חדשות

דו"ח: מיסוי מקל על סיגריות אלקטרוניות וטבק לגלגול פוגע במאבק נגד העישון

לפי דו"ח שהוכן במרכז המחקר והמידע של הכנסת, החרגת טבק לגלגול וסיגריות אלקטרוניות מהמסים המוטלים על סיגריות פוגעת במאבק בעישון וגורמת הפסד הכנסות למדינה; משרד האוצר אינו מוכן למיסוי, בטענה כי אין מקום למסים חדשים על הציבור

שר האוצר משה כחלון. התחייב לפתור את העניין בתוך שבוע (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)

דו"ח שהוכן במרכז המחקר והמידע של הכנסת מצא, כי מדיניות המיסוי המוטל על מוצרי טבק בישראל מעוותת, ועקב כך המדינה איבדה הכנסות בסך של לפחות 1.5 מיליארד שקל. כמו כן, מדיניות המיסוי "מחטיאה את מטרתה", שהיא להפחית את מספר המעשנים וגם מנוגדת להמלצות ארגון הבריאות העולמי ולאמנה הבינלאומית לפיקוח על העישון עליה חתומה ישראל.

הדו"ח, שהכין הכלכלן ויקטור פתאל, הוצג הבוקר (ב') בדיון שתקיים ועדת הכנסת למאבק בנגעי הסמים והאלכוהול, בראשות ח"כ תמר זנדברג. נושא הדיון הוא "סירוב משרד האוצר לחתום על מיסוי הסיגריה האלקטרונית אייקוס". הוועדה, ביחד עם תמיכה תקשורתית, לוחצת על שר האוצר למסות את הסיגריה האלקטרונית וטבק לגלגול באותה הצורה שבה ממוסות סיגריות בחפיסה. לקראת הדיון פירסם "דה מרקר" את פרטי הדו"ח. בשלב זה משרד האוצר מתנגד לדרישה, בין השאר בטענה כי אין מקום להטיל השנה מסים נוספים.

לפי הדו"ח, ארגון הבריאות העולמי (WHO) רואה במס קנייה על טבק כלי רב-עוצמה להתמודדות עם בעיית העישון

"ידיעות אחרונות" מסר, כי על פי דיווחי רשות המסים, מאז 2010 חלה ירידה בכ-25% ביבוא סיגריות רגילות אבל זינוק של יותר מ-600% בטבק לגלגול, בגלל המס המופחת. עוד נמסר, כי הכנסות המדינה ממס קניה על סיגריות רגילות עמד על 6.03 מיליארד שקל בעוד שעל טבק לגלגול ההכנסות עמדו על 310 מיליון שקל.

לפי נתונים נוספים שהוצגו היום בדיון בכנסת: מחיר נזקי העישון בישראל מוערך ב-12.7 מיליארד שקל בשנה. הסכום מורכב מעלות טיפולים רפואיים ותמותה מעישון כפוי, הפסד תפוקה בשל אובדן כושר עבודה וימי מחלה. מדובר בעלות ישירה ועקיפה למערכת הבריאות כתוצאה מהטיפול הניתן במחלות נוספות שנגרמות מעישון. מספר המעשנים בישראל, על פי נתוני 2016, הגיע ל-1.2 מיליון – שיא חדש - כלומר 22.5% מבני 21 ומעלה.

לפי הדו"ח, ארגון הבריאות העולמי (WHO) רואה במס קנייה על טבק כלי רב-עוצמה להתמודדות עם בעיית העישון. לפי החישובים, עלייה של 10% במחיר חפיסת סיגריות לצרכן מקטינה את הביקוש לסיגריות בכ-4% במדינות בעלות תוצר לנפש גבוה יחסית, כמו ישראל. לכן ההמלצה היא על מס קנייה של לפחות 70% מהמחיר הסופי לצרכן, לא כולל מע"מ. כן המליץ ארגון הבריאות העולמי לשים דגש רב יותר על מס קצוב (מס קבוע לכל חפיסה) ולקיים מערכת אכיפת מס יעילה שתמזער התחמקות ממסים ותופעות סחר בלתי חוקי בטבק.

