם-שלילי מקבלים כיום תשומת לב מחקרית מעטה מדי", מציין הדו"ח, "משום שקשה מאד למצוא להם תרופות שיתמודדו עמם".

הדו"ח מציין, כי רק 8 תרופות שבצנרת הפיתוח באמת מוגדרות כטיפולים חדשניים, וכל השאר אינן אלא תרופות קיימות שבהן נעשו שינויים והתאמות מסוימות בתרכובות ובמינוני החומרים הפעילים. החוקרים העריכו, כי כדי להתמודד עם זן השחפת העמידה, יש צורך בהשקעה שנתית של 800 מיליון דולר לפיתוח תרופות.

נושאים קשורים:  חדשות,  אנטיביוטיקה,  עמידות,  חיידקים גרם שליליים,  פיתוח תרופות,  ארגון הבריאות העולמי
תגובות