הארגון גם ממליץ ששיעור עליית המס הקצוב על טבק יהיה גבוה משיעור עליית מדד המחירים לצרכן והשכר הממוצע. יש למזער ככל הניתן תמריצים למעשנים לעבור למותגים או מוצרים זולים יותר בתגובה לעליית המס, כלומר להשוות ככל הניתן את שיעורי המס בין מוצרי הטבק השונים, נכתב בדו"ח.

בדיון שבו הוצג הדו"ח, אמרה יו"ר הוועדה, ח"כ תמר זנדברג: "משרד האוצר הנמצא כאן מעבר לכביש, לא ראה לנכון אפילו לשלוח נציג אחד לדיון החשוב הזה. מדובר בזלזול ובביוש, לא רק של הכנסת, אלא של הציבור הישראלי כולו. התנהלות שר האוצר כחלון היא לא פחות מהפקרה פושעת של הציבור - והכל בשם העיקרון הפופוליסטי של 'לא להעלות מסים'. אם שר האוצר רוצה להגן על השכבות החלשות, הוא צריך לחתום על הצו המונח על שולחנו ולהטיל את המס המתבקש בחוק על ה'אייקוס' שהוא מוצר טבק רצחני ומסוכן".

ד"ר יעל בר זאב מהחברה למניעה וגמילה מעישון בהסתדרות הרפואית אמרה: "נמצא שהעלאה של 10% במחירי הסיגריות מביאה ל-4% ירידה בעישון בעולם. מודל מתמטי שהותאם לישראל מצא שהעלאת מחיר כזו בארץ תביא לירידה בעישון של בין 6 ל-12%. כל אחוז אחד משמעותו 10,000 איש שלא יתחילו או יפסיקו לעשן. זה אומר ש-6,000 איש לא ימותו בטרם עת".

פרופ' צבי פרידלנדר, מומחה למחלות ריאה מ"הדסה" עין כרם אמר בדיון: "לקח לי זמן להבין איפה האייקוס התחכם לנו. כרופא ריאות אני עומד יום יום מול אנשים שאני מאבחן אצלם סרטן ריאות או COPD (מחלת ריאות חסימתית כרונית). אנו נלחמים מול ועדת סל התרופות על עוד 3 או 5 מיליון שקל לתרופות חדשות עבור האנשים האלה, בעוד שהמיסוי על סיגריות מכניס לקופת המדינה, על-פי מה שפורסם, הבוקר 6 מיליארד".

ענת יום טוב מ"שירותי בריאות כללית", אמרה: "אנו תומכים במיסוי האייקוס. אנחנו משקיעים המון כסף וזמן בסדנאות גמילה. אלא שההיצע עולה בהרבה על הביקוש. אנו נאבקים לגייס משתתפים וגם מהמעטים שנרשמים - הרוב לא מגיעים לסדנאות. רוב המעשנים לא רוצים להפסיק לעשן. החלום שלהם הוא שיוכלו להמשיך ולעשן ללא נזק. לכן כשמוכרים להם אשליה של נזק מופחת, זה מאד מפתה".

אביטל פאטו בן ארי מהאגודה למלחמה בסרטן אמרה: "מי שהתחיל לעשן מאד קשה להביאו לגמילה מוצלחת, לכן הדרך הטובה ביתור היא למנוע התחלת עישון בכל דרך. העלאת מחיר הסיגריות הוכחה כמצליחה להפחית עישון. זה שאין מסוי על טבק לגלגול הביא לכך שהיום הצעירים מגלגלים בכל מקום".

בתוך כך, אתמול מסר צה"ל את פרטי התוכנית שיזם לצמצום ולהפסקת העישון בצבא, ובין השאר פירסם את הבסיסים בהם תיאסר מכירת סיגריות. 

נושאים קשורים:  חדשות,  עישון,  סיגריות אלקטרוניות,  טבק לגלגול,  טבק,  ניקוטין,  מאבק בעישון,  כנסת
תגובות